Eleccions espanyoles 28-A

El PACMA situa el seu programa a l'esquerra i posa en alerta el camp català

La possibilitat d'obtenir representació a les institucions fa que els animalistes comencin a perfilar-se més enllà de les consignes però no es mullen en el dret a decidir o el model d'estat

per Antònia Crespí , 16 d'abril de 2019 a les 17:39 |
Silvia Barquero, presidenta PACMA (esquerra), Laura Duarte, candidata al Congrés (centre) i Ana Bayle, candidata per Barcelona a les municipals (dreta), durant la presentació de les candidatures per les eleccions del 2019. | PACMA
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 d'abril de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Tot i que el partit d'extrema dreta Vox ha acaparat bona part de l'atenció mediàtica amb la seva embranzida, no és l'única formació minoritària que té possibilitats d'irrompre a les institucions en els propers comicis. Des de l'extrem contrari de l'espectre polític, el partit animalista PACMA també està agafant empenta, algunes enquestes ja els hi concedeixen dos escons al Parlament Europeu, i fins i tot s'està contemplant la possibilitat que obtignuin més d'un diputat al Congrés aquest 28-A.

EL PACMA truca a la porta de les institucions, encara que no es tracta d'un procés d'avui per demà. Si es miren els resultats d'anys anteriors, es pot observar com a poc a poc, la formació ha experimentat un creixement. Els animalistes en són conscients d'aquesta progressió, i per això van a per totes: el passat 26 de febrer van presentar la seva candidatura a tots els comicis que venen els pròxims mesos (europeus, espanyols, autonòmics i municipals). "Estem convençuts que ara s'obre un procés electoral el el qual, un cop hagi finalitzat, haurem obtingut representació a les institucions", afirma la presidenta del partit i candidata a les europees, Sílvia Barquero.


Ni caça ni tauromàquia

Sota l'eslògan ReEvolución, la campanya dels animalistes pivota sobre tres eixos: animals, medi ambient i justícia social. A més, com explica Barquero, també pensen basar bona part de la seva estratègia electoral en situar-se com "els antagonistes de Vox". Però sobretot,la gran novetat d'aquest any és que s'alçaran com a abanderats de la lluita contra el canvi climàtic. De fet, com explica Barquero, amb aquest moviment intentaran ocupar el buit del "partit verd" que actualment hi ha a nivell estatal. Així, a part d'algunes de les demandes essencials del partit com ara  posar fi a la tauromàquia o acabar amb  la caça, també canalitzaran molts dels seus esforços de cara al medi ambient i el camp.


Vídeo de campanya de PACMA, on apareixen les candidates a les europees, Sílvia Barquero (esquerra) i a les generals, Laura Duarte (dreta). Vídeo: PACMA TV on Vimeo.


Mesures socials


La possible irrupció a l'arena política també implica haver de posicionar-se sobre altres temes que fins al moment la formació no contemplava dins de la seva agenda, com ara les polítiques d'igualtat o la immigració. "Ens declarem feministes i compromesos en la construcció d'una societat basada en la igualtat d'homes i dones", explica Barquero. De fet, les candidatures presentades són una declaració d'intencions: el 52% dels candidats són dones, d'entre les quals destaquen la mateixa Barquero com a cap de llista a l'Eurocambra, i Laura Duarte al Congrés i la Comunitat de Madrid.

La defensa dels drets humans constitueix un aspecte transversal dins del programa dels animalistes, així Barquero insisteix que pressionaran "a Europa perquè es garanteix els drets de les refugiades". Però a banda d'això, els animalistes no es mullen gaire més en matèries d'immigració, limitant-se a mostrar el seu suport a les accions de salvament d'Open Arms. "A nivell estatal portaríem els seus vaixells, i sortir-se'ns fa incomprensible l'actual immobilització d'un dels seus vaixells al port de Barcelona", afegeix la presidenta del partit.

Una altra de les mesures més interessants en matèria de justícia social és la creació d'una renta bàsica per aquelles persones que amb motiu de la crisi s'han quedat fora del sistema. Així, aquesta proposta aniria encarada a fer de matalàs per evitar que hi hagués persones en risc d'exclusió social.
 
