El suspens sobre el CAP del Raval deixa un conflicte latent fins a les municipals

La Plataforma Nord Raval insisteix que la Capella de la Misericòrdia és el millor espai per al nou ambulatori però la proposta d'instal·lar-lo en un solar al costat del Macba guanya pes

La plataforma intensificarà les mobilitzacions
La plataforma intensificarà les mobilitzacions | Bernat Cedó
31 de març del 2019
Actualitzat a les 8:37h
"Ni si, ni no, ni tot el contrari". Un membre de la Plataforma Nord Raval feia aquest pronòstic dijous al matí respecte de la votació que el ple municipal de Barcelona havia de fer 24 hores després per revocar la cessió de la Capella de la Misericòrdia al Macba i obrir la porta a instal·lar-hi el CAP. No va errar el tret i aquest divendres el govern municipal retirava la votació de l'ordre del dia, després d'una petició majoritària de l'oposició arran de la proposta que la Generalitat i la Diputació han posat sobre a taula del consistori.

La capella continua per ara en mans del Macba i tots els partits menys Barcelona en Comú i la CUP es mostren convençuts de la viabilitat d'instal·lar el nou CAP en un solar adjacent al Macba, propietat de l'Ajuntament i la Diputació, tal com proposen la Generalitat i l'ens provincial. 

Impaciència de veïns i treballadors

La plataforma, integrada per veïns i treballadors del CAP, recela d'aquesta possibilitat. Principalment perquè encara no hi ha informes tècnics definitius sobre la seva viabilitat.

El ple municipal va votar una proposició d'ERC el divendres per comprovar les possibilitats reals d'ubicar l'ambulatori al solar, amb l'abstenció de Barcelona en Comú i el vot en contra de la CUP. Els pronòstics més optimistes preveuen que el canvi d'usos urbanístics necessaris per executar el projecte no arribi fins al desembre. Un termini que no satisfà les demandes dels professionals del CAP, que exigien una solució abans de les eleccions municipals.

Intensificació de les mobilitzacions

Precisament, la proximitat de les municipals farà que els col·lectius que reivindiquen el trasllat del CAP a la Misericòrdia intensifiquin la seva pressió sobre els partits, especialment sobre aquells que fins ara s'han oposat a la proposta.

Per ara la plataforma manté de manera indefinida l'ocupació de la capella, iniciada el 21 de març, i ja es planteja noves protestes que podrien transcendir l'àmbit del barri. Des de la plataforma consideren que el conflicte del CAP pot ser el detonant de mobilitzacions a tots els ambulatoris de Barcelona i ja mediten convocatòries conjuntes a tots els ambulatoris.

El sindicat CGT, com va avançar NacióDigital, s'ha mostrat disposat a convocar aturades i vagues als ambulatoris. No serien les primeres, ja que el 26 de març diversos CAP de la ciutat ja es van solidaritzar amb els professionals del CAP Lluís Sayé, convocant una aturada de 10 minuts que va comptar amb el suport de la gerència territorial de l'ICS.

Els avenços que facin les administracions per desencallar el conflicte i comprovar la viabilitat de la proposta del Govern i la Diputació serviran per mesurar la intensitat de les protestes a les quals els partits hauran de fer front durant la campanya electoral.
Arxivat a