Ciutadans anuncia que recorrerà de nou a la Junta Electoral el canvi de color del llaç

El Síndic de Greuges evita valorar, per ara, la nova pancarta penjada al Palau de la Generalitat

La nova pancarta del balcó de la Generalitat
La nova pancarta del balcó de la Generalitat | ACN
21 de març del 2019
Actualitzat a la 13:01h
La polèmica dels llaços continua. Si més no per part de Ciutadans, que ha anunciat que tornarà a recórrer a la Junta Electoral Central el canvi de color del llaç de la pancarta que segueix penjant del balcó del Palau de la Generalitat reivindicant la llibertat dels presos polítics i exiliats. "L'objectiu és que les institucions siguin neutrals", ha sentenciat el portaveu de la formació taronja, Carlos Carrizosa, que ha reconegut la "originalitat" de canviar el llaç groc per un de blanc però que igualment el considera "proscrit per llei" perquè segueix reivindicant la llibertat dels pesos i exiliats. 

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha evitat valorar, per ara, el canvi de color del llaç. S'ha limitat a defensar que els llaços grocs i l'estelada no són "símbols de cap partit" i que poden ser utilitzats emparant-se en la llibertat d'expressió però que en període electoral "no es poden exhibir" a les façanes dels edificis públics. 

Ciutadans acusa Ribó d'"ordir un pla" amb Torra

Ciutadans també ha advertit que ja han demanat qui ha assumit el cost de la nova pancarta que ha fet penjar el president de la Generalitat, Quim Torra. El partit d'Inés Arrimadas ha aprofitat la compareixença del Síndic de Greuges aquest dijous al Parlament per acusar Rafael Ribó d'haver "ordit un pla" per "blanquejar" el president en aquesta qüestió que no generava unanimitat dins del Govern. 

"El Síndic de Greuges s'ha sotmès als interessos del procés i del Govern", ha lamentat el portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, malgrat que durant la seva compareixença Ribó no ha ha fet cap tipus de referència als llaços grocs. El dirigent del partit taronja, a més de demanar la seva dimissió perquè ja hauria d'haver estat rellevat, ha acusat el Síndic de no defensar la neutralitat de les institucions dins i fora del període electoral. 

Carrizosa ha insistit que l'actuació del Síndic va "en contra de l'estat de dret democràtic" perquè, a més, el president sabia què diria Ribó des de la setmana passada. "La llibertat d'expressió ampara les persones, no les façanes i que els edificis públics siguin els aparadors dels polítics sense escrúpols", ha etzibat. A més, ha insistit que "el pitjor" passa de portes endins dels edificis públics perquè, segons ha explicat ja en altres ocasions, els funcionaris que no combreguen amb el projecte independentista són assenyalats. 

Ribó: "Hi ha grups que han fet declaracions aberrants"

Ribó, per la seva banda, ha assegurat que seguirà "defensant els drets" i ha recordat que l'any 2017 la Junta Electoral de Tarragona va prohibir que l'associació de gent gran de Reus es manifestés amb llaços grocs durant la campanya i que, just passades les eleccions, la Junta va acabar donant la raó al Síndic, que va presentar queixa. Ha afegit que divendres passat la Comissió de Democràcia va aprovar els principis de Venècia sobre què és un defensor del poble. "Hi ha grups que han fet declaracions aberrants", ha lamentat. 

David Cid acusa el Govern de fer "el ridícul"

A la càrrega contra el Síndic s'hi ha sumat la diputada dels populars Andrea Levy, que també ha acusat Torra d'estar "més pendent de canviar color de llaços" que de la seva tasca executiva. El diputat de Catalunya en Comú Podem David Cid, per la seva banda, ha agraït la feina feta durant tots aquests anys al Síndic, però ha carregat contra el Govern per "traslladar-li la responsabilitat" de la retirada dels llaços grocs. "El Síndic és una institució independent", ha reivindicat. Un cop fet el canvi de color del llaç, David Cid ha lamentat que "en política es pot fer de tot menys el ridícul". El PSC, per la seva banda, ha instat Ribó a respondre si considera que es manté la neutralitat dels edificis públics amb aquest canvi de color del llaç. 

Esborrany del pla de drets humans

Durant la seva compareixença al Parlament, el Síndic ha anunciat que ja ha elaborat un esborrany de pla de drets humans de Catalunya. Es proposaran 28 drets i el decàleg vol ser una aportació al Parlament i al Govern perquè elabori polítiques públiques que desenvolupin aquest pla. Ribó ha reclamat també al Govern que elabori un pacte per fer front a "qualsevol brot de xenofòbia" i fer polítiques públiques sobre aquesta matèria.