Dos agents de la Guàrdia Civil denuncien insults i amenaces a Lleida després de l'1-O

Els dos testimonis asseguren que una persona els va seguir mentre passejaven i va difondre fotografies seves a Facebook

El fiscal Jaime Moreno, aquest dijous al Tribunal Suprem
El fiscal Jaime Moreno, aquest dijous al Tribunal Suprem | ND
28 de març del 2019
Actualitzat a les 11:22h
Si els dos primers testimonis del dia han denunciat "escraches" a la Seu d'Urgell després de l'1-O, els dos següents han situat l'acció a Lleida i han parlat d'una persona que els va seguir i enregistrar pel carrer just després del dia 1 d'octubre. Tots dos van participar en l'operatiu policial de l'1-O a Lleida i han relatat que els van insultar, increpar i amenaçar, i que tot plegat va fer que haguessin de prendre més mesures de seguretat. "Sortíem menys i sempre en grup", ha dit, i han denunciat que es van publicar fotos seves a Facebook. 

A preguntes de la Fiscalia, el tercer testimoni ha dit que els dies posteriors al referèndum una persona els va seguir i enregistrar pel carrer mentre ells anaven de paisà. "Ens va insultar i ens va dir que ens mataria", ha dit l'agent. Ha afegit que el mateix individu, minuts més tard, els va insultar i amenaçar, aquest cop conduint una furgoneta "a tota velocitat" i cridant a altres persones perquè també "increpessin" els agents. "Vam tornar a l'hotel i li vam explicar al cap què havia passat", ha explicat. 

Els dos agents han dit que es van publicar fotos seves a Facebook amb una diana. Les fotos, ha dit, les va fer la persona que els seguia al carrer. "Hi havia un text en català que deia que els agents havien pegat la gent del seu poble i feia crides a la gent perquè anés a l'hotel on creia que estàvem allotjats", ha explicat. El fiscal Jaime Moreno li ha recordat què més deia el text i ha assegurat que els titllava d'"animals" que volia "fora del seu país". A preguntes de les defenses, Benet Salellas li ha recordat que al missatge també deia: "No caiguem en provocacions, calma, calma, molta calma". L'agent ha dit que això no ho recorda.

En el torn de les defenses, l'agent ha admès que no van fer cap investigació per determinar si la persona de la furgoneta tenia cap relació amb el Govern. Ha explicat que entre el 26 de setembre i l'1 d'octubre va sortir de l'hotel i no va ser increpat per ningú ni va rebre cap insult, ni ell ni els seus companys. 

"La Calella de Ponent"

La sisena testimoni del dia ha estat Alexandra Peralta, una agent dels Mossos que presumptament hauria enviat missatges de WhatsApp amb dades d'on s'allotjaven agents de la Guàrdia Civil. "No recordo que enviés les dades d'on s'allotjaven guàrdies civils a Lleida", ha dit a preguntes del fiscal. L'interrogatori, molt intens, ha hagut de ser aturat per Manuel Marchena, que ha recordat al fiscal que està interrogant una testimoni, i no una acusada. La testimoni ha admès que era la titular del telèfon des d'on es va enviar un WhatsApp on es deia fer "convertir Lleida en la Calella de Ponent" però ha insistit que no recorda haver enviat aquest missatge.

"Escraches" a la Seu d'Urgell 

Els dos primers testimonis de la Guàrdia Civil han denunciat "escraches" organitzats contra els hotels de la Seu d'Urgell on s'allotjaven els agents la tardor del 2017. El primer testimoni ha relatat que el dia 3 d'octubre un grup de persones "organitzat" es va concentrar a l'hotel i van fer crits i insults, i també una cassolada. "Això va començar al es 17.30h i van estar allà prop d'una hora", ha dit a preguntes de la Fiscalia, i ha assegurat que hi havia unes 1.000 persones i també un vehicle de Bombers. A preguntes de les defenses, ha admès que no sap si cap dels líders independentistes estava darrere d'aquestes convocatòries. 

L'agent ha dit que això va passar més dies. En les concentracions es cridava "fora les forces d'ocupació", entre més càntics i insults. "No va haver cap amenaça, però sí càntics contra nosaltres", ha afirmat. "Les persones estaven organitzades", ha assegurat, i ha denunciat que hi havia "cartells" per tot el municipi fent crides a la mobilització amb la imatge "d'una cara amb una franja que la creuava en diagonal". 

El guàrdia civil ha dit que tot plegat li va generar "temor" perquè "no podien sortir de l'hotel" i no ha concretat si els Mossos van col·laborar amb ell. Preguntat per si els fets de la Seu d'Urgell es van repetir en més municipis, ha dit que això va passar en més llocs de Catalunya. Així mateix, ha dit que el propietari de l'hotel se sentia "pressionat" i que els va dir que no renovaria la seva reserva. "Vam marxar cap al dia 4 i 5 d'octubre", ha explicat. 

Una mobilització "organitzada, estructurada i orquestrada"

El segon testimoni ha explicat que estava allotjat a l'Hotel Nice de la Seu d'Urgell i ha denunciat que va veure des de la seva habitació que una "multitud" va fer un "escrache" als agents de la Guàrdia Civil. "Hi havia uns 50 agents de la Guàrdia Civil", ha explicat. A la mobilització hi havia unes 150 persones i un camió de Bombers.

"L''escrache' va consistir en impedir l'accés de qualsevol persona. Ens insultaven i ens deien assassins", ha explicat a preguntes de la Fiscalia, tot plegat amb el vehicle dels Bombers fent sonar les sirenes. "Els companys ho van passar força malament", ha dit, i ha assegurat que la mobilització estava "organitzada, estructurada i orquestrada". L'agent també ha dit que el propietari de l'hotel els va dir que es trobava sota molta pressió per les concentracions que hi havia davant dels hotels.