L'Hospital Clínic i La Caixa es conjuren per potenciar la recerca en càncer

Amb una inversió de 6 milions d’euros de l’entitat bancària, l’hospital crearà una Unitat d’Immunoteràpia pionera a Europa

El director general de l’Hospital Clínic de Barcelona i el president de la Fundació Bancària La Caixa
El director general de l’Hospital Clínic de Barcelona i el president de la Fundació Bancària La Caixa | La Caixa
22 de març del 2019
Actualitzat el 10 de febrer del 2020 a les 17:21h
Un compromís per millorar la salut de les persones. Aquest divendres la Fundació Bancària “la Caixa” i l’Hospital Clínic de Barcelona han signat una aliança que té per objectiu enfortir la recerca, l’acompanyament dels pacients i familiars, i l’impuls de la formació de metges i investigadors. En els pròxims cinc anys i amb una inversió de gairebé sis milions d’euros, l’Hospital Clínic promourà la nova Unitat d’Immunoteràpia del Càncer que permetrà als pacients de diferents tipus d’aquesta malaltia beneficiar-se de tractaments personalitzats i menys agressius.

La creació d’aquesta Unitat és un projecte pioner a Europa que permetrà tractar més de 70 pacients amb diferents tipologies d’aquesta malaltia. S’implementarà el Programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades, que oferirà suport emocional, social i espiritual als pacients i familiars al tram final de la vida, i complementarà l’atenció mèdica.
En relació a la formació de metges, s’impulsarà la carrera postdoctoral dels metges que volen compaginar l’assistència clínica i la recerca. A més, es reforçarà el Living Lab, l’espai d’intercanvi d’experiències entre professionals de la salut, pacients i famílies.

“L’aliança d’avui permetrà abordar de forma integral la cura dels pacients”, ha assenyalat el director general de l’Hospital Clínic de Barcelona, Josep Maria Campistol. “Aquest acord de col·laboració ens permetrà avançar en recerca per desenvolupar nous i millors tractaments per als nostres pacients, i oferir suport i acompanyament a les persones amb malalties avançades i els seus familiars”, ha afegit.

La col·laboració entre ambdues institucions ve de llarg: fa més de 15 anys que impulsen projectes estratègics conjuntament, com per exemple l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). La participació de La Caixa ha permès potenciar la recerca en medicina fetal o nous tractaments hepàtics, ha explicat el president de la Fundació Bancària La Caixa, Isidre Fainé.
 
La nova unitat pionera a Europa

La Unitat per a la Recerca en Immunoteràpia del Càncer Clínic – La Caixa és una iniciativa pionera a Europa que se centrarà, principalment, a avançar en la recerca en immunoteràpia cel·lular, “una de les teràpies més innovadores i prometedores del càncer”, segons ha explicat Campistol. “És una aposta per donar suport a un hospital referent com el Clínic”, ha dit Fainé, que de la mateixa manera que el doctor, confien que l’hospital esdevingui referent a Europa gràcies a aquesta nova Unitat.

De fet, es parla de “nova” però no ho és: fa anys que el Clínic porta impulsant diferents vies de recerca en el camp de la immunoteràpia, com el CART, una teràpia que ja ha demostrat efectes beneficiosos en alguns tipis de leucèmia i limfoma. Ara, l’objectiu de la Unitat és desenvolupar noves teràpies cel·lulars, “sostenibles en el temps” espera Campistol, per altres tumors. Dels 6 milions d’euros que invertirà La Caixa, la Unitat d’Immunoteràpia “serà la que comptarà amb major finançament” ha dit Campistol, que no ha concretat la xifra.

Del que sí que s’ha mencionat la quantitat de finançament és l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades, un dels programes socials estratègics que comptarà amb un milió d’inversió. Es tracta d’un programa d’acompanyament que es porta fent des de fa deu anys a través de 42 equips d’atenció psicosocial (EAPS) que, després d’atendre més de 360.000 persones, ara arriba al Clínic.

En el marc del pla transversal Final de Vida, atendrà els pacients dels diferents instituts i serveis de l’hospital on es troben les persones amb necessitats d’atenció. “Amb aquest programa volem acompanyar les persones, tant pacients com familiars, que passen per un moment difícil”, explica Campistol, “perquè es troben en el tram final de malalties avançades”.

Aquest programa comptarà amb dos psicòlegs i un treballador social que, complementàriament a l’atenció mèdica, faran un abordatge integral de la seva vida: tractaran temes com la por, el perdó, la pau i la gestió de les emocions. “És un programa que volem que serveixi per a tothom”, explica Fainé. Paral·lelament, diu Campistol, es crearà l’Escola de Cuidadors La Caixa que fomentarà la transmissió de valors en l’atenció de persones.
Arxivat a