Espais naturals, un patrimoni a disposició de les persones

A la demarcació de Barcelona estan protegides més de 102.500 hectàrees, el 22% del territori

per NacióDigital , 4 de març de 2019 a les 06:00 |
Passejada al Parc natural del Montseny | Oriol Clavera/Diputació de Barcelona
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de març de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El 22% del territori de la demarcació de Barcelona està protegit per formar part d’algun dels 12 espais naturals que gestiona la Diputació de Barcelona a  través de la seva Xarxa de Parcs Naturals. En total son 102.587 hectàrees d’un centenar de municipis de la demarcació on hi viu el 70% de la seva població total.

Estem parlant d’una part important del territori que, més enllà de la seva preservació i protecció, s’hi desenvolupen nombroses activitats al voltant del lleure i la natura que beneficien a milers de persones al llarg de l’any. Però també d’un patrimoni natural on es busca compaginar la protecció ambiental, el seu desenvolupament econòmic per a les persones que hi viuen i el gaudi de les que el visiten.

Dins aquest conjunt hi trobem espais prou coneguts com el massís del Montseny, que és Reserva de la Biosfera, Sant Llorenç del Munt i l’Obac, amb indrets emblemàtics cm la Mola, on hi ha l’antic monestir cistercenc, o la singularitat geològica del massís del Garraf; però també d’altres que ho son menys per un públic no proper, com el massís del Montnegre i el Corredor, amb uns boscos d’alzines espectaculars, i els de les serralada Litoral i de Marina, a cavall del Vallès i el Maresme i a tocar de l’àrea metropolitana. O els petits espais singulars com els parcs del Foix i Olèrdola, amb el seu conjunt monumental, entre el Penedès i el Garraf. 

Tot plegat un variat conjunt que conforma un mosaic verd dins el territori més poblat  i urbanitzat del país, i un patrimoni col·lectiu de primer ordre, del qual tothom es beneficia i que exigeix una tasca de conservació i respecte.

La Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona treballa històricament per a la protecció i la difusió dels espais naturals  de la demarcació.

Aquest conjunt d’espais protegits que conformen la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, són també l’escenari quotidià de moltes persones que hi viuen i hi treballen, de molts escolars que hi fan educació ambiental i també una sortida i un refugi de pau i bellesa per als nombrosos visitants que hi van els caps de setmana o en temps de vacances.
 

Mapa dels espais naturals de la Diputació de Barcelona


Dret a gaudir dels productes que els boscos ofereixen

Més enllà de ser zones de lleure i de pràctica esportiva i de salut per a moltes persones, els espais naturals necessitem de gestió i d’aprofitament econòmic entès com el dret de gaudir dels productes que ofereixen, especialment de la fusta que els boscos produeixen.

És per això que estem parlant de territoris vius i no abandonats, on la seva explotació es beneficiosa per a tots, per prevenir incendis, però també per mantenir un territori equilibrat i aprofitat en tots els sentits, ja sigui per la fusta o les escorces de suro, però també altres productes com les resines, les plantes aromàtiques o els bolets, entre molts d’altres.

Restauració de boscos i la prevenció d'incendis

La poca gestió de gran part dels boscos de Barcelona com a conseqüència de la seva baixa rendibilitat econòmica, els fa especialment susceptibles enfront de pertorbacions naturals com incendis, nevades o ventades.

La Diputació de Barcelona dóna suport tècnic i financer per actuacions forestals per pal·liar els efectes de les zones afectades per incendis forestals i afavorir la regeneració natural com és retirar la fusta cremada, però també per reduir massa boscosa, com ara l’aclarida de pinedes per facilitar un creixement més selectiu i evitar risc de plagues i incendis.
 

Punt d'informació a la Xarxa d'Espais Naturals de la Diputació. Foto: Diputació de Barcelona

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació