Victòria ajustada de l'esquerra i empat Podem-Vox: així estan les enquestes del 28-A

Sánchez s'imposaria clarament als comicis i fins i tot podria aspirar a pactar només amb Cs, mentre que ERC duplicaria en escons i vots JxCat, segons els sondejos publicats

Una urna, en unes eleccions espanyoles.
Una urna, en unes eleccions espanyoles. | Albert Segura
27 de març del 2019
Actualitzat el 29 de març a la 13:17h
Pedro Sánchez té a tocar la revalidació de la majoria que el va fer vèncer en la moció de censura, segons les enquestes publicades des que va anunciar la convocatòria dels comicis. Ho faria, però, amb un Podem debilitat i amb certes possibilitats de ser investit també amb un acord amb Cs, mentre que el tripartit de dretes no tira la tovallola i podria també assolir la majoria, si aconsegueix millorar lleugerament les expectatives.

 
Aquest sumatori de sondejos apunta, amb un interval de confiança del 95%, que el PSOE s'imposaria clarament amb entre 112 i 124 diputats, molt per sobre dels 78-91 que preveu per al PP. En tercer lloc, se situaria Cs amb entre 48 i 58, mentre que Podem i Vox pugnarien pel quart lloc, amb 31-37 i 27-39 escons, respectivament- el fet que sigui el primer cop que té opcions d'entrar dificulta la projecció per al partit ultra-. ERC es mouria entre els 11 i 13 diputats, el doble que JxCat, amb 5-6.
 
PROJECCIÓ D'ESCONS A LES ENQUESTES

 
En relació a les possibles majories de govern, i amb el mateix marge de confiança, la majoria de PSOE, Podem i les forces sobiranistes i nacionalistes estaria encarada, amb entre els 176 diputats que la garanteixen i fins a 185. El tripartit de dretes, però, no estaria lluny, si es confirmés la franja alta de la projecció, de 165-175 escons. La coalició PSOE-Cs, desitjada pels socialistes i rebutjada per ara per Albert Rivera, també hi estaria a prop, amb 167-176 seients. En canvi, les esquerres estatals de PSOE i Podem quedarien lluny, amb 147-158.
 
PROJECCIÓ D'ESCONS I POSSIBLES ALIANCES (LA MAJORIA ABSOLUTA SÓN 176)

 
Pel que fa a la projecció de vots, aquesta respecta força la classificació anterior per escons, amb el PSOE al capdavant (26,5%-28,9%), seguit del PP (18,6%-21,2%) i Cs (15,2%-17,7%). Amb aquesta magnitud, però, Podem se situaria en quart lloc en solitari, amb el 12,3%-13,6% de vots, per sobre dels 10,6%-12,2% de Vox, fet que evidencia que les empreses demoscòpiques creuen que els ultres rendibilitzaran més els seus suports que la formació de Pablo Iglesias. Com amb diputats, ERC doblaria JxCat, amb 2,7%-3% i 1,3%-1,7% de vots, respectivament.
 
PROJECCIÓ DE VOT A LES ENQUESTES

 
La majoria d'esquerres i sobiranistes és més justa en vots del que ho era en escons, ja que tot just sumaria entre el 48,5% i el 52% de suports i, per la franja baixa, podria quedar superada pel tripartit de dretes, si aquest obté el marge més elevat de vots que li pronostiquen les enquestes (46,2%-49,2%). En tot cas, PSOE i Cs amb prou feines arribarien al 45% dels vots, en el millor dels casos, i Podem i Podem podrien quedar fins i tot per sota del 40%.
 
PROJECCIÓ DE VOT A LES ENQUESTES, PER POSSIBLES ALIANCES

 


 
Arxivat a