La força (real) de Vox a Catalunya

La formació d'ultradreta aspira a obtenir un o dos diputats per Barcelona, on ja frega els 2.000 militants

Jorge Buxadé, a l'esquerra, i Ignacio Garriga, al mig, són els rostres més coneguts de Vox a Catalunya.
Jorge Buxadé, a l'esquerra, i Ignacio Garriga, al mig, són els rostres més coneguts de Vox a Catalunya. | Pep Martí
30 de març del 2019
Actualitzat el 01 d'abril a la 13:24h
El míting d'aquest dissabte a Barcelona serà una prova de foc per a Vox a les portes de la campanya electoral que culminarà el 28-A. Han passat només uns mesos des de l'acte que la formació ultradretana va celebrar a l'Hotel Barceló Sants el juny del 2018 que va ser considerat pels seus dirigents com un abans i un després a l'hora d'arrelar el partit a Catalunya. En aquella ocasió, prop de 2.000 persones van concentrar-se per escoltar els principals líders de la formació, Santiago Abascal i Javier Ortega Smith.  

En els mesos finals del 2018, Vox ha experimentat un creixement important d'afilaits arreu, també a Catalunya. Tot i que és difícil acedir a dades del partit, fonts properes a la formació assenyalen a NacióDigital que a les comarques de Barcelona la xifra de militants està fregant en aquests moments els 2.000. A Vox consideren que s'estan beneficiant d'un "votant tradicional que va anar a Ciutadans, decebut del PP", però que ara s'ha sentit enganyat, "molt més després de la irrupció de Manuel Valls com a alcaldable per Barcelona".  

Dins i fora de Vox es considera que tenen a l'abast obtenir 1 o 2 diputats al Congrés per Catalunya. No són només ells els qui n'estan convençuts. En l'entorn del PP català també hi ha qui considera "més que probable" que el cap de llista, Ignacio Garriga Vaz de Concicao, seurà en un escó de l'hemicicle. Odontòleg, exprofessor de la Universitat Internacional de Catalunya i pare de família nombrosa, ha estat el rostre més conegut de la formació, des de molt abans del salt a les enquestes posterior a les andaluses.

Un advocat dels Franco, un torero...

Amb ell hi seran dos personatges ben representatius de l'univers Vox. El número dos és l'advocat Juan José Aizcorbe. No és un advocat qualsevol, sinó un lletrat que ha defensat els interessos de la família Franco en un dels plets que l'enfronta a l'Ajuntament de Santiago de Compostel·la pel patrimoni del Pazo de Meirás. A més, Aizcorbe és un home vinculat al sector de la comunicació: va ser el braç dret de Julio Ariza a Radio Intereconomía. 

Aizcorbe és un home vinculat al sector de la comunicació: va ser el braç dret de Julio Ariza a Radio Intereconomía

El tercer serà Serafín Marín, que, per als que no siguin aficionats a la tauromàquia, va ser el darrer torero a matar a la plaça de la Monumental. També ha estat dels activistes que han defensat poder tornar a fer-ho, criticant durament la llei del Parlament que va acaabr amb la cursa de braus.   

... i Jorge Buxadé

És el veritable ideòleg de Vox a Catalunya, i possiblement la seva influència més enllà. Es tracta de Jorge Buxadé, advocat de l'Estat que va sortir a la llum pública perquè va ser qui va presentar el recurs per part del govern espanyol contra la primera consulta municipal d'autodeterminació, celebrada el 13 de setembre del 2009 a Arenys de Munt. Forma part del nucli dirigent del partit com a membre de l'executiva de Santiago Abascal.   

De 43 anys, casat, amb quatre fills, compatibilitza la feina com a advocat de l'Estat  amb la de soci del despatx Albácar, Clusa, Buxadé y Asociados, i és professor associat a la Universitat Abat Oliba-San Pablo CEU, de l'Associació Catòlica de Propagandistes. Una institució acadèmica -San Pablo-CEU- que ha esdevingut una mena d'hotel d'entitats de marca catòlica conservadora, i que acull entre el seu professorat molts exponents de la dreta confessional. 

Buxadé va ser qui va presentar el recurs per part del govern espanyol contra la primera consulta municipal d'autodeterminació a Arenys de Mar

De fet, un element constant en la seva trajectòria és la seva vinculació a diverses entitats de matriu catòlica molt conservadora, com el Fòrum Català de la Família, molt actiu en totes les campanyes contràries a l'avortament. El seu bloc personal aporta molta informació sucosa d'aquesta figura que s'ha de seguir per conèixer la ideologia i la mentalitat de Vox.
Arxivat a