Puigdemont emplaça Sánchez, Casado i Rivera a tenir el «coratge» de dialogar amb Catalunya

L'expresident, en el primer gran acte de precampanya de JxCat, dona per fet que la candidatura disposarà de grup parlamentari a Madrid malgrat les enquestes

Acte de precampanya de Junts per Catalunya a Barcelona
Acte de precampanya de Junts per Catalunya a Barcelona | Julio Díaz / Junts per Catalunya
30 de març del 2019
Actualitzat a la 13:36h
Primer gran acte de precampanya de Junts per Catalunya (JxCat) de cara a les eleccions espanyoles, municipals i europees dels propers mesos. Carles Puigdemont, expresident de la Generalitat, hi ha intervingut des de Waterloo acompanyat de Josep Maria Matamala, candidat al Senat per Girona, i Lluís Puig, cap de cartell a la cambra alta per Barcelona. El seu missatge ha servit per demanar "coratge" a Pedro Sánchez -PSOE-, Pablo Casado -PP- i Albert Rivera -Ciutadans- per tal que dialoguin amb Catalunya després de les eleccions espanyoles del 28-A.

"Tinguin la valentia dels demòcrates i dialoguin", ha assenyalat Puigdemont, que ha donat per fet que JxCat tindrà grup parlamentari malgrat el resultat que li diagnostiquen les enquestes, en alguns casos inferior als vuit diputats del 2018 amb CDC. "Hem de dir alt i clar que Catalunya no es bloqueja", ha remarcat el dirigent independentista, que afronta la campanya a les eleccions europees des dde Bèlgica.

Torra, el PSOE i el 155

Un dels protagonistes del míting ha estat el president de la Generalitat, Quim Torra, que ha avisat que el PSOE de Pedro Sánchez "sempre estarà al costat dels qui volen suprimir les institucions catalanes". Ho ha dit en relació a una hipotètica aplicació de l'article 155 que emuli la intervenció de l'autonomia que ja es va dur a terme la tardor del 2017, després de la declaració d'independència.
 

Quim Torra i Jaume Alonso-Cuevillas, en l'acte de campanya de JxCat d'aquest dissabte Foto: Julio Díaz / Junts per Catalunya


Torra ha indicat que el PSC és un partit "marxista" -no per Karl Marx, sinó per Groucho Marx- pel que fa a la proposta de referèndum que Miquel Iceta va insinuar aquesta setmana si un 65% de catalans apostava per la independència. "El dia després ja no hi era" la proposta, ha apuntat el president de la Generalitat. "Si defensar l'autodeterminació és un delicte, som culpables", ha apuntat el dirigent de JxCat, que ha situat la candidatura com la "centralitat del país".

Artadi, contra Colau

La intervenció d'Elsa Artadi, número dos de l'espai postconvergent a Barcelona, ha carregat amb duresa contra l'alcaldessa Ada Colau per "amagar-se" durant l'1-O, i ha posat de manifest la "necessitat" que la capital del país ho sigui també "de la República catalana". Artadi intenta, d'aquesta manera, entrar al xoc amb Colau, que ara es veu desplaçada del primer lloc a les enquestes per ERC. JxCat, en aquest sentit, aspira a repetir els 10 regidors del 2015 i entrar a governar a l'executiu municipal.

"Volem canviar-ho tot, i nosaltres som aquest canvi. Volem la millor Barcelona per viure, treballar i tenir fills", ha assenyalat l'exconsellera de la Presidència. "El país necessita la capital de Catalunya, que lideri i sigui còmplice amb les institucions, les entitats i la societat civil, també amb el sector privat. I, sobretot, amb tots els municipis. Necessitem una alcaldessa que tingui menys reunions amb Manuela Carmena [alcaldessa de Madrid] i més amb Marta Madrenas [alcaldessa de girona]. Que cregui que Barcelona ha de ser la capital de la República catalana", ha indicat. 

