El PSOE es dispara i aconseguiria més vots que PP i Cs junts

El baròmetre de febrer del CIS situa l'aliança d'esquerres de Sánchez amb Podem amb la majoria a tocar, mentre que detecta per primer cop un fre al creixement de Vox

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu | Flickr PSOE
28 de febrer del 2019
Actualitzat a les 15:21h
Les expectatives electorals del PSOE s'han disparat amb la convocatòria d'eleccions. Segons el baròmetre del CIS del febrer, els socialistes aconseguirien el 33,3% dels vots, sumant-ne més que PP i Cs junts, que en rebrien el 16,7% i el 15,3%, respectivament. Amb aquests resultats -que són en intenció directa, i sense cuina-, un govern d'esquerres amb Podem (14,5%) seria força assequible. Ni tan sols Vox (5,9%), que frenaria el seu creixement, ho evitaria.

El baròmetre de gener ja assenyalava que el PSOE seguiria com a primer partit espanyol amb molt de marge sobre el segon, amb el 29,9% del vot directe, mentre que, en segon lloc, Cs es quedaria amb el 17,7%. En tercer lloc, es trobaria Podem i les seves confluències, que sumarien el 15,4% dels suports, fins i tot per davant del PP, amb el 14,9%. Vox començava a tenir certa rellevància, amb el 6,5% dels suports.

Pel que fa a Catalunya, el PSC també se situaria com el partit amb més suports, amb una intenció directa de vot del 25,6%, força per davant d'ERC (15,5%), els comuns (11%) o Cs (9,3%). I encara molt més del PP (4,9%) o el PDECat (3,1%).

El vot directe+simaptia

Si s'analitzen els resultats en base a les dades sobre vot directe+simpatia -tal com les presentava el CIS fins fa dos mesos i que, sense passar per cuina, afegia un altre element per ponderar les respostes-, el PSOE seguiria obtenint un resultat notable, superant les dues principals forces de la dreta juntes. Aconseguiria el 34,9% dels vots, mentre que el PP quedaria amb el 18,1% -recuperant el segon lloc- i Cs amb el 15,9% -la pitjor marca dels darrers mesos-.

Al seu torn, Podem i les seves confluències recularien lleument fins al 15,8%. També Vox perdria algunes dècimes, del 6,2% al 5,7%, per primer cop en els darrers mesos. Com ERC, que cauria fins al 3,4% en intenció de vot, malgrat que no havia baixat del 4% estatal des de l'estiu. El PDECat es trobaria en una situació encara més complexa, amb el 0,6% dels vos totals.