Maragall segella el pacte amb el partit d'Elisenda Alamany per fer tàndem

ERC tanca el pacte amb Nova per presentar-se en coalició a Barcelona

Elisenda Alamany, Marc Grau i Joan Josep Nuet, en un acte d'ERC
Elisenda Alamany, Marc Grau i Joan Josep Nuet, en un acte d'ERC | Adrià Costa
21 de març del 2019
Actualitzat a les 16:51h
Si dilluns era Joan Josep Nuet qui es feia la foto amb la candidatura pactada amb ERC a les eleccions espanyoles, aquest dijous és el partit d'Elisenda Alamany qui segella l'acord de coalició amb la candidatura d'Ernest Maragall. Ho fa representant Nova, el partit de nou encuny que va impulsar després de deixar els comuns.NacióDigital ja va avançar que el cap de llista dels republicans negociava amb l'exportaveu de Catalunya en Comú fer tàndem a les eleccions municipals de Barcelona del 26 de maig, unes converses que han fructificat. La llista de la candidatura serà ratificada el 30 de març.

L'acord de coalició entre Maragall i el partit d'Alamany suposarà que la dirigent que públicament ha estat més crítica amb la direcció dels comuns i el rumb del partit d'Ada Colau s'enfrontarà a l'alcaldessa de Barcelona en els comicis municipals. Durant aquest dijous al matí s'han tancat els darrers serrells de l'acord i aquest dijous a la tarda han signat Robert Fabregat i Pilar Vallugera, per part d'ERC, i Marc Grau i Gina Driéguez per part de Nova.

"Aquest és un acord estratègic per sumar, créixer i ser més forts, que és la clau per aconseguir el nostre objectiu principal: guanyar les eleccions a Barcelona", ha assegurat Fabregat, president d'ERC a Barcelona. Grau, per la seva banda, ha assegurat que l'aliança que segella Nova amb els republicans representa "els valors dels comuns del 2015" i que, de fet, pren "el relleu de 4 anys d'il·lusió i esperança que no es poden quedar en bones intencions" i que ha de ser capaç de consolidar un projecte "robust". L'excoordinador del grup parlamentari de Catalunya en Comú Podem ha afegit que la que es crea a Barcelona és una "majoria estratègica pel país" des del sobiranisme d'esquerres. 
 

Robert Fabregat i Pilar Vallugera, per part d'ERC, i Marc Grau i Gina Driéguez per part de Nova, a la seu electoral Foto: Sara González


Les crítiques de la direcció dels comuns

Conscients de la situació de rivalitat electoral que suposa que Nova, nascut de dirigents crítics dels comuns, concorri amb ERC, la direcció dels comuns ha intensificat en els darrers dies la crítica a ERC, a qui acusa de negociar amb "trànsfugues" i de no donar suport a iniciatives socials a l'Ajuntament de Barcelona. 

El partit d'Oriol Junqueras ja fa temps que reivindica que vol ser "la porta d'entrada de nous independentistes" i que està en converses amb els dirigents crítics dels comuns. Després d'haver estat la número dos de Xavier Domènech a les eleccions del 21-D, Alamany va acabar deixant el càrrec de portaveu parlamentària per desavinences amb la línia política de la cúpula de Catalunya en Comú, liderada per Ada Colau. Va impulsar de la mà de Nuet la plataforma crítica Sobiranistes, que ha acabat emancipada dels comuns i que ha tancat una coalició amb ERC per a les eleccions espanyoles. En paral·lel, Alamany i el seu equip han creat Nova, el nou instrument amb què pretén mantenir "l'essència fundacional" de l'espai.

De fet, Elisenda Alamany ja va deixar el grup parlamentari de Catalunya en Comú Podem el 20 de febrer i des d'aquell moment és diputada no adscrita. Al seu torn, Nuet ja ha deixat l'escó del Parlament per incorporar-se com a número quatre de la candidatura de Junqueras al Congrés.

 
Arxivat a