L'exconsellera de la Presidència ha acusat Ada Colau "d'amagar-se" durant l'1-O. "Sense Clara Ponsatí, en aquesta ciutat no s'hauria votat. Va agafar les responsabilitats de l'alcaldessa de Barcelona. Va anar molt més enllà del que li tocava", ha asseverat la dirigent de JxCat, que ha determinat que és "el moment de la gent". "Necessitem un Ajuntament que deixi de fer política de despatx", ha ressaltat.

"Hem de tenir una societat de drets, llibertats, justícia social, justícia econòmica, justícia ambiental, que governi per a tothom i amb tothom", sosté Artadi

Artadi, que ha intervingut després d'un vídeo projectat de Forn, ha assegurat que volen "silenciar" el número u a l'Ajuntament de Barcelona. "Porta 512 dies a la presó", ha ressaltat. L'últim acte de l'exconseller d'Interior va ser, precisament, a la Plaça de la Concòrdia, on s'ha celebrat avui el primer gran míting de precampanya de JxCat. Els crits de "llibertat" han fet acte de presència per primera vegada després d'aquestes paraules d'Artadi, que ha glossat les virtuts del cap de cartell. "Ha dedicat tota la seva vida a defensar Barcelona. És compromís amb els drets, les llibertats i el benestar per a tothom", ha indicat l'exconsellera de la Presidència.

"Si ell fos aquí, li diria que sí, que l'acompanyaria en aquest projecte", ha destacat Artadi, que ha demanat "liderar" els grans debats i "no amagar-se darrere de la confrontació". "Hem de tenir una societat de drets, llibertats, justícia social, justícia econòmica, justícia ambiental, que governi per a tothom i amb tothom, escoltant i buscant consensos. Barcelona necessita un canvi urgent. Ho sap tothom", ha ressaltat la dirigent de JxCat, que ha demanat "lideratge" i "diàleg".

El vot "inútil" cap al PSC

Laura Borràs, número dos de JxCat a Madrid per darrere de Jordi Sànchez, ha indicat que hi ha un "somni col·lectiu" i que el país no es pot permetre "abaratir-lo". Què anar a fer a Madrid? "Hi anem perquè som demòcrates", ha assenyalat l'exconsellera de Cultura. "Contra la demofòbia, més democràcia", ha remarcat Borràs, que ha demanat "ser allà on es decideixi qualsevol cosa sobre Catalunya". "Per a l'independentisme, qualsevol elecció té caràcter plebiscitari", ha apuntat.

"Soc aquí per la força del compromís adquirit. Fem el que fem, ho fem per la independència i també per ells, a qui volem lliures", ha indicat en referència als presos i als exiliats. "No hi ha cap vot útil que no ens protegeixi de la repressió. Votar qui perjudica Catalunya és absolutament inútil. Hem de dir alt i clar que votar qui impedeix que creixem, es digui PP o PSOE, és un vot inútil", ha recalcat Borràs, que també s'ha referit al "bloqueig" que existeix des de fa anys envers la Generalitat.

"Votarem Jordi Sànchez, que és el vot útil per a la independència d'aquest país", assegura Laura Borràs, número dos al Congrés

"Hem desbloquejat l'anomalia del 155, però bloquejarem tot allò que vagi en contra de Catalunya. Bloquejarem l'ultradreta", ha ressaltat l'exconsellera de Cultura, que ha indicat que els catalans seran sempre "muralles" -expressió popularitzada pels fiscals del Suprem- a l'hora de "desbloquejar" la repressió i la independència. "Votarem Jordi Sànchez, que és el vot útil per a la independència d'aquest país", ha remarcat.

