Alfredo Vega: «No veig el delicte de rebel·lió amb armes ni una presó preventiva tan llarga»

L'alcalde socialista de Terrassa afronta per primera vegada com a cap de llista les eleccions municipals del maig

L'alcalde de Terrassa, Alfredo Vega, a la sala de plens de l'Ajuntament.
L'alcalde de Terrassa, Alfredo Vega, a la sala de plens de l'Ajuntament. | Adrià Costa
19 de març del 2019
Actualitzat a les 10:13h
Alfredo Vega va agafar la responsabilitat de l'alcaldia de Terrassa el mes de novembre del 2017, a mig mandat, després que l'exalcalde Jordi Ballart estripés el carnet del PSC i marxés, juntament amb cinc regidors, del govern socialista. Vega recorda aquells moments, com els més difícils des que és a l'Ajuntament de Terrassa, on va entrar l'any 2007 i on ha ocupat diferents regidories fins a ocupar l'alcaldia.

L'any 2015 a l'ajuntament de Terrassa es va passar de quatre partits a set i si la tendència continua, aquest 2019 el nombre de forces amb representació municipal podria incrementar i convertir les 27 regidories del ple municipal amb el consistori terrassenc més fragmentat de la història. Després de 40 anys governant a la ciutat, Vega es presenta per mantenir el lideratge socialista a Terrassa i per garantir la cultura del pacte i del diàleg a l'Ajuntament. 

- Per què ha decidit ser el candidat del PSC a les eleccions municipals? 

- Ha estat un mandat complicat a Terrassa on hem tingut situacions molt especials. En un primer moment vaig dir que m'ho pensaria perquè el meu compromís era de responsabilitat amb el mandat actual. Havia de valorar si jo aportava a la ciutat o no; jo m'he sentit útil i penso que en el futur puc ser útil per Terrassa en una situació que segurament no serà fàcil.

- En quin moment es troba el PSC de Terrassa?

- A Terrassa és un partit històric que ha rebut la confiança de la ciutadania perquè té una obra de govern molt presentable. Hi ha hagut molta renovació de persones però el PSC s'ha distingit perquè sempre ha procurat construir majories. I de fet, ha governat amb altres partits sense la necessitat de fer-ho perquè tenia majories absolutes. Això marca un ADN de diàleg, de proximitat i de governar per a tothom. Crec que aquesta és una de les grans aportacions que ha fet el PSC a la ciutat.

En relació al judici de l'1-O, m'agradaria que la justícia fos molt justa i si pot ser una mica generosa, també


Ha sigut un mandat molt complicat però hem tingut ordenances i pressupostos i això és un mèrit col·lectiu també de l'oposició. Nosaltres (el PSC) no podem enganyar, som el que som i després de 40 anys li hem de dir a la gent que ens agrada treballar per la ciutat, que tenim un ADN municipalista, i que som gent de confiança que responem a la visió àmplia de les ciutats. 
 

Alfredo Vega a l'Ajuntament de Terrassa. Foto: Adrià Costa

 

- Es preveu un ajuntament encara més fragmentat que l'actual. Com afectarà la fragmentació al partit socialista?

- El tarannà de diàleg, de ser constructiu, de mirar per la ciutat i no tant per les sigles, és una aportació que el PSC pot fer i personalment, sempre he estat més d'acords que de majories. En aquests moments, la cultura del pacte i del diàleg, que és l'essència de la política, és clau perquè les ciutats no es quedin paralitzades, que seria un greu error.

En aquest mandat he parlat amb tots els grups i de tots els temes. Penso que és la cultura que s'ha d'instal·lar però té riscos perquè aquest ventall d'opcions polítiques, n'hi ha de molt radicals i altres de desconegudes que no sabem què faran. Nosaltres parlarem amb tothom com ho hem fet sempre i intentarem sobre la base dels interessos de la ciutat, arribar a acords amb tothom. Mà estesa, diàleg i pacte, sempre amb límits. Pensem que un PSC fort és molt important per la ciutat.

- Què vol dir un PSC fort?

- Un PSC que tingui un pes específic molt important a la ciutat. Hi ha partits que poden dir que faran una cosa i després en faran una altra, nosaltres no podem enganyar. Després de 40 anys se sap què farem. Serà molt positiu que un partit en aquest tarannà sigui fort a l'ajuntament i també en altres institucions supramunicipals on veiem que el que predomina és el frontisme. Som un partit constructiu, aportant idees.

- Diu que hi ha límits, quins són els del PSC?

