Ultres i antifeixistes es veuen les cares a Barcelona

La Plataforma Antifeixista s'ha concentrat al carrer de Tarragona, a esacassa distància d'on el partit Vox ha convocat la seva manifestació a les 12 del migdia

Concentració de Vox a l'Avinguda Maria Cristina de Barcelona
Concentració de Vox a l'Avinguda Maria Cristina de Barcelona | Albert Hernàndez
30 de març del 2019
Actualitzat a les 12:26h
Ultres i d'antifeixistes es concentren aquest dissabte a Barcelona en sengles manifestacions. El partit Vox ha convocat una manifestació a la plaça d'Espanya que començarà a les 12 del migdia. A dos quarts d'onze, a tocar, al carrer de Tarragona, ha començat la concentració convocada per la Plataforma Antifeixista de Barcelona. Unes 300 persones estan participant de l'acte antifeixista, mentre que fins al moment, alguns milers de simpatitzants es van aplegant a la convocatòria de Vox. 

Els manifestants antifeixistes han muntat una barricada espontània al carrer Tarragona, a tocar de plaça Espanya, i han protagonitzat certs moments de tensió amb l'ampli dispositiu que han desplegat els Mossos d'Esquadra. La contramanifestació s'ha desviat fins al carrer Consell de Cent, i ha marxat fins a l'encreuament amb Creu Coberta, on els activistes han llançat objectes als Mossos, que han aplegat una dotzena de dotacions de Brimo..
 

Contramanifestació antifeixista en resposta a Vox al carrer Tarragona de Barcelona Foto: Andreu Merino


Hi ha hagut una baralla entre dos manifestants de Vox i un grupet d'antifeixistes. Els Mossos, per la seva banda, han efectuat diverses càrregues i han avançat el cordó policial fins al parc de Joan Miró. 

Abascal: "No som la dreta covarda"  

Per la seva banda, de moment hi ha uns pocs milers de persones concentrades a la plaça d'Espanya i avinguda Maria Cristina tot just abans que comenci l'acte de Vox, una convocatòria en la que la formació d'extrema dreta ha dipositat moltes esperances. Els concentrats entonen cants i ja s'ha pogut escoltar el Novio de la Muerte i el "¡Viva España!" de Manolo Escobar. 

"Alguns creien que per treure'ns espai no vindríem, no som la dreta covarda!", ha clamat Santiago Abascal en l'inici del seu discurs, enmig de crits de "president!, president!", que es barregen amb un dels lemes més corejats: "Colpistes a la presó!".    
Vox amenaça per primera vegada amb obtenir representació al Congrés dels Diputats després de les eleccions del 28-A. Amb el lema "Catalunya per Espanya", els ultradretans donaran el tret de sortida al cicle electoral posant el focus en el conflicte polític català. Al davant s'hi trobaran els col·lectius antifeixistes, mentre que l’alcaldessa, Ada Colau, ha organitzat un acte festiu a la Ronda de Sant Antoni.

El partit ultra tenia la intenció de repetir a Barcelona un acte multitudinari com el que va fer a l’octubre al Palacio de Vistalegre de Madrid, on va aplegar 9.000 persones. Sigui perquè realment pensaven que podien emular l’èxit o bé per presentar-se com a víctimes davant un possible veto de l'Ajuntament, van sol·licitar l’ús del Palau Sant Jordi. El consistori els el va negar al·legant “treballs de manteniment”.

La resposta de Colau

Colau ha respost liderant l’organització d’un acte festiu a la Ronda de Sant Antoni amb el nom de "A Barcelona l’amor guanya a l’odi" per contraprogramar la convocatòria de Vox. Colau va anunciar la iniciativa aquest dilluns a través del seu canal de YouTube i considera que fer acte de presència al mateix lloc que els ultradretans –que al vídeo ella anomena “rancis”-  representaria “caure en la seva provocació”.

Colau demana "no caure en la provocació" de Vox

"Hem de dir les coses clares i divertir-nos. Davant del blanc i negre, amb tots els colors de l’arc iris", assegura. La música i els discursos de la periodista Cristina Fallarás, l’arquitecta Itziar Castro, les advocades Carla Vall i Laia Serra o la sindicalista Carmen Juares seran protagonistes de l’acte.

L’antifeixisme, a l’ofensiva

Si bé Colau ha optat per contraprogramar la concentració de Vox amb un acte paral·lel, els col·lectius antifeixistes de la ciutat han seguit el guió habitual i es desplaçaran a plaça Espanya amb l’objectiu de boicotejar la convocatòria de la ultradreta. La Plataforma Antifeixista de Barcelona crida a participar en una concentració de rebuig a partir de dos quarts d’onze del matí al carrer Tarragona.

L'Antifeixisme tornarà a sortir al carrer després que el 23 de març 3.500 persones es manifestessin contra Vox

La cita arriba després que unes 3.500 persones es manifestessin el 23 de març a Barcelona convocades per Unitat Contra el Feixisme i el Racisme amb el lema “Aturem l’extrema dreta. Stop Vox”.

Els precedents de Girona i Terrassa

La d’aquest dissabte no serà la primera manifestació de Vox a Catalunya. El 6 de desembre, Dia de la Constitució Espanyola, els ultradretans van convocar actes a Girona i Terrassa. A les dues ciutats van topar amb mobilitzacions de col·lectius independentistes i antifeixistes.

Els Mossos d'Esquadra van carregar contra els manifestants gironins i terrassencs contraris a la presència de Vox i els operatius van comportar peticions de dimissió del conseller d’Interior, Miquel Buch. De fet, l’endemà el president Torra va exigir a Buch canvis als Mossos, que no van arribar fins al 19 de gener. Les modificacions no van tenir forma de purga sinó d’ascens: el responsable de la Brigada Mòbil, Carles Hernàndez, va ser ascendit a cap de la Comissaria General d’Informació.

L’aterratge de Vox a Barcelona aquest dissabte, doncs, no només servirà per valorar la força que el partit d’extrema dreta és capaç d’exhibir sinó també per comprovar quins efectes va tenir el toc d’atenció del president al conseller d’Interior el mes de desembre.