VÍDEO La cultura també és feminista: cinc recomanacions per al 8-M

Laura Pinyol, Montserrat Nebrera, Bel Olid, Ruth Gumbau i Gina Driéguez, opinadores de NacióDigital, acosten als lectors quatre llibres i una sèrie feministes

Opinadores de NacióDigital fan recomanacions culturals de contingut feminista
Opinadores de NacióDigital fan recomanacions culturals de contingut feminista
Laura Estrada / Martí Urgell
07 de març del 2019
Actualitzat el 09 de març a les 16:58h

Les opinadores de NacióDigital Laura Pinyol, Montserrat Nebrera, Bel Olid, Ruth Gumbau i Gina Driéguez recomanen, amb motiu del 8 de març (Dia de la Dona Treballadora), llibres i sèries que tenen una perspectiva feminista, sigui pel seu contingut o per l'efecte que provoquen entre els espectadors i lectors. 

La ciutat i la casa, de Natalia Ginzburg, és la recomanació de la periodista Laura Pinyol, una història "d'Europa, les seves misèries i les seves consecucions". "Al llibre veiem dones molt autònomes, exigents, crítiques i que desmunten estereotips en una societat que, de forma grotesca, s'hi va adaptant". 

Dones úniques, relats de dones d'aquí que no podràs oblidar, de Montse Barderi i amb il·lustracions de Violeta Crespo, és la primera de les dues recomanacions de la periodista Ruth Gumbau. Dones de Catalunya -algunes d'elles ja mortes- que expliquen les seves vivències, com Montserrat Abelló, Clementina Arderiu, Roser Capdevila i Maria Josep Colomer. El segon llibre és Mama desobedient, d'Esther Vivas, sobre maternitat i els clarobscurs que genera, des d'una òptica crítica. 

Wicked, les memòries d'una bruixa dolenta, de Gregory Maguire, és el llibre que recomana l'advocada i exdiputada Montserrat Nebrera. Explica com una bruixa acaba sent dolenta perquè les circumstàncies s'imposen a la seva vida, però també és una mostra de com les dones es poden apoderar, ser elles mateixes i sobreposar-se a les adversitats de la vida.

Bedside Companion to the History of Western Art, de The Guerrilla Girls, és la proposta de l'opinadora Gina Driéguez. Aquest llibre il·lustrat pel grup d'activistes explica quin paper han tingut les dones, al llarg dels anys, en la història de l'art. 

Mira'm als ulls, de Míriam Hatibi, és la primera de les dues recomanacions de la presidenta de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, Bel Olid. "Explica molt clar per què és important deixar les actituds racistes i quines són", diu. La segona proposta és la sèrieWorkin' Moms (Netflix), de Catherine Reitman i Aleysa Young, que exposa les diferents maneres -"amb molt sentit de l'humor"- d'afrontar discriminacions, reptes i alegries amb què es troben les mares. 
Arxivat a