Diàleg Madrenas-Cuevillas

Bona part dels candidats a les espanyoles i a les municipals -arreu de Catalunya- han pujat a l'escenari per dir unes breus paraules. Hi han participat Míriam Nogueras, Ramon Tremosa, Francesc de Dalmases, Carmela Fortuny -cap de cartell a Sant Cugat- i Dídac Nadal -cap de files a Tarragona-, entre d'altres. També hi han estat Sergi Miquel, Ferran Bel i Concepció Cañadell, número dos de Jordi Turull a Lleida. Just després s'han projectat imatges de les intervencions de Turull i de Josep Rull al Tribunal Suprem, en les quals defensaven el referèndum i la repercussió internacional de la violència policial.
 

Jaume Alonso-Cuevillas i Marta Madrenas, aquest dissabte a Barcelona Foto: Julio Díaz / Junts per Catalunya


Després ha estat el torn de Jaume Alonso-Cuevillas, candidat per Girona al Congrés, i Marta Madrenas, cap de cartell a la capital gironina a les municipals, que han protagonitzat un diàleg a peu dret. "Em fa més por el 155 del PSOE i de Ciutadans, que és menys dur en el fons, però el procés és imparable", ha apuntat Cuevillas, que ha destil·lat una bona dosi d'humor vinculada al judici i a la campanya. "Hi ha dos milions d'ovelletes amb cares d'odi", ha ironitzat l'advocat de Puigdemont.

"Volem l'estat de benestar i de progrés que es mereix aquest país", ha destacat Madrenas. "Ho hem de tenyir tot de groc. És important que demostrem que som una majoria qualificada, sòlida, estable i creixent. Dins la majoria hi ha una majoria que volem anar junts i que volem arribar de forma ràpida a fer-ho efectiu, no d'aquí a vuit o deu anys", ha destacat Cuevillas, que ha reclamat grup parlamentari propi.

Crítiques al PSC i al PSOE

Els encarregats d'obrir l'acte han estat Gemma Geis i Eduard Pujol, dos dels portaveus del grup parlamentari de JxCat. "No ens resignarem, que n'aprenguin", ha assegurat Pujol, fent servir una frase amb reminiscències de Joan Laporta. Geis i el seu company d'escó van ser dels dos independents que van fer el salt a les llistes de l'espai postconvergent a les eleccions del 21 de desembre del 2017. "I ho tornaríem a fer", ha apuntat Pujol, a qui -com Geis- va fitxar personalment Puigdemont des de Brussel·les.


El portaveu adjunt de JxCat ha carregat amb duresa contra el PSC i el PSOE. "Com poden trobar normal tot el que passa, tot el que ha passat aquesta setmana?", ha assenyalat Pujol, que s'ha referit a les maniobres de la Junta Electoral Central (JEC) i a la prohibició de dir als mitjans públics que hi ha presos polítics i exiliats. "Què s'han cregut?", s'ha preguntat Pujol. "Són els mateixos que a Berlín no haurien entès la caiguda del mur, ni haurien entès la revolució dels clavells a Portugal", ha dit.

Eduard Pujol compara el funcionament de la Junta Electoral i de les institucions de l'Estat amb el temps de Manuel Fraga al capdavant del ministeri d'Informació durant el franquisme

El dirigent de JxCat ha dit, a banda, que la Junta Electoral i els mecanismes de l'Estat estan actuant "igual" que Manuel Fraga "quan era ministre d'Informació i Turisme". En aquest sentit, Pujol ha indicat que el 155 té "pare i mare", i que pot tornar a caure "per la via heavy o per l'anestèsia", en relació a la posició del PSOE. "Guanyarem perquè guanyarà la defensa dels drets individuals i col·lectius", ha insistit.

Geis ha indicat que en l'últim any "no hi ha hagut res fàcil", i ha carregat contra la "vulneració" de drets. "Som fills de l'1-O i avui som ben vius. Tots aquests que es pensen que davant la repressió ens afluixarem, els dic que tantes vegades com caiguem, ens aixecarem per aconseguir la República catalana", ha remarcat la portaveu de JxCat i membre de la direcció de la Crida Nacional per la República. "JxCat serà al Congrés i serà al Senat, que ho tingui clar el tripartit del 155", ha dit.
Arxivat a