GUIA Així serà la gran manifestació independentista en ple centre de Madrid

Els organitzadors ja tenen contractats més de 500 autobusos per traslladar assistents a la capital de l'Estat i es preveuen almenys 15 trens sencers de passatgers cap a la concentració

Manifestació massiva a Barcelona al febrer, quan arrencava el judici de l'1-O
Manifestació massiva a Barcelona al febrer, quan arrencava el judici de l'1-O | Adrià Costa
15 de març del 2019
Actualitzat a les 17:42h
Tot a punt per a la manifestació independentista d'aquest dissabte al centre de Madrid. Entitats i partits ultimen els preparatius d'una marxa que se celebra en ple judici de l'1-O i que aspira a replicar a la capital de l'Estat les grans mobilitzacions dels últims anys a Catalunya. Aquests són els detalls de la concentració.

- Quin és el lema de la marxa?

"La autodeterminación no es delito. Democràcia és decidir". Un missatge en castellà i català que es refereix al procés obert al Tribunal Suprem contra els dirigents independentistes que van impulsar el referèndum des de les institucions. La primera part del lema ja es va fer servir a Barcelona el 16 de febrer en una manifestació que va congregar 200.000 persones a la Gran Via de la capital catalana.

- A quina hora arrenca la manifestació?

A les sis de la tarda. Els organitzadors demanen arribar cap a quarts de sis "ja que es preveu una gran aglomeració de gent", segons han difós en un comunicat.

- Des d'on comença?

El punt de trobada per a tots els manifestants és el Paseo del Prado, concretament entre la rotonda Emperador Carlos VI i la plaça de Neptuno.

- On se celebra l'acte final?

L'escenari des d'on es faran els parlaments està situat a la plaça de Cibeles, el lloc habitual de celebració dels aficionats del Reial Madrid.

- Quants autocars i trens hi ha contractats?

Des de fa setmanes s'està organitzant la logística. A mitja tarda d'aquest divendres hi havia ja més de 500 autocars contractats des de Catalunya, i com a mínim una quarantena des d'altres punts de l'Estat. Es preveuen també almenys 15 trens AVE plens en direcció a Madrid.

Si s'hi arriba amb vehicle propi, l'organització recomana fer servir els aparcaments dissuassoris a les entrades de la capital espanyola. 

- Quins membres del Govern i altres autoritats hi seran?

Com a mínim el president de la Generalitat, Quim Torra, i quatre conselleres més: Elsa Artadi -Presidència-, Laura Borràs -Cultura-, Teresa Jordà -Agricultura- i Chakir el Homrani -Treball, Afers Socials i Famílies-.

També ha confirmat que hi assistirà el president del Parlament, Roger Torrent. Com a mínim 150 alcaldes i alcaldesses catalans es desplaçaran també a la marxa, segons ha avançat l'Associació de Municipis per la Independència (AMI).

- Quins partits i entitats fan costat a la manifestació?

Els convocants són l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural, Junts per Catalunya (JxCat), ERC i la CUP, al costat de diverses organitzacions catalanes i estatals. Hi donen suport la IAC Catalunya, la Intersindical-CSC, CGT, Unió de Pagesos o el Sindicat d'Estudiants.

També hi ha suport per part de fins a una cinquantena d'entitats estatals. Des del País Basc s'hi sumen Gure Esku Dago, Altsasu Gurasoak i EH Bildu. De Galícia hi haurà membres del BNG, de la Confederació Intersindical Gallega, de Via Gallega i de la Plataforma Galícia amb Catalunya, del Sindicat Andalús de Treballadors, de Madrilenys pel Dret a Decidir, del Moviment Referèndums a la Universitat, de mares contra la repressió i de formacions espanyoles d'esquerres com el Partit Comunista d'Espanya o Izquierda Castellana, entre d'altres.