El ple de Barcelona reprova doblement Colau

L’oposició ha votat majoritàriament les reprovacions plantejades per Ciutadans i el PP i l’alcaldessa ja n’acumula vuit en aquest mandat

El ple insta l'Ajuntament a estudiar la proposta
El ple insta l'Ajuntament a estudiar la proposta | Ajuntament de Barcelona
29 de març del 2019
Actualitzat a les 16:13h
El ple municipal ha aprovat dues reprovacions a l’alcaldessa, Ada Colau, a petició de Ciutadans i el PP. El patit taronja demanava reprovar l’alcaldessa i el seu govern per la “incapacitat” de complir el Pla Estratègic d’Habitatge i impulsar polítiques “eficaces” en matèria d’habitatge. Els populars han plantejat una esmena a la totalitat de la gestió de Colau, amb una proposta de reprovació a causa de la “falta de resposta” a les necessitats ciutadanes i anteposar els seus “interessos partidistes”.

En els dos casos les reprovacions han estat aprovades amb el suport de PDECat, Ciutadans, PSC i PP.

Amb les dues d’aquest divendres, Colau ja acumula vuit reprovacions des que va començar el mandat. La darrera es va aprovar tot just el 19 de març per la gestió del Pla de Barris i abans ja havia estat reprovada per les polítiques de seguretat del govern municipal, a venda ambulant i la gestió econòmica, entre altres motius.

El futur del CAP Raval Nord, en suspens

Bacelona en Comú ha evitat manifestar el seu compromís per estudiar la viabilitat d'instal·lar el nou CAP Raval Nord al CUB, el solar adjacent al Macba propietat de l'Ajuntament i la Diputació. Aquest dijous el Govern i l'ens provincial van traslladar la proposta al consistori i aquest divendres ERC ha presentat una proposició al ple municipal per instar l'Ajuntament a comprovar que el projecte és viable.

Tots els grups hi han votat a favor, excepte Barcelona en Comú, que s'ha abstingut, i la CUP, que hi ha votat en contra. Com passa amb qualsevol proposició presentada al ple, la seva aprovació no és vinculant.

La votació s'ha produït en la mateixa sessió plenària en què el govern municipal ha retirat de l'ordre del dia la votació per revocar la cessió de la Capella de la Misericòrdia al Macba, que hauria donat llum verda a la instal·lació de l'ambulatori en aquest espai. Barcelona en Comú ha retirat el punt de l'ordre del dia després que s'hagi fet evident que el ple rebutjaria la proposta per majoria.

ERC considera la proposta "de consens"

ERC ha defensat la presentació de la proposició perquè segons la regidora Gemma Sendra, exgerent del Macba, la proposta de Govern i Diputació és de "consens". Sendra ha demanat a l'Ajuntament que iniciï els treballs tècnics per analitzar la viabilitat del projecte i ha avançat que els republicans només acceptaran que el CAP s'instal·li a la Misericòrdia si no hi ha cap altra opció.

Des del PDECat, Xavier Trias, ha considerat que la proposta que hi ha sobre la taula és una oportunitat per tancar un acord i ha acusat el govern municipal, i especialment la regidora de Ciutat Vella Gala Pin, de "pressionar" els veïns perquè es mobilitzin a favor de traslladar el CAP a la Misericòrdia. Ciutadans també ha dirigit les seves crítiques a Pin i la regidora Carina Mejías l'ha acusat de fer "electoralisme".

El PP ha votat favorablement la proposició d'ERC però ha qüestionat que l'opció plantejada per Govern i Diputació no tingui calendari ni assignació pressupostària. La CUP hi ha votat en contra i ha qüestionat que la proposta sigui de "consens", tal com ha valorat ERC.

En la seva resposta a l'oposició, Pin, ha argumentat que el conflicte pel CAP del Raval és de "classe" i ha dibuixat un escenari on estan en joc els interessos de la Fundació del Macba i els dels veïns del barri.

