De los Cobos afirma que Trapero va desatendre la seva autoritat abans de l'1-O

El coronel de la Guàrdia Civil assegura que la relació amb el major va ser "sempre difícil" i l'acusa d'estar assegut al costat dels "convocants d'una activitat il·legal" en la junta de seguretat del 28 de setembre

El coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, al Tribunal Suprem
El coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, al Tribunal Suprem
05 de març del 2019
Actualitzat a les 19:10h
El coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos ha centrat el seu testimoni en carregar contra la figura del major dels Mossos Josep Lluís Trapero. Amb ell, ha dit durant el judici al Tribunal Suprem, la relació "va ser sempre difícil" perquè des de la primera reunió -el 21 de setembre del 2017- "no reconeixia" la seva "potestat" per coordinar el dispositiu policial de l'1-O, tal i com li havia ordenat la Fiscalia Superior. 

"Trapero es va incomodar amb el meu nomenament. Va reaccionar entenent-ho com una ingerència", ha relatat Pérez de los Cobos a preguntes de la fiscal Consuelo Madrigal. El Fiscal, però, ha explicat el coronel, va argumentar que calia coordinar una "actuació conjunta" dels tres cossos policials i que aquesta coordinació "no suposava una jerarquia". En la reunió de la junta de seguretat del 28 de setembre del 2017, el major dels Mossos va "estar al costat" dels "convocants d'una activitat il·legal".

El ministeri públic demanava, segons ha explicat el coronel, un pla d'actuació per impedir el referèndum de l'1-O i que el que inicialment va presentar el major Trapero no l'impedia ni "reconeixia la potestat de Pérez de los Cobos. "El Fiscal li diu que les instruccions les dona ell i que modifiqui el pla", ha afirmat. I aleshores, Trapero es va comprometre a modificar-lo i a "incrementar el personal" previst, que inicialment era el d'una convocatòria electoral normal. 

Pérez de los Cobos ha lamentat, però, que el conseller Joaquim Forn el dia 23 de setembre denunciés que es volia "tutelar els Mossos" i que s'estigués "aplicant el 155 per la porta del darrere", que no acceptaven el nomenament d'un coordinador. La incomoditat de Trapero era tanta, ha dit Pérez de los Cobos, que a la reunió del 25 de setembre es va absenta i hi va enviar al comissari Ferran López i, dos dies més tard, va tornar a demanar de nou que es "revoqués" el nomenament de Pérez de los Cobos com a coordinador.