Els periodistes s'indignen amb el veto a TV3 i Catalunya Ràdio

El Col·legi de Periodistes considera que és un "menyspreu" als professionals mentre els treballadors de la televisió i la ràdio públiques ho titllen de "censura"

Una pancarta reclamant democràcia, a TV3
Una pancarta reclamant democràcia, a TV3 | ACN
29 de març del 2019
Actualitzat a les 15:37h
Ni "presos polítics" ni "exili". Són les dues paraules vetades per la Junta Electoral, que ha satisfet de nou la petició de Ciutadans (Cs) de limitar el vocabulari dels periodistes. No és la primera vegada que l'òrgan regulador resol en aquest sentit. Ja pel 21-D va prohibir a instàncies del partit taronja als mitjans públics catalans emprar l'expressió "Govern a l'exili". Una decisió que llavors ja va indignar el sector, provocant una onada de reaccions. 

El nou veto de l'òrgan electoral ha tornat a posar en alerta el sector que denuncia ingerència i lamenta que la llibertat d'informació està a la corda fluixa. El Col·legi de Periodistes ha emès un comunicat contundent criticant que suposa un "menyspreu inadmissible i intolerable a la feina dels periodistes" i que representa "una intromissió en tota regla" a la llibertat d'informació, "un dels pilars fonamentals de la  democràcia". "En informació no es pot conjugar el verb 'prohibir'", ha afirmat el vicedegà del Col·legi, Joan Maria Morros. 

Per la seva banda, el Consell Professional de TV3 i de Catalunya Ràdio ha qualificat de "censura" l'ordre de la Junta. "Tornen els censors i temem que la Junta Electoral Provincial vulgui iniciar una cacera de bruixes", afirmen en el seu comunicat. "Prohibeixen sense escoltar-nos. Perquè a Catalunya Ràdio, el Consell Professional d'Informatius i Esports ha debatut intensament des del primer dia la utilització d'aquests termes i sempre hem defensat que el millor era utilitzar-ne d'altres. Per tant, no cal que vingui ningú de fora a dir-nos què hem de dir o com hem de fer la nostra feina", apunten.

En paral·lel, el Grup de Periodistes Ramon Barnils (GPRB) ha carregat contra els atacs constants a la feina dels professionals públics, que treballen condicionats per la guerra judicial que en els darrers anys han emprès PP i Cs. "Considerem molt preocupant que s’hagi normalitzat, per interès de certs partits i en determinats espais mediàtics, l’atac constant a TV3 i a Catalunya Ràdio", apunta el col·lectiu tot recordant que els públics són els mitjans que han cobert els esdeveniments polítics recents de forma més plural tal i com conclou el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC).

La Junta Electoral esgrimeix que les expressions vetades s'identifiquen amb "missatges electorals de determinades opcions polítiques". L'òrgan al·ludeix vulneració de la "neutralitat informativa" i apunta que aquestes expressions alimenten el missatge d'opcions polítiques vinculades a l'independentisme.

Amb tot, la coordinadora de l'informe Els presos independentistes són presos polítics? que va publicar l'Observatori Crític dels Mitjans de Comunicació (Mèdia.cat), Elisenda Rovira, explica a NacióDigital que després de parlar-ne amb desenes d'experts, diversos juristes coincideixen que el tracta processal que s'ha donat als presos independentistes no és l'"estàndard" i que, per tant, la instrucció del cas avala aquesta terminologia. I recorda que compleixen la major part dels criteris establerts pel Consell d'Europa. 

"El que segur que podem afirmar és que 'presos polítics' no és una expressió partidista, no promou un partit polític com apunta la Junta Electoral. El que reflecteix és una manera d'explicar la realitat acceptada per la majoria de l'arc parlamentari", afirma Rovira. 

Segons l'estudi, TV3 ha tingut un debat intens sobre la terminologia comptant amb assessorament d'experts i entitats amb l'objectiu de prendre una decisió basada en criteris estríctament periodístics. En general, s'hi ha referit com a "presos independentistes", "presos del referèndum" o "presos del procés" i només s'ha utilitzat la fórmula "presos polítics" en casos puntuals i segons el context. 

TV3 lamenta el veto però l'acata

"L'única cosa que pots fer és obeir, sinó haurem d'atendre a les conseqüències penals", ha apuntat el director de TV3, Vicent Sanchis, en una entrevista a RAC1. Sanchis, en el punt de mira judicial per haver acceptat emetre anuncis del referèndum, ha circumscrit aquesta obediència als professionals de la casa, i no als tertulians o polítics convidats per la televisió pública. El director de TV3 ha recordat que l’expressió "presos polítics" no s’empra per norma sinó que "quedava condicionada al criteri professional de cadascú", i pel que fa a "exili", sí que hi havia un consens, ha dit, recordant que "tota la premsa estrangera parla de gent a l’exili".

Sanchis s’ha queixat una vegada més de la "visió que projecta Ciutadans" sobre TV3, que ha qualificat de "totalment estigmatitzadora" i feta "des de la manipulació política o des del mateix odi". I ha reblat: "El partit que diu que aquí hi ha una fàbrica d'odi el que fa és segregar més odi sobre aquests mitjans". 

Comunicat TV3 by on Scribd