Un president en campanya

Torra multiplicarà la presència en actes de JxCat de camí a les espanyoles, municipals i europees amb missatges durs contra Pedro Sánchez i el PSC i crides a "desbloquejar" el conflicte amb Catalunya

El president de la Generalitat, Quim Torra, en un acte de precampanya de JxCat
El president de la Generalitat, Quim Torra, en un acte de precampanya de JxCat | Julio Díaz / Junts per Catalunya
31 de març del 2019
Actualitzat el 01 d'abril a la 13:25h
S'acosta al faristol vestit de cap de setmana, sense corbata, amb llaç groc a la solapa. S'abraça a Laura Borràs -la "súperconsellera", com li diu ell-, es posa a lloc els micròfons -Borràs, d'alçada considerable, els ha deixat ben amunt- i observa com, a la seva dreta, una parella surten de l'església de la Plaça de la Concòrdia entre flaixos d'arròs. "Visca els nuvis i moltes felicitats!", exclama entre aplaudiments. El to del seu primer míting de precampanya camí de les espanyoles, municipals i europees no perd mai l'afabilitat, però s'hi entrellacen missatges durs contra el "tripartit del 155" amb els socialistes -PSOE i PSC- com a principals receptors dels atacs. Quim Torra és, des d'aquest cap de setmana, un president de la Generalitat enrolat en tres campanyes electorals.

El seu equip a Palau, segons assenyalen fonts consultades per NacióDigital, rep "múltiples peticions" per tal que Torra es desplaci al territori a presentar candidats municipals. "Es bolcarà", insisteixen. El comitè de campanya de Junts per Catalunya (JxCat) ho té present. L'espai nacionalista, que beu de l'herència de part de l'antiga Convergència, té clar que el president de la Generalitat ha de tenir un espai reservat en la campanya, especialment en els mítings de vespre -territorialitzats- perquè la militància, sempre ordenada, vol veure de prop els principals responsables. Dissabte, a la Plaça de la Concòrdia, Torra destina una bona estona a les selfies.

El seu rol, però, dista del d'un president clàssic. Normalment se'ls reserva el tancament dels actes com a màxima autoritat institucional, però a JxCat això no sempre va així. De fet, aquest dissabte el president va fer de teloner de Carles Puigdemont, que des de Waterloo incrementarà la seva presència mediàtica a mida que s'acostin les espanyoles i les europees, en les quals concorrerà com a candidat. L'exili no impedeix a Puigdemont fer campanya, i fer-ne amb abundància: en aquest triplet d'eleccions que venen, l'acompanyaran Josep Maria Matamala -la seva mà dreta, a qui ha situat com a candidat al Senat per Girona- i Lluís Puig, cap de cartell a la cambra alta per Barcelona.

JxCat definirà el vot al PSC com un gest "inútil" i elevarà el to contra Pedro Sánchez per la nul·la predisposició a abordar el referèndum després de la polèmica pel relator i la fi del diàleg

Torra ja sap què és una campanya -la va viure per dins el 21-D, quan era el número onzde de JxCat-, però debuta com a actor principal aquest 28-A. Fonts de l'equip de campanya assenyalen que no perdrà el to "institucional", però sostenen que farà bandera en tot moment de l'autodeterminació i de la llibertat dels presos i dels exiliats. I que no escatimarà -com es va veure ahir a Barcelona- missatges durs contra el PSOE i Pedro Sánchez. El president va fer bandera de la negativa a aprovar els pressupostos, que va motivar la convocatòria electoral, i destinarà part del temps de faristol a reclamar-li a Sánchez que dialogui. I recordarà, també, que va ser artífex del 155.

De fet, en el primer gran míting de precampanya, tant Torra com Laura Borràs -candidata efectiva degut a la situació de presó de Jordi Sànchez- van atacar amb duresa els socialistes, tant els catalans com els espanyols. Borràs va definir-los com a "vot inútil" i va indicar que cal "desbloquejar" la repressió al Congrés. El president va alertar que el PSOE "sempre es posarà al costat" d'aquells que volen "suprimir" les institucions catalanes. Hi ha vot fronterer amb el PSC -el detall el podran llegir els dirigents de JxCat amb els resultats de les enquestes internes, previstos per la setmana entrant-, que beu de la por que genera un tripartit de dretes a Espanya.

Assaig de convivència interna

La confecció de l'equip de campanya és un reflex dels equilibris interns que existeixen dins l'espai postconvergent. El comitè està liderat per Albert Batet, portaveu del grup parlamentari de JxCat, i David Bonvehí, president del PDECat. De les municipals se n'encarrega Ferran Bel, secretari d'organització del partit i, al mateix temps, número dos per Tarragona al Congrés per darrere de Josep Rull. De la campanya europea se n'encarrega Aleix Sarri, coordinador de Polítiques Internacionals de Presidència i exassistent de Ramon Tremosa a Brussel·les, mentre que l'espanyola la coordina el senador Josep Lluís Cleries, molt proper a Puigdemont.


En l'acte de la Plaça de la Concòrdia, de fet, bona part dels que ho van intervenir són especialment afins a l'expresident, que va imposar el seu criteri a l'hora de fer les llistes. Borràs, Eduard Pujol, Gemma Geis, Jaume Alonso-Cuevillas -cap de cartell per Girona al Congrés-, Marta Madrenas -alcaldessa de la capital gironina-, Míriam Nogueras i Tremosa van ser alguns dels que van pujar al faristol, i tots ells tenen fil directe amb Puigdemont. L'expresident, que el 21-D va aconseguir remuntar unes expectatives magres per a l'espai postconvergent, confia que JxCat disposi de grup propi a Madrid.

Bona part de l'objectiu dependrà del rendiment que tregui la candidatura dels presos que encapçalen les demarcacions de Barcelona -Jordi Sànchez-, Tarragona -Josep Rull- i Lleida -Jordi Turull-. A la capital catalana, la peça clau és Elsa Artadi, que fa de número dos de Joaquim Forn i ja entra al cos a cos amb Ada Colau pel fet que l'alcaldessa "s'amagués" en l'organització de l'1-O. Torra atorga molta importància a tenir un representant independentista a l'Ajuntament que li permeti sumar forces en el moment en què arribi la sentència i s'hagi de consensuar una "resposta de país".
Arxivat a