Bonvehí i Sànchez pacten un rol destacat del PDECat en les llistes al Congrés

La Crida aplana amb una consulta el camí per concórrer a les eleccions espanyoles dins d'una "confluència electoral" independentista i farà primàries per escollir candidats

El president del PDECat, David Bonvehí, durant un consell nacional del partit
El president del PDECat, David Bonvehí, durant un consell nacional del partit | PDECat
01 de març del 2019
Actualitzat a les 21:54h
La reunió que han mantingut aquesta tarda David Bonvehí, president del PDECat, i Jordi Sànchez, president de la Crida Nacional per la República, s'ha tancat amb "avenços". Així ho assenyalen a NacióDigital fonts coneixedores de la trobada, celebrada en ple pols entre totes les ànimes postconvergents per formular la llista de Junts per Catalunya (JxCat) a les eleccions espanyoles del 28 d'abril. La data límit per presentar-la és el 25 de març, tot i que el termini màxim per presentar coalicions és el dia 15.

Quins són aquests avenços? Segons les mateixes fonts, han pactat que el PDECat tingui un "rol destacat" en la candidatura que es posi en marxa. Al mateix, Bonvehí ha acordat amb Sànchez que hi hagi persones dins la llista -i, per tant, dins del grup parlamentari a Madrid- que estiguin "arrenglerats" amb la direcció del partit. Un dels temors que recorria aquests dies la direcció de l'antiga CDC és que els diputats al Congrés tinguessin obediència exclusiva a Carles Puigdemont i que se'ls entregués el control del grup, a l'estil del que va passar al Parlament després del 21-D.

Fonts nacionalistes assenyalen que l'opció més probable és que la fórmula acabi sent la de JxCat, resolta de manera tècnica com una coalició entre el PDECat i CDC. Entre els noms que es donaven per fets a la llista hi havia Míriam Nogueras -vicepresidenta del partit, molt propera a Puigdemont- i Eduard Pujol, portaveu ajunt de JxCat al Parlament. El fet que s'incloguin a la candidatura noms propers a Bonvehí indica, segons les mateixes fonts, que aspirin a repetir en llocs dirigents com Carles Campuzano.

Fonts nacionalistes assenyalen que l'opció més probable és que la fórmula acabi sent la de JxCat, resolta de manera tècnica com una coalició entre el PDECat i CDC

Anna Feliu, alcaldessa de L'Albi, es perfila com a candidata per Lleida. després que Antoni Postius hagi declinat reeditar aquest rol per centrar-se en el camp municipal a la capital del Segre. Per Tarragona, dirigents territorials consultats per NacióDigital assenyalen la probabilitat que Ferran Bel, exalcalde de Tortosa i secretari d'organització del PDECat, repeteixi com a candidat. Sergi Miquel, que va ser número dos per Girona en les dues últimes eleccions espanyoles (2015 i 2016), podria convertir-se en el número u a la demarcació. Al capdavant -fins d'aquí a unes setmanes- de la JNC, branca juvenil del partit, s'ha arrenglerat amb el sector més pragmàtic.

La gran incògnita, en tot cas, encara no està solucionada: qui encapçalarà la candidatura per Barcelona? L'entorn de Puigdemont ha pressionat per situar Sànchez com a cap de cartell -abans també se li havia atribuït desig per anar com a candidat a Europa, espai que sembla reservat per a Jordi Turull-, però no es descarta que la persona triada sigui Josep Rull. Els exconsellers de Presidència i de Territori, juntament amb Joaquim Forn, candidat a Barcelona, han participat també en la trobada a Soto del Real. Fan d'enllaç entre el PDECat -Bonvehí- i la Crida -Sànchez.

Consulta a la Crida

En paral·lel, la Crida Nacional per la República ja ha posat en marxa una consulta als associats registrats perquè es pronunciïn sobre quin ha de ser el seu paper en les eleccions espanyoles. S'hi aplana el terreny per participar als comicis a través d'una "confluència electoral" independentista el "màxim d'unitària possible", sabent ja que ERC no vol cap llista conjunta amb l'espai de l'antiga CDC.

"Si altres organitzacions polítiques acceptessin la confluència electoral, veuries bé que la Crida participés com a tal en les eleccions del 28-A?", es pregunta als associats

Quines són les preguntes concretes que fa l'associació de Puigdemont? "Consideres que la Crida Nacional ha de promoure una candidatura tan unitària com sigui possible de cara al 28 d'abril entre formacions independentistes i sobiranistes partidàries del dret a l’autodeterminació?", qüestiona en primer lloc. "Si altres organitzacions polítiques acceptessin la confluència electoral, veuries bé que la Crida participés com a tal en les eleccions del 28 d'abril?", ressalta la segona pregunta.

El moviment, a banda, ha informat que farà primàries en cas que decideixi concórrer a les eleccions. Fins ara, l'entitat que presideix Sànchez, ja registrada com a partit, no havia allunyat l'horitzó de participar en eleccions. L'equació global, tot i el principi d'acord d'avui a Soto del Real, encara no està resolta, perquè l'encaix entre totes les ànimes sorgides de l'antiga CDC no té -per ara- una fórmula estable.