Torra proclama el seu «amor infinit» cap a Mèxic en ple pols diplomàtic amb Espanya

El president de la Generalitat, en una conferència a Lisboa, assegura que sempre cal demanar perdó per les "atrocitats" comeses en el passat

El president de la Generalitat, Quim Torra, aquest divendres a Lisboa
El president de la Generalitat, Quim Torra, aquest divendres a Lisboa | Govern
29 de març del 2019
Actualitzat el 30 de març a les 11:58h
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha enviat un missatge d'"amor infinit" cap a Mèxic en ple xoc diplomàtic entre el país nordamericà i Espanya. El president mexicà, Andrés Manuel López Obrador, ha demanat per carta a Felip VI que es disculpi pels abusos acumulats durant la conquesta d'Amèrica, a la qual cosa s'hi nega el govern espanyol. Preguntat per si Catalunya també hauria de demanar disculpes, Torra ha indicat que el país no va participar en aquell procés "com un estat", però s'ha obert a que el Parlament condemni els fets al llarg de les properes setmanes.

El dirigent independentista ha insistit que Mèxic va estar al costat de la República després de la Guerra Civil i ha subratllat que Josep Tarradellas va prometre el càrrec com a president des del país centreamericà. "No va reconèixer mai el règim de Franco", ha ressaltat el president de la Generalitat, que ha expressat "respecte i admiració" cap a Mèxic en un moment de tensió diplomàtica.

Aliança ibèrica

En clau de procés, Torra ha defensatr una "aliança ibèrica" entre estats independents que inclogui Espanya, Portugal i Catalunya. Torra ha assegurat que la "força geopolítica" de la Península es veuria beneficiada, de la mateixa manera que ara està -segons el seu criteri- "perjudicada" arran d'una "obsessió" existent a Espanya per preservar la unitat territorial i no atendre les demandes de l'independentisme català.

"És hora d'una aliança ibèrica entre iguals per mirar al futur", ha assenyalat el president, que ha desgranat els vincles entre Portugal i Catalunya remuntant-se fins al 1640. "Vull que col·laborem", ha destacat Torra, que ha anunciat que la delegació de la Generalitat a Lisboa es reobrirà en les properes setmanes. El dirigent independentista ha subratllat que en l'article set de la constitució portuguesa s'hi defensa el "dret a l'autodeterminació dels pobles", i ha assenyalat que la solució al conflicte només pot passar per aquí, de la mateixa manera que es va fer al Québec i a Escòcia.

Com s'estructuraria aquesta aliança ibèrica? A través d'un Consell Ibèric, que ja es va traçar en el Llibre Blanc de la Transició Nacional elaborat en la segona legislatura d'Artur Mas com a president de la Generalitat. Segons aquesta proposta, el Consell hauria d'incloure Catalunya, Espanya, Portugal i Andorra, a l'estil del Consell Nòrdic que inclou Dinamarca, Finlàndia, Suècia i Noruega. En el llibre elaborat pel Consell Assessor per a la Transició Nacional s'hi proposa, fins i tot, un "consell de parlamentaris" de tots els països que integrin el Consell Ibèric.

"Si ells són culpables, jo també"

El judici ha centrat bona part del discurs de Torra, que ha posat de manifest l'existència d'organitzacions internacionals que han criticat el procés al Tribunal Suprem i que han demanat la llibertat dels presos polítics. "Si ells són culpables, jo també", ha apuntat el president de la Generalitat, que ha demanat el retorn dels exiliats. "Si votar és un crim, soc culpable. Si defensar la democràcia és un crim, soc culpable. Si l'autodeterminació és un delicte, sóc culpable", ha assegurat el dirigent independentista.

Torra, que ha combinat el portuguès i l'anglès durant la seva intervenció, ha posat unes paraules de Carlos Lesmes, president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), per posar un exemple sobre la politització de la justícia a Espanya. "Es considera que la unitat de l'Estat està per sobre de l'estat de dret", ha indicat el president, que aquest matí s'ha mostrat escèptic sobre la proposta de referèndum amb múltiples opcions que ha plantejat el líder de Podem, Pablo Iglesias, de cara al programa del 28-A.
 

Discurs del president Torra... by on Scribd