Actuacions contra la venda il·legal de pisos buits

El ple municipal ha instat aquest divendres el govern d'Ada Colau a actuar contra els grups criminals que ocupen pisos per després vendre'n les claus a persones en situació d'emergència habitacional. Després de la investigació publicada per NacióDigital, el PDECat ha presentat una proposició per instar el consistori a lluitar contra "les organitzacions de caràcter mafiós" que es lucren amb aquesta pràctica. Tots els grups de l'oposició hi han votat a favor, mentre que Barcelona en Comú s'ha abstingut.

El regidor demòcrata Jordi Martí ha acusat l'executiu de Colau de "no fer prou" contra aquests grups criminals i ha defensat la necessitat de treballar per a les persones que "no tenen més remei que entrar en aquest joc". Martí, com també han fet Ciutadans, ERC i PSC han posat el focus en la quantitat de famílies que esperen un pis d'emergència social a la ciutat, argumentant que la manca d'accés a l'habitatge obre la porta a aquestes pràctiques il·legals.

Famílies sense pis i 10.000 immobles buits

Aquest dijous el Consell d'Habitatge Social va informar que més de la meitat de les famílies que han sol·licitat un habitatge d'emergència social durant el 2018 encara esperen que se'ls adjudiqui un habitatge

La CUP ha posat l'accent en l'existència de pisos buits a la ciutat. El Consell d'Habitatge Social xifra en 10.052 els habitatges desocupats i la regidora Maria Rovira ha demanat al govern municipal que "intensifiqui" la mobilització d'aquests immobles amb les eines que té a l'abast.

El govern responsabilitza els Mossos

El govern municipal ha defensat la seva gestió i ha insistit que ja va demanar als Mossos que intensifiquessin la investigació d'aquests grups criminals, tal com va avançar NacióDigital.

El primer tinent d'alcaldia, Gerardo Pisarello, ha retret a PDECat i ERC que aprovin la proposició mentre, al seu entendre, no executin totes les mesures al seu abast per erradicar aquesta pràctica il·legal. En aquest sentit, Pisarello ha retret als demòcrates que la Generalitat només hagi aportat el 20% dels pisos d'emergència social a la ciutat, en el marc del Consorci integrat per les dues administracions.

Llum verda al dentista municipal

Finalment Barcelona tindrà un servei de dentista municipal. Aquest divendres Barcelona en Comú, ERC, PSC i la CUP han votat a favor de la proposta del govern municipal, fent possible que tiri endavant. Els dos regidors no adscrits també hi han donat suport, mentre que PDECat, Ciutadans i PP s'hi han oposat. Ara la mesura queda a mans del pròxim govern municipal, que haurà de desenvolupar la creació del servei.

L'Ajuntament preveu que el servei estigui a punt d'aquí a un any i preveu que pugui atendre el 12% de barcelonins que no es poden permetre pagar els preus que costen els serveis d'odontologia no coberts per la seguretat social. EL nou servei oferirà uns preus un 40% més barats que els de mercat.

El nou servei s'integrarà dins de l'empresa municipal Barcelona Serveis Municipals per no incomplir l'anomenada llei Montoro d'administracions públiques. Si el consistori hagués decidit crear una nova empresa municipal, l'estat podria haver-ho impedit basant-se en l'estabilitat pressupostària i la sostenibilitat financera de les arques municipals.

Serà un servei totalment municipal, que es prestarà a partir de la lliure concurrència i que es desenvoluparà sense cap subvenció pública. 

36.000 pacients a l'any

L'objectiu del govern municipal és poder atendre 36.000 persones a l'any però la primera meta és atendre'n 18.000 durant el primer any, quan només hi haurà un centre en funcionament.

Durant el primer any el servei disposarà d'un centre amb funcionament amb espai per atendre vuit pacients simultàniament. Hi treballaran quatre odontòlegs, nou auxiliars d'odontologia, tres higienistes, sis recepcionistes i una coordinadora de centre. El pla fet per l'Ajuntament preveu que al cap d'un any es disposi d'un altre centre amb les mateixes característiques. 

