Un guàrdia civil diu que l'Agència Tributària catalana no estava preparada per funcionar

L'agent, que va participar en els escorcolls dels despatxos de Lluís Salvadó i Francesc Sutrias el 20-S, creu que es va pagar una factura per valor de 240.000 euros a IBM

Els fiscals, aquest dijous al Tribunal Suprem
Els fiscals, aquest dijous al Tribunal Suprem | ND
21 de març del 2019
Actualitzat a les 11:52h
Nova jornada de judici i, un dia més, protagonisme absolut de la Guàrdia Civil. El primer testimoni s'ha centrat principalment en la malversació. L'agent de la benemèrita en qüestió va participar del registre dels despatxos de Francesc Sutrias, director general de Patrimoni, i de Lluís Salvadó, secretari general d'Hisenda, situats a la Gran Via de Barcelona.

Ell es va centrar en trobar indicis de malversació i, especialment, en l'Agència Tributària de Catalunya, la qual no estava preparada per per començar a funcionar l'endemà de la declaració d'independència. En aquest sentit, però, ha parlat d'un sistema informàtic que preparava l'empresa IBM i ha fet referència a una factura de 240.000 euros en concepte d'aquest programa. "Crec que la factura estava pagada", ha explicat a preguntes de la Fiscalia. 

L'agent s'ha estès especialment a l'hora d'explicar l'escorcoll al despatx de Salvadó. Hi van trobar molta documentació sobre estructures d'estat. "Va ser espectacular", ha dit. Ha explicat que hi havia "molta preocupació" per com es finançaria Catalunya després de la independència. En aquest sentit, ha explicat que l'aleshores secretari general d'Economia, Pere Aragonès, i Salvadó es "dividien la feina": el primer buscava finançament internacional i el segon el finançament intern. 

Cops al cotxe i estelades

Ha explicat que fora de l'edifici, durant els escorcolls, hi havia gent que cridava "independència". "Durant el matí hi havia més o menys gent, i sempre se sentien crits", ha explicat. La secretària judicial, ha dit, va arribar molt nerviosa i venia del Departament d'Exteriors. A preguntes de les defenses s'ha constatat que la secretària va trigar més de tres hores a arribar des d'Exteriors fins als despatxos dels dos detinguts, a la Gran Via. 

El guàrdia civil ha explicat que l'escorcoll va acabar a les 19.30h. "A la sortida seguia havent-hi gent", ha apuntat, i ha afegit que "va haver problemes amb les patrulles uniformades, perquè estaven molt exposades".  En el seu cas, va sortir pel pàrquing sense que els concentrats se n'adonessin, i a preguntes del fiscal Jaime Moreno ha dit que alguns concentrats "van picar al capó del cotxe" i "posaven estelades al vidre".