De l'odi a la calma: els relats oposats dels guàrdies civils al Suprem

Els tres primers testimonis del dia continuen sense justificar la violència vol provar la Fiscalia en les concentracions dels dies previs a l'1-O

Els fiscals, aquest dijous al Suprem
Els fiscals, aquest dijous al Suprem | ND
21 de març del 2019
Actualitzat a les 17:18h
Nova jornada de judici al Tribunal Suprem amb protagonisme absolut per als testimonis de la Guàrdia Civil. Els tres primers -n'han de passar una desena- han explicat relats completament oposats dels fets que es van viure els dies abans del referèndum. De l'odi en el rostre de manifestants fins a la calma. De Mossos posant trampes a la Guàrdia Civil fins a agents fent "una bona feina" en col·laboració amb comitives judicials. Tot plegat, mentre la violència continua sense aparèixer. 

El primer agent que ha passat per la sala segona va participar dels escorcolls als despatxos de Francesc Sutrias, director general de Patrimoni, i de Lluís Salvadó, secretari general d'Hisenda, a la Gran Via. Es va centrar en trobar indicis de malversació i al despatx de Salvadó hi va trobar molta documentació relacionada amb les estructures d'estat i amb la manera de finançar el nou estat després de la declaració d'independència.

Pel que fa a les concentracions a l'exterior de l'edifici, situat a la Gran Via, ha relatat que hi havia gent que cridava "independència". "Durant el matí hi havia més o menys gent, i sempre se sentien crits", ha dit, i ha assegurat que quan havien de sortir, cap a les 19.30h, continuava havent-hi gent. "Va haver problemes amb les patrulles uniformades, perquè estaven molt exposades", ha assegurat. En el seu cas, va sortir pel pàrquing sense que els concentrats se n'adonessin, i a preguntes del fiscal Jaime Moreno ha dit que alguns concentrats "van picar al capó del cotxe" i "posaven estelades al vidre".

Un testimoni de la Fiscalia... que qüestiona el relat de la Fiscalia

El segon agent que ha passat pel Suprem s'ha centrat en els escorcolls del domicili i el despatx de Sutrias, i ha qüestionat el relat de la violència de la Fiscalia. Ha explicat que quan van entrar al domicili de Sutrias el 20-S, a Rubí, es va començar a concentrar gent al voltant de l'edifici. Ha admès que van demanar protecció i que van sortir de manera escalonada i fent-se passar per veïns, però no ha relatat cap més problema i, de fet, ha especificat que la gent estava tranquil·la i no es van sentir insults.

L'agent ha ressaltat la "bona feina" dels Mossos per controlar la concentració de veïns que hi va haver davant de l'immoble. "Van fer un passadís i es va poder treure Sutrias sense problemes", ha dit. L'agent ha relatat que es va demanar reforços a Mossos i policia local i que es va pactar una sortida "escalonada". De fet, ha explicat que ell mateix, de paisà, i la secretària judicial van sortir de l'edifici a peu fent veure que eren "inquilins". L'agent ha dit que les persones concentrades portaven "alguna pancarta" i "no estaven excitades".

Un cop acabat el registre, a les 14.10, es van desplaçar cap al despatx del director general, a la Gran Via. Allà ja hi havia gent concentrada i ja havia arribat la secretària judicial i alguns altres agents. "No vaig parlar amb la secretària, però se la veia nerviosa. Estàvem tots nerviosos aquells dies", ha dit. Ha admès que la gent concentrada davant de l'edifici estava més nerviosa que els que hi havia a Rubí, però que no van causar problemes. L'agent va aparcar al pàrquing i va poder sortir sense problemes. 


Odi als rostres... però sense danys

El tercer testimoni del matí, abans del ja habitual recés de les 12h, ha estat un subtinent que va ser responsable del registre a Unipost de Terrassa el dia 19 de setembre (i on van trobar sobres per a la designació dels membres de les meses). Ha parlat de "l'odi" que va veure en la cara dels manifestants. "Per primer cop en la meva carrera vaig veure el reflex de l'odi en la cara de la gent", ha assegurat. Aquest relat de terror, però, ha estat matisat i rebaixat amb les preguntes de les defenses. Ha admès que, malgrat tot, cap vehicle va patir cap dany ni cap agent va patir agressions. I en el seu cas concret, ha explicat que no va agafar la baixa ni va haver de rebre suport psicològic després dels fets. 

Durant l'interrogatori de la fiscalia, el testimoni ha aprofitat per culpar els Mossos de treure'ls d'Unipost per una "ratera". Ha explicat que podrien haver sortit per un carrer on no hi havia manifestants i, en canvi, acusa la policia catalana d'haver tret el comboi amb el material requisat per un carrer estret en obres, amb rases al terra i amb tanques. "El carrer era una ratera, no sóc especialista en control de masses però allò em va semblar inaudit", ha explicat. El subtinent (H12669K) ha reconegut que els mossos havien de baixar i apartar tanques i gent perquè la comitiva anava parant-se i arrancant.