- Som un govern progressista i d'esquerres, no som sectaris perquè ens agrada parlar amb tothom però evidentment hi ha partits amb els quals difícilment ens podrem trobar perquè les seves idees fan molt difícil la coincidència. La política municipal té matisos que no té la política de país o d'estat, que són molt més ideologitzades.
 

Alfredo Vega, alcalde de Terrassa. Foto: Adrià Costa

 

- Fa un any i mig que Jordi Ballart va deixar l'alcaldia, què recorda d'aquells moments, i què li sembla la candidatura independent que ha presentat l'excompany de govern, ha parlat amb ell?

- No. No he parlat amb ell. Recordo que va ser un atzucac molt important, no m'ho esperava perquè governàvem amb molta complicitat. De fet jo era primer tinent d'alcalde i no li ho havia demanat mai. Tres dies abans es va trencar amb el PDECat amb l'encàrrec de pactar amb TeC, crec que hauria estat una bona sortida en un moment de crisi com el que vam viure per aportar estabilitat al govern. El problema va venir quan TeC es va negar. A mi em va sorprendre molt tot el que va passar. En relació al partit més de caràcter personalista, que no em toca valorar a mi. 

La millor notícia és que el canvi de gestió no ha sigut notícia. És una notícia històrica que el ciutadà no ha percebut perquè no ha tingut cap inconvenient
 
- Després d'aquells moments, guarda rancor a algun partit?

- El passat i les experiències, en general serveixen per aprendre. En la política no pots viure pendent del passat, ara s'ha d'obrir futur, hem de treballar per la ciutat i en allò que la ciutadania situï en el ple, el PSC contribuirem. Independentment de les decepcions que puguis tenir, has de procurar que això no contamini a la teva feina política al favor de la ciutat perquè som representants de la ciutadania.

- En la conferència de presentació de la seva candidatura parlava de confiança, altres forces polítiques de la ciutat demanen un canvi. Com ho valora?

- Reclamar el canvi per al canvi és un absurd perquè al final el partit el fan les persones que hi són. I en qualsevol partit que tingui una mica d'història han canviat moltes coses i persones. Evidentment es mantenen uns valors i nosaltres som d'esquerres, progressistes, defensem la justícia social i som catalanistes. Nosaltres hem tingut la responsabilitat de governar aquesta ciutat i malgrat totes les incidències, el PSC ha anat governant amb una visió àmplia de la ciutat, amb confiança i intentant que la ciutat tiri endavant. L'any 2015 hi havia moltes expectatives, partits nous, que avui en dia ja no poden prometre tant, ni dir tantes coses que farien. Nosaltres farem una línia amb uns valors amb els quals la gent pot confiar, per això és el que oferim.

- Aquest ha estat un mandat marcat per la municipalització de la gestió de l'aigua, està satisfet de com s'ha fet el canvi? Quins són els passos a seguir?

- Que l'aigua fos pública després de 177 anys de gestió privada no és fàcil i s'havia de fer una transició d'un sistema a l'altre que no fos traumàtica. Els ciutadans no poden pagar les conseqüències del canvi de servei perquè l'aigua necessita rajar les 24 hores al dia i els 356 dies l'any. A més a més, l'administració tenim unes limitacions i el canvi s'ha de fer amb el diàleg i corresponsabilitat amb l'empresa concessionària, que és qui té el coneixement. La millor notícia és que el canvi de gestió no ha sigut notícia. Per dir-ho d'alguna manera és una notícia històrica que el ciutadà no ha percebut perquè no ha tingut cap inconvenient. Ni tampoc en el preu, que està congelat des del 2015.
 

L'alcalde Alfredo Vega durant l'entrevista amb Nació Digital. Foto: Adrià Costa

 

Ara el que cal és un Pla director d'inversions, objectius, i de participació a través de l'Observatori que ja s'ha creat, per fer l'aigua des de la complicitat amb la ciutadania, i a partir d'aquí l'empresa ha d'avançar. Ara estem en un període de transició però a poc a poc l'empresa s'ha de normalitzar i els serveis que no els presta directament, s'hauran de fer amb concurs públic. 

- La gestió de la neteja també hauria de passar a mans de l'administració? 

- En aquest cas creiem que el millor és que no hi hagi una gestió directa malgrat que volem que els treballadors d'aquest col·lectiu tinguin unes condicions dignes, per això tenim una guia de contractació amb moltes clàusules de justícia social.

- Què cal fer davant de l'emergència habitacional que viu la ciutat? 