Laura Duarte, cap de llista de PACMA a les eleccions generals d'aquest abril. Foto: PACMA


El món rural: menys ramaderia i més agricultura

"Sabem que el 80% de lleis i directrius en matèria de protecció animal i mediambiental es dicten des d'Europa", apunta Barquero, així que la principal aposta del partit en relació al món rural s'encaminarà a desincentivar la ramaderia industrial i potenciar l'agricultura sostenible des de les institucions europees. De fet, una de les principals propostes que faran a l'Eurocambra serà "eliminar les subvencions a la ramaderia industrial i posar una taxa per a la contaminació què genera".

A part del sofriment animal, la candidata a les europees argumenta aquestes mesures basant-se en que "el 28% dels gasos d'efecte hivernacle són produïts per la ramaderia" i que, en el cas de Catalunya, "el 42% dels aqüífers estan contaminats pels fems de les granges de porcs". A més, també volen posar fi a la cria dels animals en gàbies i no permetre "la construcció de més granges". Com a contrapartida, aposten per incentivar l'agricultura sostenible, fomentar el comerç de producte local i un major consum de proteïnes vegetals.

A la pregunta de si han tingut temps de posar-se en contacte amb representants del món pagès, com pugui ser Unió de Pagesos, la resposta de Barquero és negativa: "No crec que tenguem temps de poder parlar amb tots els actors socials, però així i tot donem suport als pagesos."
 
Silvia Barquero, presidenta del partit animalista i candidata per les eleccions europees. Foto: PACMA

Pel que fa al món pagès, aquest es mira les mesures amb un cert recel i escepticisme. Joan Caball, coordinador del sindicat agrari Unió de Pagesos, no pot evitar mostrar-se crític en relació al tema: "Que es facin propostes em sembla del tot respectable, però primer hem de conèixer el sector. Es parla molt del sector, però sempre des de fora i sense demanar-nos opinió". Encara que aquesta reclamació la fa extensiva a tots els partits en general.

La relació entre els animalistes i els pagesos no sempre ha estat fàcil, sobretot per la divergència de les perspectives. De fet, la acció del mes passat en què un grup d'animalistes va entrar a una granja de porcs del Vallès Oriental, ha generat reaccions molt dispars. Barquero "agraeix" aquest tipus d'activisme tot i que no s'hi mostra favorable, mentre que Caball ho veu com una altra "mostra de la ignorància sobre el camp". El coordinador d'Unió de Pagesos reconeix què és cert que en el cas d'aquesta granja les condicions no estaven adequades al benestar animal, però remarca que aquests tipus d'accions posen en risc el bestiar, doncs hi ha el perill que se l'exposi a qualsevol mena de malaltia.

En la mateixa línia, Caball apunta que encara que els animalistes vulguin retallar des d'Europa les subvencions a la "ramaderia industrial", aquesta actualment no rep quasi cap ajuda per part de l'Eurocambra. A més, tampoc veu lògica la proposta que fa la PACMA de no permetre obrir més granges, sobretot quan un dels principals problemes que es troba actualment el camp català és la falta de relleu generacional. És més, aquest fet, juntament amb la necessitat d'augmentar la rendibilitat del sector i la de crear més polítiques de gènere, són les "principals preocupacions" del món rural català. Reclamacions que queden, a ulls dels pagesos, queden lluny d'estar als programes electorals: "Està molt bé això de parlar d'agricultura sostenible, però primer cal definir que entenem per a sostenible", apunta Caball. 

Dret a decidir i monarquia... sense posició

Com bona part dels partits no majoritaris reclamen, una de les grans propostes de PACMA és canviar l'actual llei electoral. "És una llei totalment injusta, perquè PACMA té els mateixos vots que el PNB i no tenim representació al Congrés, mentre que els nacionalistes bascos tenen cinc diputats i grup parlamentari propi", denúncia Barquero. És per això que es mostren favorables a la reforma de la Constitució per a canviar l'actual sistema electoral. El canvi en qüestió, aniria encarat a modificar el sistema de circumscripcions, passant a un sistema de circumscripció única en el que els vots d'una persona "d'una població rural, comptin el mateix que el d'una gran ciutat".

Tot i ser favorables a la reforma de la Constitució, la monarquia i el dret a decidir són dues qüestions sobre les quals no es posicionen com a partit. Malgrat que aquests dos temes ressonen constantment com a música de fons de l'actual agenda política, i que estan esdevenint un eix important a l'hora d'anar a votar, els animalistes no es defineixen.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació