Mireia Boya deixa la direcció de la CUP per «agressió psicològica» d'un company

La fins ara portaveu abandona el secretariat per guarir-se i denunciant setge emocional "continu" d'un dirigent "agressiu i amb rols de poder" que no ha estat apartat malgrat la seva petició

Mireia Boya, en una imatge d'arxiu
Mireia Boya, en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
29 de març del 2019
Actualitzat a les 16:54h
Mireia Boya ha deixat la direcció de la CUP, de la qual n'era portaveu, i la política nacional. El motiu: quan era diputada va patir "un episodi continuat d'agressió psicològica" per part d'un company de partit amb qui no es veu capaç de treballar colze a colze al secretariat nacional, i a qui la formació no ha volgut apartar de la direcció. Així ho ha explicat, i sense dir-ne el nom, en una carta feta pública aquest divendres. "He marxat per això, necessito temps per cuidar-me. I, per primer cop, me l'agafo", assegura.
 
Formalment, Boya va comunicar al secretariat nacional la seva renúncia el 17 de març però no s'ha fet pública fins aquest divendres. Al seu comunicat, l'aranesa explica que la situació viscuda mentre era diputada -càrrec que va assumir entre el 19 de gener del 2016 i el 28 d'octubre del 2017- va derivar en una "gestió emocional encara oberta". A aquella situació es va sumar el context polític candent, on la "prioritat era el referèndum" i la situació de conflicte amb l'Estat. "M'ha comportat problemes de salut que he amagat sota una cuirassa que em vaig fabricar a mida", confessa.

"M'ha comportat problemes de salut que he amagat sota una cuirassa que em vaig fabricar a mida"

Ara, però, assegura no poder continuar en el moment en què ha hagut de tornar a coincidir al secretariat de la CUP amb la mateixa persona autora de "comportaments agressius i rols de poder".

Petició desatesa

Explica que va demanar al partit evitar-ho, però que la seva petició no ha estat atesa. "He vist amb tristesa com a les organitzacions tendim a capgirar les prioritats, a oblidar-les i a fer perifèric allò que realment importa i no parem de repetir: les persones i les cures al centre", afirma Boya.

A partir d'aquí, la ja exdirigent reflexiona sobre "el repte col·lectiu de millorar la gestió de les agressions masclistes" que es produeixen també a dins dels partits i que Boya apunta que també afecten la CUP. "Qualsevol projecte de futur, de país, que no es basteixi sobre aquesta base, crec sincerament que fracassarà", assegura. L'exportaveu dels anticapitalistes també reivindica que "visibilitzar la pròpia vulnerabilitat és també una aposta per canviar-ho tot, des de la sororitat i les xarxes de cura" que, assegura, ha pogut trobar en els darrers mesos.

"He vist amb tristesa com a les organitzacions tendim a capgirar les prioritats, a oblidar-les i a fer perifèric allò que realment importa i no parem de repetir: les persones i les cures al centre"

Boya, que serà jutjada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya perquè està processada per desobediència a la causa de l'1-O, agraeix al final de la seva carta la feina feta pels militants. També aclareix que el seu "no és un adéu, sinó un fins aviat", al mateix temps que subratlla la "campanya decisiva" que seran les eleccions municipals "per fer créixer la unitat popular i consolidar polítiques transformadores".  

Boya va ser diputada en l'anterior legislatura per Lleida després que dimitís qui havia estat cap de llista per la demarcació, Ramon Usall. A les eleccions del 21-D va presentar-se però no va aconseguir l'escó. Està vinculada a Poble Lliure però a les eleccions internes al secretariat nacional dels anticapitalistes el 2018 es va presentar individualment. Va ser la candidata més votada pels militants.