Rivera reconeix irregularitats a les primàries de Castella-Lleó i canvia de candidat

El diputat Salvador Igea havia amenaçat d'anar als tribunals per denunciar una tupinada en favor de Silvia Clemente, exdirigent del PP fitxada pel líder del partit

Albert Rivera en una roda de premsa.
Albert Rivera en una roda de premsa. | Ciutadans
11 de març del 2019
Actualitzat a les 12:08h
Albert Rivera admet irregularitats a les primàries de Castella-Lleó i canvia de candidat.  La comissió de valors i garanties de la formació ha capgirat els resultats de les primàries celebrades dissabte per elegir el cap de llista a les eleccions a la presidència de Castella-Lleó i ha reconegut el triomf de Salvador Igea, que es va enfrontar a Silvia Clemente, exdirigent del PP que havia estat fitxada per Rivera al marge de la mlitància castellana de Ciutadans. 

El resultat anunciat dissabte va ser molt just en favor de Clemente (566 a 621), però al final del recompte van aparèixer 81 vots més que votants. Davant el risc d'irregularitats, Igea va decidir recórrer a la comissió de valors i garanties i va amenaçar que, si no s'atenia la seva queixa, aniria als tribunals. Avui, la direcció de Ciutadans ha capitulat.  

Per primer cop, l'autoritat de Rivera s'ha vist contestada internament, un fet espectacular en un partit com el taronja, amb un control ferri per part de l'aparell. La trencadissa s'ha originat en el procés de primàries per elegir candidat a la presidència de Castella-Lleó. El fitxatge de Silvia Clemente -una política controvertida que arrossega diversos escàndols- va generar el rebuig d'un ampli sector de la militància, que preferia el diputat per Valladolid Salvador Igea. Malgrat el suport expressat per la cúpula i Rivera a Clemente, a través del secretari general José Manuel Villegas, Igea va plantar cara i va forçar primàries. Ara, el partit li reconeix la victòria i, de pas, evita que la crisi vagi a més. 

"Irregularitats"

Igea va parlar d'"irregularitats" i va apel·lar a la comissió de valors i garanties del partit, que va decidir paralitzar de moment la proclamació de Clemente i esbrinar què ha passat. Entre la militància castellana, ja molt reticent davant la irrupció de Silvia Clemente, considerada una "paracaigudista", creixia la remor de protesta. De moment, tothom està a l'espera del que decideixi la comissió de valors i garanties. Però per si de cas, Igea ja ha fet constar que si la situació no s'aclareix aquest dimarts, recorrerà als tribunals.

El conflicte podia desembocar en una crisi greu a Ciutadans que ha esquitxat de ple Albert Rivera. Primer, perquè Silvia Clemente va ser un fitxatge seu, i el líder va donar per fet que ningú gosaria enfrontar-se-li. I en segon lloc, Igea és un dirigent popular entre les bases castellanes i no està sol dins del partit. Els també diputats Luis Garicano -cap de llista a les eleccions europees- i Toni Roldán li van fer costat.  

Pericay, la caiguda d'un fundador

L'altra sorpresa va saltar a les Illes Balears, on, contra tots els pronòstics, el filòleg Xavier Pericay, home de confiança de Rivera, ha estat derrotat per Marc Pérez-Ribas per ser candidat a la presidència en les eleccions del 26 de maig. Pérez va obtenir 155 vots -una xifra que pot alimentar alguna ironia- enfront els 136 del filòleg. La notícia no ha estat tant la victòria de Pérez-Ribas, un empresari de Sóller fins ara poc conegut públicament, sinó la derrota de Pericay, que ha estat una figura molt important a Ciutadans. Pericay forma part dels històrics fundadors del partit taronja, era un dels intel·lectuals contraris a la imersió lingüística, un dels assidus dels sopars del restaurant Taxidermista on es va coure la formació unionista. I era, per damunt de tot, un home de la total confiança de Rivera.