- És un tema de molta complexitat i molt greu. La primera cosa que necessitem que s'avanci en tenir una seguretat jurídica. S'està fent un Pla Local d'Habitatge 2019-2026 on es contemplen mesures per tenir lloguers assequibles. L'increment dels lloguers s'està produint a tot arreu però en concret a l'àrea metropolitana està traslladant una sèrie de persones a l'exterior de Barcelona. I Terrassa,que té molt habitatge buit, és un dels llocs receptors i per això tenim el creixement de població. Cal ordenar tot això. El que passa a Barcelona repercuteix de manera directa a Terrassa, per tant hauríem de tenir plans d'habitatge coordinats entre les diverses ciutats de l'àrea metropolitana i mirades més globals per enfocar temes com l'habitatge.

- Precisament vostè és reticent a la plataforma Fem Vallès que busca fer del Vallès un contrapès a la regió metropolitana. 

- Penso que seria una batalla perduda perquè si el què volem és fer un contrapès ens equivoquem. Això no impedeix que hàgim de col·laborar molt, i Terrassa i Sabadell som ciutats molt semblants en molts aspectes, hem de tenir contacte de treball i de coordinació. Si nosaltres mirem la mobilitat de persones, vehicles o mercaderies de Terrassa, el 90% va cap a la regió metropolitana. D'una manera coordinada, els Vallesos serem molt més forts. Quan ens presentem al món i parles de Barcelona la mirada ha de ser més ample. Que aquelles oportunitats que té Barcelona i que potser no pot acollir potser són una oportunitat per Terrassa. Hem de tenir una mirada global perquè el món ens mira globalment. Des del meu punt de vista ha de prevaldre cooperar i no competir.
 

L'alcalde de Terrassa, Alfredo Vega. Foto: Adrià Costa

 

- Amb quines prioritats treballa per la Terrassa dels pròxims anys?

- Estem sortint d'una crisi amb moltes desigualtats i per això en el govern espanyol una de les primeres mesures ha estat la d'incrementar el Salari Mínim Interprofessional (SMI). No podem haver recuperat les xifres macroeconòmiques i haver incrementat, de manera significativa, la precarietat laboral, social, el risc d'exclusió, etc. Un altre element clau és l'ocupació i la creació de riquesa. Cal treballar en els polígons industrials o la B-40, que és una infraestructura imprescindible per la ciutat.

Hem estat durant sis o set anys dominats per un frontisme d'un govern a Catalunya que pràcticament no governava perquè estava pendent d'un altre tema, que és legítim i que no vull qüestionar però que no respon a la majoria de catalans


També és molt important la lluita contra l'atur i la creació econòmica i Terrassa té moltes oportunitats en aquest sentit. Tenim una cultura empresarial, un teixit universitari que fa que es graduïn més de 800 enginyers, per tenir centres d'innovació com el Leitat, per tenir un sòl industrial que no existeix a la resta de la regió metropolitana, tenim un entorn natural gairebé únic... En l'àmbit administratiu, els ajuntaments han de recuperar la seva capacitat de decisió que tenim molt limitada. Haver de dedicar recursos a allò que no és un problema, em sembla un greu error. Igualment cal seguir millorant uns serveis públics i un espai públic en una ciutat on tenim la pressió fiscal baixa perquè la renda mitjana de la ciutat tampoc és alta.

I continuarem en una aposta molt clara a favor del respecte al medi ambient. El projecte més il·lusionant que tenim i que ens ha costat molt però que ja estem treballant és el Terrassa Energia Intel·ligent, amb una inversió 22 milions d'euros que canviarà la imatge nocturna de la ciutat i que significarà un estalvi de més del 85,2% en la factura i de 13.000 tones de CO₂ a l'atmosfera. A Terrassa superarem els objectius del pacte d'alcaldes 2010-2020 i del 2020-2030. Un repte que tenim és que la ciutat no la fa només l'administració i traslladar tot això a la ciutadania perquè es pugui sumar a l'estalvi energètic i el d'emissions de CO₂. 

- Veurem moltes cares noves en la llista del partit socialista?

- Hi haurà cares noves perquè és una llista nova però jo estic raonablement satisfet de la feina feta. No és el mateix iniciar un mandat, que acabar-lo. I quan part dels regidors de govern van entrar no sabia si governaríem o no perquè en aquell moment tot semblava indicar que no. Aquestes persones m'han demostrat disponibilitat, capacitat de treball i preparació; són persones molt vàlides. No és fàcil incorporar a l'equip de govern sis persones i que la ciutat segueixi endavant. Ara estic ultimant la llista, és un projecte col·lectiu, i penso en una llista no per guanyar les eleccions com fan altres partits sinó amb una llista per governar la ciutat.
 

