Observadors internacionals, Mossos i guàrdies civils marquen la setena setmana del judici

Felix von Grundberg, socialdemòcrata alemany, i Manon Masse, diputada independentista quebequesa, declaren dimecres davant del Suprem

Agents de la Guàrdia Civil, en l'operatiu contra l'1-O a Sant Julià de Ramis
Agents de la Guàrdia Civil, en l'operatiu contra l'1-O a Sant Julià de Ramis | Carles Palacio
24 de març del 2019
Actualitzat el 25 de març a les 10:33h
El reguitzell d'agents de la Guàrdia Civil que han anat desfilant pel Tribunal Suprem s'aturarà momentàniament durant la setena setmana del judici de l'1-O. El dia 27, dimecres, estan previstes dues compareixences per videoconferència. La primera és la de Felix von Grundberg, exdiputat socialdemòcrata que va acudir a Catalunya per l'1-O i que va visitar els presos polítics a Lledoners. La segona és la de Manon Masse, diputada independentista del Québec. Tots dos han estat demanats per la defensa de Jordi Cuixart per la seva qualitat d'observadors del referèndum.

L'endemà, dia 28, s'encarregaran de testificar cinc mossos d'esquadra. El gran moment de la cinquena setmana del judici -ja en fa dues- va ser la declaració de Josep Lluís Trapero, major del cos i excap de la policia catalana, que va descarregar tota la responsabilitat de l'1-O en el Govern, va acusar l'executiu de "confondre" la ciutadania amb el paper dels Mossos i va revelar un pla per detenir Carles Puigdemont i el seu executiu amb la vista posada en la declaració de la independència. De moment, el testimoni més rellevant del judici. Bona part de la resta de membres de cossos i forces de seguretat de l'Estat han atacat la policia catalana.

Dilluns i dimarts, abans dels observadors i els Mossos, continuarà la desfilada de guàrdies civils. Demanats per la Fiscalia, els funcionaris de l'institut armat han anat explicant el seu punt de vista sobre les càrregues en desenes de col·legis electorals que van derivar, segons les xifres oficials de la Generalitat, en un miler de ferits. El ministeri públic espera que el testimoni dels agents serveixi per afermar el relat de presumpta violència per part dels votants que hi va haver durant el referèndum. Tots ells han descrit un "clima d'odi" a Catalunya contra ells, ja fos l'1-O o en els escorcolls de les setmanes anteriors que buscaven el material de la votació.

La intenció del tribunal que presideix Manuel Marchena era la d'acabar el judici el 12 d'abril, però encara que el ritme de compareixences sigui elevat és inviable que hi arribi a temps. Encara queden testimonis per agendar -malgrat que els políticament més rellevants ja han passat- i tota la part de les proves documentals, en la qual les defenses aspiren a ensenyar tots els vídeos que de moment Marchena ha anat frenant. El calendari, per tant, farà coincidir en el temps el judici amb la campanya electoral del 28-A i, potser, del 26-M.