L'aznarista Cayetana Álvarez de Toledo, cap de llista del PP per Barcelona el 28-A

Periodista i exdiputada resident a Madrid, està vinculada a la FAES i alineada amb l'ala més dura del seu partit

Cayetana Álvarez de Toledo i José María Aznar en un acte de FAES.
Cayetana Álvarez de Toledo i José María Aznar en un acte de FAES. | ND
15 de març del 2019
Actualitzat el 16 de març a les 11:09h
El Partit Popular buscava una figura mediàtica per encapçalar la llista al Congrés per Barcelona i ja l'ha trobada. Finalment, serà la periodista Cayetana Álvarez de Toledo qui abanderarà la marca de la formació de Pablo Casado a la capital catalana en les eleccions del 28 d'abril. Periodista i activista de l'ala més dretana del PP, estretament vinculada a la fundació FAES que presideix José María Aznar -on dirigeix l'àrea d'internacional-, Álvarez de Toledo assegura una campanya més moguda de la que tenien davant seu els populars catalans. 

Amb la designació de Cayetana Álvarez de Toledo, Casado aconsegueix un cap de cartell que pot ajudar a mobilitzar un electorat conservador dividit entre les sigles del PP, Ciutadans i Vox. Sobretot, la irrupció de la coneguda peridista i tertuliana pot ajudar a aturar la pèrdua de vots per la dreta més extrema que tant fa patir la direcció del PP. En el cas del PP català, el temor era enorme a quedar encaixonats entre un Ciutadans que els va superar de molt el 21-D i un Vox a l'alça.

L'operació deixa damnificats polítics. De fet, ho són algunes de les figures fins ara rellevants del partit, com l'exministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, o l'actual portaveu al Congrés, Dolors Montserrat, que hauria d'haver estat la candidata lògica a encapçalar la llista per barcelona però que ara apareix molt afeblida políticament. 

La dona que detestava a Rajoy 

Cayetana Álvarez de Toledo és tot un personatge. Pertany a l'aristocràcia espanyola i ostenta el títol de marquesa de Casa Fuerte. Ha estat emparentada amb un nom de l'alta burgesia catalana, Joaquín Güell, de qui es va divorciar l'any passat. Un títol, per cert, creat per Felip V. Forjada en el periodisme de la mà de dues figures com Pedro J. Ramírez i Federico Jiménez Losantos, va donar el salt al primer pla de la política  el 2008, quan va ser elegida diputada al Congrés. Ho va ser fins al 2015. Entre questes dues dates, moltes coses havien canviat.

El PP de Mariano Rajoy i Soraya Sáenz de Santamaría no era el que ella havia conegut i seguit, el de José María Aznar. Decebuda per la gestió del govern dels eu país, l'octubre del 2015 va comunicar Rajoy que renunciava a continuar en les llistes. En una carta pública, acusava el president de manca de lideratge i qualificava de "fracàs" la seva política, especialment respecte a Catalunya. Va considerar erràtica l'actuació de Rajoy enfront el sobiranisme i es va preguntar: "El PSOE ya no es el único partid que no sabe qué hacer con España". Segons ella, el PP podia tornar a ser el partit que havia estat, "però no amb aquest president".

Contra Forcadell

Álvarez de Toledo, ja sense l'acta de diputada, es va abocar a la tasca de portaveu de Libres e Iguales, una plataforma unionista nascuda per oposar-se al projecte sobiranista i que va aplegar noms com Mario Vargas Llosa, Fernando Savater, Fernando Sánchez Dragó i Arcadi Espada. L'agost del 2016, l'entitat va presentar una denúncia contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, davant la fiscalia per "desobediència" al Tribunal Constitucional. 

En els seus articles, ha convertit els atacs al procés en un dels seus temes centrals. En un dels més recents, fent de cronista del judici de l'1-O, aprofitava per ridiculitzar els testimonis de Rajoy i Santamaría, i per assegurar que la democràcia espanyola afronta la seva prova definitiva, en un moment en què l'enemic ja no és, diu ella, la "força bruta" sinó la "força suau": "Hoy las democracias no se destruyen con bombas y tiros, sino con onrisas y lágrimas. Una viejecita votando con el corazón en un puño  tiene más peligro que un tricornio con pistola". 

Sacsejada a les llistes

El nom de Cayetana Álvarez de Toledo assenyala l'aposta per sacsejar les llistes en un moment en què la major part de les enquestes apunten a una pèrdua d'escons pel PP. Si a Barcelona hi ha renovació, també a Girona s'aposta per un rostre en línia amb la nova direcció de Casado: serà Sergio Santamaría -exdiputat al Parlament- el cap de llista, en detriment de l'home fort al territori, Enric Millo. Santamaría és proper a Alejandro Fernández. De moment, Millo haurà d'esperar. Com ho és també Jordi Roca, cap de llista a Tarragona. A Lleida el partit també opta per desplaçar l'"etern" diputat, José Ignacio Llorens, un històric dels temps de Fraga. En lloc seu serà el jove Dante Pérez, exmilitant socialista, qui liderarà l'ensenya dels populars.