L'alcalde Alfredo Vega durant l'entrevista amb Nació Digital. Foto: Adrià Costa

 

- Creu que els resultats de les eleccions al congrés dels diputats condicionaran el vot municipal?

- Dues eleccions tan properes poden tenir una certa influència i per tant, no es pot obviar. Nosaltres hem estat durant sis o set anys dominats per un frontisme d'un govern a Catalunya que pràcticament no governava perquè estava pendent d'un altre tema, que és legítim i que no vull qüestionar però que no respon a la majoria de catalans. I per l'altra banda, el govern que hi havia a Madrid ho feia en contra de Catalunya. Això continua, i sembla que continuarà més. 

- L'extrema dreta amenaça aquestes en arribar al Congrés dels Diputats i al Parlament Europeu, com ho afronta?

- Actualment ens trobem amb un grup d'ultradreta (Vox) que està dient que vol un 155 permanent, contundent, etc. Penso que això és retrocedir 40 o 45 anys a la història d'aquest país. I de l'altra banda tenim altres partits que van al Congrés a bloquejar, nosaltres a Madrid volem que es governi i que es construeixi. Per culpa d'aquest frontisme el pressupost no s'ha pogut ni parlar i em sembla molt greu. El PSOE és que proposa diàleg i és el que necessitem, sense que ningú renunciï a res.

No he vist mai ni el delicte de rebel·lió amb armes, ni he vist una presó preventiva tan llarga. Si estiguessin en llibertat, el judici tindria un altre aire


- Està seguint el judici on entre d'altres en el banc dels acusats hi ha l'exregidor terrassenc Josep Rull? Quina valoració en fa? 

- És veritat que tenim sobre la taula problemes molt dolorosos perquè en aquests moments hi ha persones que estan sent jutjades. A mi m'agradaria que la justícia fos molt justa i si pot ser una mica generosa, també. Personalment em sap molt de greu pel Josep Rull, una persona de diàleg i de pau amb qui hem conviscut. M'hauria agradat que aquesta situació es portés d'una altra manera, des d'un punt de vista de diàleg. També he de dir que no he vist mai ni el delicte de rebel·lió amb armes, ni he vist una presó preventiva tan llarga. Si estiguessin en llibertat, el judici tindria un altre aire. La Meritxell Lluís (regidora del PDECat a l'ajuntament i dona de Rull) sap que en l'enfocament polític legítimament no coincidirem però que en el tema personal, per a mi el Josep és una persona de pau, de ciutat i a més a més molt treballadora que aprecio. 

- En les últimes eleccions al Parlament de Catalunya Cs va ser la força més votada a Terrassa. 

- Com he dit, nosaltres som un partit de diàleg, també amb la qüestió catalana. I per tant, en una situació de tensió social, els partits moderats tenen poca sortida i això és el que va passar a Terrassa en un moment quan el vot va ser més sentimental que racional. Però la política sobretot és racionalitat i aquesta situació de frontisme no ens porta a cap lloc.

- Vostè parla molt de convivència, falta convivència a la ciutat?

- Hi ha una certa tensió social i això no ho podem negar. Hi ha grups que estan legalitzats i que per tant, em veig obligat a donar-los una autorització d'espai públic, perquè he de tenir el mateix criteri amb tothom, i hi ha grups que surten automàticament a la contra, com vam veure el cap de setmana passat. Es retroalimenten. Això no ajuda sinó que crispa la ciutadania però a mi m'agradaria una mica més de tranquil·litat. I les institucions han de ser de tothom, no són ni d'un grup ni d'un altre. I penso que això el PSC ho ha fet històricament.

Em toca lidiar un moment molt difícil, i la meva proposta passa perquè ningú renunciï a les seves ideologies però treballar pel dia a dia de la ciutat i no deixar-me arrossegar pel que demanin uns i altres. La gent es pot manifestar però no es pot apropiar de l'espai públic perquè és de tots i molt menys les institucions, que són de tothom. I això és el que intento fer des del respecte. El ple pot prendre decisions del que sigui però tenen efectes quan són d'obligat compliment perquè són una competència del ple. 
 

Alfredo Vega a la sala de plens de l'Ajuntament de Terrassa. Foto: Adrià Costa

 

Arxivat a