Ciutadans acusa el Síndic d'haver ordit un pla per «blanquejar» Torra en la polèmica dels llaços

Segons Carlos Carrizosa, Rafael Ribó s'ha "sotmès als interessos" del procés i va "en contra de l'estat de dret"

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, aquest dijous al Parlament
El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, aquest dijous al Parlament | ACN
21 de març del 2019
Actualitzat a les 11:39h
La polèmica dels llaços continua. Si més no per part de Ciutadans, que han aprofitat la compareixença del Síndic de Greuges aquest dijous al Parlament per acusar Rafael Ribó d'haver "ordit un pla" per "blanquejar" el president en aquesta qüestió que no generava unanimitat dins del Govern. 

"El Síndic de Greuges s'ha sotmès als interessos del procés i del Govern", ha lamentat el portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, malgrat que durant la seva compareixença Ribó no ha ha fet cap tipus de referència als llaços grocs. El dirigent del partit taronja, a més de demanar la seva dimissió perquè ja hauria d'haver estat rellevat, ha acusat el Síndic de no defensar la neutralitat de les institucions dins i fora del període electoral. 

Carrizosa ha insistit que l'actuació del Síndic va "en contra de l'estat de dret democràtic" perquè, a més, el president sabia què diria Ribó des de la setmana passada. "La llibertat d'expressió ampara les persones, no les façanes i que els edificis públics siguin els aparadors dels polítics sense escrúpols", ha etzibat. A més, ha insistit que "el pitjor" passa de portes endins dels edificis públics perquè, segons ha explicat ja en altres ocasions, els funcionaris que no combreguen amb el projecte independentista són assenyalats. 

A la càrrega contra el Síndic s'hi ha sumat la diputada dels populars Andrea Levy, que també ha acusat Torra d'estar "més pendent de canviar color de llaços" que de la seva tasca executiva. El diputat de Catalunya en Comú Podem David Cid, per la seva banda, ha agraït la feina feta durant tots aquests anys al Síndic, però ha carregat contra el Govern per "traslladar-li la responsabilitat" de la retirada dels llaços grocs. "El Síndic és una institució independent", ha reivindicat.

Esborrany del pla de drets humans

Durant la seva compareixença al Parlament, el Síndic ha anunciat que ja ha elaborat un esborrany de pla de drets humans de Catalunya. Es proposaran 28 drets i el decàleg vol ser una aportació al Parlament i al Govern perquè elabori polítiques públiques que desenvolupin aquest pla. Ribó ha reclamat també al Govern que elabori un pacte per fer front a "qualsevol brot de xenofòbia" i fer polítiques públiques sobre aquesta matèria.