El serial del CAP Raval Nord, primer debat de les municipals

El ple municipal de Barcelona d'aquest divendres votarà si revoca la cessió de la Capella de la Misericòrdia al Macba i dona llum verda a la instal·lació del CAP Lluís Sayé en aquest espai

Manifestació dde veïns del Raval demanant l'ampliació del CAP aquest dijous al vespre
Manifestació dde veïns del Raval demanant l'ampliació del CAP aquest dijous al vespre | Bernat Cedó
29 de març del 2019
Actualitzat a les 6:48h
Arriba l'hora de la veritat per al CAP Lluís Sayé. El ple municipal de Barcelona votarà aquest divendres si l'Ajuntament ha de revocar la cessió de la Capella de la Misericòrdia i donar llum verda perquè l'ambulatori del Raval Nord s'instal·li en aquest espai. El conflicte, que s'ha convertit en un estira-i-arronsa entre partits, s'ha convertit en el primer debat de les eleccions municipals.

A més, aquest dijous el Govern i la Diputació de Barcelona han afegit una nova variable al debat. Les dues administracions han proposat formalment a l'Ajuntament que el nou CAP s'instal·li en un solar adjacent al Macba propietat del consistori i l'ens provincial.

Suspens fins a última hora 

La nova proposta no ha fet variar la planificació del ple, que manté la votació de la revocació a l'ordre del dia. Per ara, només Barcelona en Comú i la CUP s'hi han posicionat a favor. Els seus vots van ser suficients perquè la proposta s'aprovés en un debat no vinculant al ple de febrer, però a la votació vinculant inicial l'abstenció de PDECat es va convertir en un vot en contra -igual que Ciutadans, PSC i PP- i ERC va fer una reserva de vot, mantenint fins a aquest divendres el suspens sobre la seva postura. Ara per ara, doncs, la instal·lació del CAP a l'espai cedit al Macba no suma prou suports al consistori.

Els republicans, a més, s'han posicionat obertament a favor de la proposta del Govern i la Diputació. La consideren "idònia" i asseguren que permet iniciar els tràmits per a la construcció del nou ambulatori de forma immediata.

La Plataforma Nord Raval i una quinzena més de col·lectius del barri, però, ja han avisat que qualsevol resultat de la votació al ple que no impliqui la instal·lació del CAP a la capella suposarà una"intensificació" de les mobilitzacions, no només a l'ambulatori Lluís Sayé, sinó a tota l'atenció primària de Barcelona.

La proposta de Govern i Diputació no ha fet canviar la postura de la plataforma, com va quedar clar en la manifestació que va aplegar més de 250 persones al barri aquest dijous al vespre. Les dues cares més visibles de la plataforma, Iñaki Garcia i la directora del CAP Anna Romagosa, van insistir que la millor ubicació per a l'ambulatori és la capella i van exigir a l'Ajuntament que el conflicte es desencalli abans de les municipals.

Votació pel dentista municipal

El debat sobre la Misericòrdia no serà l'únic moment de tensió al ple d'aquest divendres. Els grups també s'hauran de posicionar en relació a la proposta del govern de Colau de crear un dentista municipal a Barcelona.

ERC també va fer reserva de vot, en aquest cas a la Comissió de Drets Socials, i el seu vot tornarà a ser clau. Per ara, Barcelona en Comú, PSC, CUP i els dos regidors no adscrits donen suport al projecte, mentre que PDECat, PP i Ciutadans s'hi oposen. Si els republicans també voten en contra, la iniciativa quedarà enterrada.

La venda de claus de pisos ocupats, a debat

El ple municipal d'aquest divendres també estarà marcat pel debat sobre la venda de claus de pisos ocupats a Barcelona per part de grups criminals, arran de la investigació publicada per NacióDigital.

El PDECat ha presentat una proposició per instar el govern municipal a dedicar "eines", en col·laboració amb les altres administracions implicades, per lluitar contra les organitzacions "de caràcter mafiós" que es lucren mitjançant l'ocupació il·legal d'habitatges a Barcelona.
Arxivat a