El ple dona llum verda a la proposta de dentista municipal de Colau

L'Ajuntament preveu que el nou servei arribi al 12% dels barcelonins i el desenvolupament de la iniciativa quedarà en mans del pròxim govern municipal

El ple ha aprovat la creació d'un dentista municipal
El ple ha aprovat la creació d'un dentista municipal | Ajuntament de Barcelona
29 de març del 2019
Actualitzat a les 15:16h
Finalment Barcelona tindrà un servei de dentista municipal. Aquest divendres Barcelona en Comú, ERC, PSC i la CUP han votat a favor de la proposta del govern municipal, fent possible que tiri endavant. Els dos regidors no adscrits també hi han donat suport, mentre que PDECat, Ciutadans i PP s'hi han oposat. Ara la mesura queda a mans del pròxim govern municipal, que haurà de desenvolupar la creació del servei.

L'Ajuntament preveu que el servei estigui a punt d'aquí a un any i preveu que pugui atendre el 12% de barcelonins que no es poden permetre pagar els preus que costen els serveis d'odontologia no coberts per la seguretat social. EL nou servei oferirà uns preus un 40% més barats que els de mercat.

El nou servei s'integrarà dins de l'empresa municipal Barcelona Serveis Municipals per no incomplir l'anomenada llei Montoro d'administracions públiques. Si el consistori hagués decidit crear una nova empresa municipal, l'estat podria haver-ho impedit basant-se en l'estabilitat pressupostària i la sostenibilitat financera de les arques municipals.

Serà un servei totalment municipal, que es prestarà a partir de la lliure concurrència i que es desenvoluparà sense cap subvenció pública. 

36.000 pacients a l'any

L'objectiu del govern municipal és poder atendre 36.000 persones a l'any però la primera meta és atendre'n 18.000 durant el primer any, quan només hi haurà un centre en funcionament.

Durant el primer any el servei disposarà d'un centre amb funcionament amb espai per atendre vuit pacients simultàniament. Hi treballaran quatre odontòlegs, nou auxiliars d'odontologia, tres higienistes, sis recepcionistes i una coordinadora de centre. El pla fet per l'Ajuntament preveu que al cap d'un any es disposi d'un altre centre amb les mateixes característiques. 

PDECat i Cs acusen Colau de "populisme"

El PDECat i Ciutadans han justificat el seu vot en contra de la mesura considerant-la "populista i electoralista". La regidora del PDECat Irma Rognoni ha considerat que no té sentit "transgredir" el sistema sanitari actual, mentre que des de Ciutadans han acusat Colau de voler "tapar el fracàs" de la tarifació social dels serveis odontològics.

El conflicte del CAP Raval Nord s'allarga

El Macba es queda amb la Misericòrdia. Almenys de moment. El ple municipal d'aquest divendres havia de votar si l'Ajuntament revocava la cessió de l'espai al museu i facilitar així el trasllat del CAP Raval Nord. Finalment, però, el govern municipal ha retirat el punt de l'ordre del dia a petició del PDECat, Ciutadans, ERC, PSC i el PP.

L'oposició, a excepció de la CUP, ha demanat la retirada després que aquest dijous la Generalitat i la Diputació de Barcelona traslladessin al consistori una proposta d'acord per ubicar el nou CAP en un solar adjacent al Macba propietat del consistori i l'ens provincial, batejat amb el nom de CUB.

Inicialment el govern municipal havia mantingut el punt a l'ordre del dia però la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, ha argumentat la retirada després de tenir la seguretat que només Barcelona en Comú i la CUP hi votarien a favor.

Creuament de retrets

Tot i que formalment el punt no s'hagi debatut, el debat sobre si el punt s'havia de retirar o no de l'ordre del dia ha desembocat en un creuament de retrets entre el govern municipal i l'oposició.

La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, ha assegurat que l'executiu local "desconfia" de l'acord entre Diputació i Generalitat i demana que independentment de la proposta es revoqui la cessió per poder decidir el futur de l'ampliació del Macba i del nou CAP en "igualtat de condicions".

Una petició que aquest dijous també va expressar la Plataforma Nord Raval, integrada per professionals del CAP i veïns del barri. La plataforma va avançar que la seva proposta de mínims era la revocació de la cessió de la capella al Macba i va anunciar mobilitzacions -no només al Raval sinó a tota l'atenció primària de Barcelona- en cas que no s'aprovés.

Els treballadors del CAP creuen que la possibilitat d'ubicar el CAP en el solar adjacent al Macba no està garantida i que, a més, suposa allargar el trasllat d'un equipament que té problemes de seguretat i accessibilitat.

L'oposició, en canvi, ha demanat retirar el punt de l'ordre del dia i debatre si l'Ajuntament accepta la proposta presentada pel Govern i l'ens provincial. El president del PDECat, Xavier Trias, ha acusat el govern de Colau de ser "destructiu", mentre que la regidora de Ciutadans, Carina Mejías, considera que el govern "enfronta salut i cultura", una valoració similar a la d'Alberto Fernández Díaz des de la bancada del PP.

Des d'ERC, Jordi Coronas ha demanat "responsabilitat institucional" al consistori i Collboni ha valorat que la nova proposta que hi ha sobre la taula és raonable".

Només la CUP ha fet costat al govern municipal i a la plataforma i la regidora Eulàlia Reguant ha acusat la resta de grups de l'oposició de "voler defugir el debat real". "El debat és entre les necessitats dels veïns i les de la Fundació del Macba"", ha etzibat.

Futur incert

Pin ha justificat la retirada del punt de l'ordre del dia per evitar que fos tombat en la votació i per tant no es pogués presentar en la següent sessió plenària. La regidora s'ha compromès a fer "tots els esforços" per estudiar la ubicació del CAP al solar propietat de l'Ajuntament i la Diputació però ha valorat que la proposta s'ha fet "a cegues" i que el PDECat i ERC han prioritzat els seus "interessos electoralistes".

Coronas (ERC) ha avançat que si finalemnt l'opció del CUB no és viable, el seu grup votarà a favor de la revocació de la capella al Macba. 


Arxivat a