El Mobile més concorregut no esquiva la polèmica

El congrés de telefonia mòbil bat el seu rècord d'assistència però les condicions dels seus treballadors i l'augment de la contaminació registrat durant l'esdeveniment també marquen l'edició d'enguany

28 de febrer del 2019
Actualitzat a les 19:21h
El rècord d'assistència contrasta amb les crítiques al congrés
El rècord d'assistència contrasta amb les crítiques al congrés | José M. Gutiérrez
GSMA, l'empresa organitzadora del Mobile World Congress (MWC), acaba amb bon regust de boca l'edició d'enguany del congrés de telefonia mòbil. El certamen ha batut el seu rècord d'assistència, arribant als 109.000 visitants i superant els 107.000 que van passar pel saló l'any passat.

El congrés ha comptat enguany amb la participació de 2.400 expositors de més de 200 països i s'ha centrat en la connectivitat intel·ligent, el 5G i la intel·ligència artificial. A més ha comptat amb la participació de les grans multinacionals del sector com Facebook, Google, Huwaei, Nokia, Samsung, Sony o LG i els seus consellers delegats. Els organitzadors del Mobile, doncs, caminen amb pas ferm cap a la seva voluntat de prioritzar la vessant de congrés de l'esdeveniment, per sobre del seu caràcter de fira.

Uns resultats que donen la raó al director de GSMA, John Hoffman, que ha defensat reiteradament la voluntat del congrés de quedar-se a Barcelona fins al 2023, any en què acaba el contracte firmat amb Fira de Barcelona. El Mobile suposa un terç de la facturació anual de Fira de Barcelona i Hoffman és conscient que celebrar el congrés en una ciutat amb tant potencial turístic com la capital catalana juga a favor seu.

El congrés ha comptat enguany amb la participació de 2.400 expositors de més de 200 països i s'ha centrat en la connectivitat intel·ligent, el 5G i la intel·ligència artificial

Sembla que per ara les propostes d'altres ciutats europees per quedar-se amb el Mobile a partir del 2023, com per exemple Lisboa, estan lluny de concretar-se. De fet, fins ara l'únic que ha fet dubtar Hoffman de mantenir Barcelona com a seu és el conflicte polític que viu Catalunya. Amb tot, el congrés de telefonia més important del món té deures pendents per l'any que ve.

Augment de la contaminació

Els congressistes arribaven a Barcelona el 25 de febrer sent protagonistes d'un conflicte que els afectava indirectament, com és la vaga de metro. Durant els quatre dies de saló, però, el Mobile s'ha convertit en protagoniste directe de diverses polèmiques.

Per començar, dimarts el departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat activava un avís preventiu per contaminació atmosfèrica a Barcelona i 40 municipis de l'àrea metropolitana i la tinent d'alcaldia d'Ecologia de l'Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, atribuïa al Mobile part de responsabilitat en l'increment de pol·lució. Sanz va avançar que una de les prioritats de l'any que ve serà instar GSMA a potenciar la mobilitat sostenible, fomentant l'ús del transport públic o la bicicleta entre els congressistes, substituint així el cotxe.

La mitjana diària dels nivells de partícules suspeses a l'aire durant els darrers dies ha estat superior al valor límit diari de 50 micrograms per metre cúbic

La mitjana diària dels nivells de partícules suspeses a l'aire durant els darrers dies ha estat superior al valor límit diari de 50 micrograms per metre cúbic i aquest dijous la Generalitat ha declarat un episodi per alta contaminació per partícules a l'àrea metropolitana.

Masclisme i precarietat

L'altre focus de polèmica que ha hagut d'afrontar el Mobile són les condicions laborals dels seus treballadors. La immensa majoria són contractats temporalment i, en moltes ocasions, les condicions són precàries, tal com explicava NacióDigital en aquest reportatge.

UGT ha denunciat a Inspecció de Treball diverses ofertes de feina que fomenten la precarietat laboral i el masclisme; el Govern es compromet a "no mirar cap a una altra banda"
A més, la UGT ha denunciat a Inspecció de Treball diverses ofertes de feina que fomenten la precarietat laboral i el masclisme, fins i tot algunes en què les empreses pagaven més diners en funció de l'altura de les hostesses. El conseller de Treball, Chakir el Homrani ha assegurat que el Govern "no mirarà cap a una altra banda" i valorarà parlar amb GSMA un cop Inspecció de Treball conclogui els seus informes.

Impacte milionari

La previsió de GSMA és que la celebració del congrés suposés un impacte de 473 milions d'euros a Barcelona. Lògicament l'organització encara no ha fet un balanç detallat dels beneficiaris d'aquest impacte milionari, però ja es pot comprovar els beneficis que han obtingut alguns sectors.

L'estratègia de GSMA de bloquejar habitacions per als congressistes en hotels de quatre i cinc estrelles per evitar que els preus es disparin no ha funcionat

Els grans hotelers de la capital catalana, per exemple, han aprofitat el Mobile per duplicar els seus ingressos. L'estratègia de GSMA de bloquejar habitacions per als congressistes en hotels de quatre i cinc estrelles per evitar que els preus es disparin no ha funcionat. De fet, el preu que paga el Mobile per les habitacions bloquejades ja supera amb escreix l'import mitjà que qualsevol client pagarà la setmana que ve en un d'aquests hotels.

Així doncs, el Mobile marxa de Barcelona amb l'objectiu complert de potenciar la seva referencialitat en el sector tecnològic. Pel que fa al seu impacte social, però, té 365 dies per endavant per evitar estar de nou al centre de la polèmica el 2020.
Arxivat a