El número dos d'Interior manté que Forn va menystenir el perill d'incidents l'1-O

L'exsecretari d'estat de Seguretat José Antonio Nieto es presenta com el responsable del trasllat dels 6.000 policies a Catalunya

José Antonio Nieto, exsecretari d'estat de Seguretat
José Antonio Nieto, exsecretari d'estat de Seguretat | ND
04 de març del 2019
Actualitzat a les 10:48h
La declaració amnèsica de l'exministre de l'Interior Juan Ignacio Zoido ha convertit els testimonis d'aquesta setmana al Tribunal Suprem en veus claus del judici. El primer a obrir foc ha estat, José Antonio Nieto, secretari d'estat de Seguretat amb Zoido, el càrrec polític d'Interior amb més rang que era sobre el terreny en la preparació de l'operatiu policial de l'1 d'octubre. Nieto va participar en la Junta de Seguretat de Barcelona i informava puntualment el ministre de l'Interior. Aquest dilluns, davant el tribunal, l'exnúmero dos de Zoido ha acusat l'exconseller d'Interior Joaquim Forn de menystenir el perill d'incidents l'1 d'octubre.

Nieto ha recordat que Zoido va enviar una carta el 22 de setembre a Forn per anunciar l'enviament de 6.000 efectius de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a Catalunya, una decisió coordinada pel mateix testimoni. L'exsecretari d'estat de Seguretat se n'ha fet responsable. Segons el seu relat, Forn va respondre la missiva el mateix dia recordant que no eren necessaris el reforç de la policia espanyola i que no compartien la interpretació legal de la decisió presa pel govern estatal. "La resposta ens va preocupar", ha afirmat Nieto a la sala. Al seu entendre, el conseller va venir a dir que no havia passat res els dies anteriors al 22 de setembre i que no passaria res en els dies posteriors, camí del referèndum. "No reconeixia el dret del govern d'Espanya de prendre mesures en matèria de seguretat a Catalunya", ha afegit.

Sobre el 20-S: no va ser una protesta "espontània"

El testimoni ha qualificat la protesta del 20 de setembre davant la seu de la conselleria d'Economia com a "tumultuària" i ha raonat que la concentració no va ser "espontània". També ha subratllat la gravetat dels danys patits pels cotxes de la Guàrdia Civil durant aquella jornada: "Ho vaig poder veure com ho van fer tots els espanyols".