PDECat i Cs acusen Colau de "populisme"

El PDECat i Ciutadans han justificat el seu vot en contra de la mesura considerant-la "populista i electoralista". La regidora del PDECat Irma Rognoni ha considerat que no té sentit "transgredir" el sistema sanitari actual, mentre que des de Ciutadans han acusat Colau de voler "tapar el fracàs" de la tarifació social dels serveis odontològics.

El conflicte del CAP Raval Nord s'allarga

El Macba es queda amb la Misericòrdia. Almenys de moment. El ple municipal d'aquest divendres havia de votar si l'Ajuntament revocava la cessió de l'espai al museu i facilitar així el trasllat del CAP Raval Nord. Finalment, però, el govern municipal ha retirat el punt de l'ordre del dia a petició del PDECat, Ciutadans, ERC, PSC i el PP.

L'oposició, a excepció de la CUP, ha demanat la retirada després que aquest dijous la Generalitat i la Diputació de Barcelona traslladessin al consistori una proposta d'acord per ubicar el nou CAP en un solar adjacent al Macba propietat del consistori i l'ens provincial, batejat amb el nom de CUB.

Inicialment el govern municipal havia mantingut el punt a l'ordre del dia però la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, ha argumentat la retirada després de tenir la seguretat que només Barcelona en Comú i la CUP hi votarien a favor.

Creuament de retrets

Tot i que formalment el punt no s'hagi debatut, el debat sobre si el punt s'havia de retirar o no de l'ordre del dia ha desembocat en un creuament de retrets entre el govern municipal i l'oposició.

La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, ha assegurat que l'executiu local "desconfia" de l'acord entre Diputació i Generalitat i demana que independentment de la proposta es revoqui la cessió per poder decidir el futur de l'ampliació del Macba i del nou CAP en "igualtat de condicions".

Una petició que aquest dijous també va expressar la Plataforma Nord Raval, integrada per professionals del CAP i veïns del barri. La plataforma va avançar que la seva proposta de mínims era la revocació de la cessió de la capella al Macba i va anunciar mobilitzacions -no només al Raval sinó a tota l'atenció primària de Barcelona- en cas que no s'aprovés.

Els treballadors del CAP creuen que la possibilitat d'ubicar el CAP en el solar adjacent al Macba no està garantida i que, a més, suposa allargar el trasllat d'un equipament que té problemes de seguretat i accessibilitat.

L'oposició, en canvi, ha demanat retirar el punt de l'ordre del dia i debatre si l'Ajuntament accepta la proposta presentada pel Govern i l'ens provincial. El president del PDECat, Xavier Trias, ha acusat el govern de Colau de ser "destructiu", mentre que la regidora de Ciutadans, Carina Mejías, considera que el govern "enfronta salut i cultura", una valoració similar a la d'Alberto Fernández Díaz des de la bancada del PP.

Des d'ERC, Jordi Coronas ha demanat "responsabilitat institucional" al consistori i Collboni ha valorat que la nova proposta que hi ha sobre la taula és raonable".

Només la CUP ha fet costat al govern municipal i a la plataforma i la regidora Eulàlia Reguant ha acusat la resta de grups de l'oposició de "voler defugir el debat real". "El debat és entre les necessitats dels veïns i les de la Fundació del Macba"", ha etzibat.

Futur incert

Pin ha justificat la retirada del punt de l'ordre del dia per evitar que fos tombat en la votació i per tant no es pogués presentar en la següent sessió plenària. La regidora s'ha compromès a fer "tots els esforços" per estudiar la ubicació del CAP al solar propietat de l'Ajuntament i la Diputació però ha valorat que la proposta s'ha fet "a cegues" i que el PDECat i ERC han prioritzat els seus "interessos electoralistes".

Coronas (ERC) ha avançat que si finalemnt l'opció del CUB no és viable, el seu grup votarà a favor de la revocació de la capella al Macba. 


Arxivat a