Judici de l'1-O

Els observadors internacionals detecten falta d'imparcialitat en Marchena

La plataforma International Trial Watch critica que el president del tribunal preguntés a Trapero una qüestió que havia negat prèviament a la Fiscalia a petició de les defenses

per Irene Ramentol, 18 de març de 2019 a les 09:45 |
El magistrat Manuel Marchena | Pool EFE
Els observadors internacionals han apuntat a una possible falta d'imparcialitat objectiva en el president del Tribunal Suprem, Manuel Marchena. La plataforma International Trial Watch ha criticat el màxim responsable de la sala on es jutja el judici de l'1-O després que dijous passat, en l'interrogatori al major dels Mossos Josep Lluís Trapero traslladés una qüestió que havia negat prèviament a la Fiscalia a petició de les defenses

"Tal manera de procedir podria ser un indici de falta d'imparcialitat objectiva del Tribunal (d'acord amb la doctrina del TEDH sobre l'art. 6 CEDH)", assenyalen els observadors.


Així mateix, critiquen que Marchena hagi fet diferències de tracte permetent que la Fiscalia demani a alguns testimonis per la seva afiliació, tot i la protesta de la defensa. Una protesta que anteriorment sí que es va acceptar quan un altre testimoni, la secretària judicial del 20-S, va ser preguntat per una de les defenses sobre si consultava determinades pàgines web amb contingut ultra. "Aquesta diferència de tracte del President entre acusació i defensa, davant de preguntes que podrien desvetllar el biaix ideològic dels testimonis, podria constituir també un indici de  manca d'imparcialitat objectiva del Tribunal", consideren.

Els observadors internacionals s'afegeixen a la crítica de les defenses pel fet que el tribunal no permeti visualitzar material audiovisual durant els interrogatoris i recorda que aquesta setmana és especialment rellevant tenint en compte que per la sala desfilaran agents de la Guàrdia Civil. 

Els observadors circumscriuen les crítiques a un llistat d'anotacions de la darrera setmana de judici, entre les quals també inclouen el fet que s'incorporin noves proves a mig judici procedents del jutjat número 13 de Barcelona, que també investiga el referèndum. Assenyalen que això perjudica el dret a la defensa, perquè es tracta de material que per ara només té la Fiscalia. 

Flexibilitat amb els testimonis


Per contra, la plataforma International Trial Watch valora que Marchena hagi tingut flexibilitat en la pràctica de la testifical de persones no residents a Espanya, permetent el seu ajornament per a una altra setmana. I també que hagi permès que les persones que, essent testimonis, s'acullen al seu dret a no testificar per estar imputats en altres procediments, no hagin de desplaçar-se a Madrid i quedin exonerats de testificar presentant escrit de renúncia.

I, alhora, celebra que el president de la sala ha seguit limitant la formulació de preguntes en què l'interrogador realitza valoracions conclusives que poden condicionar la resposta del testimoni.

Crítiques setmanals des del primer dia

No és el primer cop que International Trial Watch critica Marchena pel seu paper en el judici. Dilluns passat ja va censurar el seu marcatge ferri a les defenses, així com va alertar del cansament que estaven acumulant els presos. La plataforma d'observadors internacionals, de fet, ha estat denunciant diversos aspectes del judici cada setmana des que aquest va començar, i sempre en punts que poden perjudicar les defenses.

Així, fa dues setmanes, International Trial Watch va advertir que s'estaven criminalitzant drets fonamentals com el de llibertat d'expressió, de reunió i de manifestació; fa tres setmanes va alertar de la "càrrega política" del judici; fa un mes, de la "criminalització" del dret de protesta, i fa cinc, -després de la primera setmana de judici- del fet que el tribunal no havia acceptat determinades proves de les defenses.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació