Judici de l'1-O

Cuixart: «Mai cap tribunal va interpel·lar els ciutadans a no participar en el referèndum»

El president d'Òmnium defineix l'1-O com l'"exercici més gran de desobediència civil que hi ha hagut mai a Europa" i recorda que el "dolor" per la violència policial "durarà generacions"

per Ferran Casas / Joan Serra Carné, Tribunal Suprem (Madrid) | 26 de febrer de 2019 a les 13:03 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de febrer de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha defensat l'actuació de la societat civil durant l'1 d'octubre, fins i tot després que el Tribunal Constitucional (TC) suspengués la celebració del referèndum. "Mai cap tribunal va interpel·lar els ciutadans a no participar en el referèndum", ha apuntat Cuixart. El dirigent sobiranista ha puntualitzat que la jornada de la votació era un exercici de "desobediència civil" davant una resolució "injusta" dels tribunals, que no va comportar cap expressió de violència. "L'única manera de mostrar disconformitat [amb el TC] era manifestant-nos", ha afegit.

Cuixart ha defensat l'1-O com l'"exercici més gran de desobediència civil que hi ha hagut mai a Europa" -tot i referir-se a les urnes com a "caixes de plàstic"- i ha intentat rebatre el relat de la Fiscalia, que ha definit Òmnium com a agent mobilitzar dels ciutadans que van "ocupar" els col·legis electorals durant l'1 d'octubre. "Seria presumptuós per part meva pensar que jo puc dirigir el poble", ha respost Cuixart per limitar la seva transcendència, així com per circumscriure la iniciativa al conjunt de la societat civil. "És impossible que Òmnium participi en l'organització del referèndum. No hi ha invertit ni un euro, com ha dit la Guàrdia Civil", ha reblat. El fiscal Jaime Moreno li ha presentat diferents tuits per sostenir la responsabilitat de Cuixart en la jornada del referèndum.Violència "desproporcionada" i referència a Felip VI


En un interrogatori tens -tallat constantment per Manuel Marchena-, el dirigent sobiranista ha recriminat la violència "desproporcionada" de la policia espanyola durant l'1 d'octubre. Durant la declaració, ha qualificat el comportament dels agents en determinats col·legis electorals com a "acarnissament". "La policia podia haver aconseguit el mateix objectiu, sense violència i amb una mica més de paciència", ha expressat amb certa ironia. Cuixart ha lamentat que, després d'aquells episodis de violència, el rei Felip VI pronunciés un discurs en el qual criminalitzava els catalans que van votar i ha advertit que el "dolor" pels fets d'aquella jornada "durarà generacions".


Cuixart, que ha defensat en tot moment l'exercici de drets fonamentals, ha vinculat el moviment sobiranista a una lluita pacífica. "Ens volen confrontar amb altres pobles d'Espanya. I no aconseguiran confrontar-nos", ha expressat el dirigent sobiranista, que s'ha presentat com a "fill d'una murciana" i un ciutadà "mig espanyol".

En l'interrogatori de la defensa, l'advocada Marina Roig, ha volgut subratllar que les accions de Cuixart en defensa del dret a l'autodeterminació sempre van ser públiques i pacífiques, i que l'actitud mostrada en la manifestació del 20 de setembre mai va pretendre entorpir l'acció de la comitiva judicial. "No hi va haver cap incident, potser a alguns els hauria agradat que n'hi hagués", ha apuntat l'acusat, que també ha recalcat que no va provocar cap dany als vehicles de la Guàrdia Civil estacionats a la rambla de Catalunya.

La lletrada del president d'Òmnium ha tornat a recórrer als vídeos -com va fer la setmana passada durant la declaració de Jordi Sànchez- per assenyalar l'actitud del seu client, centrada a evitar la violència. En concret, s'han exhibit unes imatges en els quals Cuixart va cridar a "aïllar" possibles comportaments violents, un discurs verbalitzat a les vuit del vespre sobre de l'escenari -i no sobre el cotxe de la Guàrdia Civil-, i unes altres imatges, d'un moment situat més enllà de la mitjanit, en les quals el dirigent sobiranista convidava els últims manifestants a marxar de les dependències de la Generalitat.

A instàncies de la seva advocada, Cuixart ha explicat al tribunal a què es referia quan repetia el lema "No passaran", citat en el relat de la Fiscalia previ al judici. El dirigent sobiranista ha detallat que és una expressió emprada històricament en la "lluita antifeixista" i àmpliament conegut a la societat espanyola.

"La meva prioritat era sortir de presó, ara ja no ho és"

Tanmateix, l'afirmació més impactant de Jordi Cuixart davant el Tribunal Suprem ha arribat quan sumava gairebé 45 minuts de declaració. El president d'Òmnium ha afirmat, responent preguntes de la Fiscalia, que rectificava el que va expressar en l'interrogatori davant el jutge instructor, Pablo Llarena, de principis de gener del 2018, perquè ara la seva "prioritat" ja no és "sortir de la presó". "Quan vaig declarar davant Llarena la meva prioritat era sortir de presó, ara ja no ho és", ha subratllat Cuixart. El dirigent sobiranista s'ha referit a l'impacte emocional que va suposar el seu empresonament l'octubre del 2017.


"La meva prioritat ja no és sortir de la presó, és denunciar la manca de llibertats a l’estat espanyol", ha detallat, tot i admetre que persegueix igualment l'absolució en aquest judici. A diferència del que ha verbalitzat aquest dimarts al Suprem, Cuixart va declarar en la instrucció que l'únic referèndum vàlid era el que fos pactat amb l'Estat. Aquell 11 de gener davant Llarena, el president d'Òmnium també va apuntar que les vies per assolir la independència han d'atendre la llei i la Constitució, va manifestar les seves "profundes conviccions pacifistes" i va argumentar que les concentracions a la conselleria d'Economia del 20 de setembre no buscaven "coaccionar" l'Estat sinó que eren una expressió de l'opinió de la societat.

El 20-S i els cotxes de la Guàrdia Civil

Precisament, el fiscal Jaime Moreno ha dedicat bona part de l'interrogatori a desgranar els fets del 20 de setembre davant la conselleria d'Economia i ha intentat assenyalar el dirigent sobiranista com a líder de la protesta davant les dependències de la Generalitat. Cuixart ha negat que hi hagués violència per part dels manifestants, ha considerat anecdòtics els danys als cotxes de la Guàrdia Civil -tot i que ha condemnat els desperfectes als vehicles- i ha insistit que el model de manifestació no responia als cànons dels actes d'Òmnium, perquè va sorgir de forma espontània, malgrat admetre que la va assumir "plenament". "No és cert que la comitiva judicial no pogués sortir d'Economia", ha especificat per rebatre el relat de la Fiscalia sobre la coacció dels manifestants a les autoritats judicials encarregades de l'escorcoll a les dependència de la Generalitat.

"Hi va haver tensió però no violència", ha explicat Cuixart per descriure els fets del 20 de setembre. "L’única manera que té la gent de protestar és amb la manifestació", ha insistit, abans d'afegir que van intentar desconvocar la protesta abans de la mitjanit. La Fiscalia ha volgut detallar el discurs de Cuixart fet aquella mitjanit des del damunt d'un vehicle de la Guàrdia Civil, un ús dels recursos policials que el ministeri fiscal ha censurat. L'acusat ha recordat que va parlar en nom dels convocants -partits inclosos- i ha puntualitzat que en aquella mobilització s'hi van implicar molts actors, des de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, fins a sindicats i entitats de la societat civil.

El president d'Òmnium ha sostingut que a Catalunya no hi tenen cabuda les actituds violentes. "Es repudia la violència", ha detallat per radiografiar l'actitud de la societat civil, tant en la concentració davant la seu d'Economia com en la jornada de l'1 d'octubre. El president d'Òmnium ha volgut expressar davant el tribunal que el cas català només es podrà resoldre per la vida del diàleg. "La majoria dels poders de l’estat encara no ho han vist", ha lamentat.

"El dret a votar a Catalunya es guanya votant"

Amb un discurs vehement i algunes incoherències discursives a ulls de la Fiscalia, Cuixart ha reivindicat l'exercici de drets fonamentals durant la seva declaració al Tribunal Suprem. En resposta al ministeri fiscal, Cuixart ha defensat el referèndum de l'1 d'octubre i el paper de l'entitat que presideix com a "agent mobilitzador". "El dret a votar a Catalunya es guanya votant", ha afirmat. Cuixart ha expressat que, davant el dilema d'atendre la suspensió del Tribunal Constitucional o protegir l'exercici del dret a l'autodeterminació, Òmnium "no tenia cap dubte". "Mai renunciarem a l'exercici de drets fonamentals", ha afirmat.

El dirigent sobiranista ha lamentat que, en vigílies del 20 de setembre i l'1 d'octubre, a Espanya es van vulnerar llibertats, perquè es van tancar pàgines webs com a Turquia. "A Espanya s'ha lluitat molt en defensa d'aquests drets", ha recordat Cuixart, que fins i tot ha  Marcelino Camacho.

"Soc un pres polític"

El president d'Òmnium ha exposat en l'inici del seu interrogatori que està convençut que al Tribunal Suprem "no s'està jutjant el meu sentiment republicà". Ho ha afirmat després d'una de les primeres preguntes de la Fiscalia, que ha reclamat a Cuixart que detallés la funció d'Òmnium a la societat catalana. El president de l'entitat sobiranista, que ha afirmat que se sent un "pres polític", ha detallat que l'associació que lidera suma 140.000 socis, treballa pels "grans consensos de país" i defensa el dret a l'autodeterminació de la societat catalana.

Amb un vocabulari col·loquial -recriminat en més d'una ocasió per Manuel Marchena-, Cuixart s'ha desentès d'alguns dels acords dels partits i de les resolucions del Tribunal Constitucional perquè, segons ha dit, no estava en el dia a dia de segons quins acords. El president de l'entitat sobiranista ha recordat que la finalitat última d'Òmnium és "cultural", per bé que ha animat a una participació "massiva" tant en les manifestacions com en el referèndum de l'1 d'octubre. 

"Clar que hem pressionat per això, perquè considerem que el dret a l'autodeterminació és un dels fonamentals", ha detallat. "Sempre que es convoca una manifestació es busca una alta participació", ha asseverat. Preguntat per un correu enviat a Marcel Mauri, vicepresident d'Òmnium, i Oleguer Serra, també de la cúpula de l'entitat, en el qual es cridava a provocar un "tsunami democràtic". "No sé on veu allò punible. Sí, volem més democràcia, societats més obertes i participatives. Mai renunciarem a ambicionar una societat més democràtica", ha respost Cuixart a la Fiscalia. "No parlem de res més que de drets democràtics", ha afegit.

La Fiscalia ha interrogat Cuixart sobre la responsabilitat d'Òmnium en la campanya Crida per la Democràcia, així com en el registre del domini de la iniciativa. El fiscal Jaime Moreno ha apuntat que va ser Oleguer Serra, integrant de la cúpula de l'entitat, qui va registrar el domini. I Moreno ha preguntat si Crida per la Democràcia va servir per cridar a la participació en l'1 d'octubre. "Aquí s'està fent un lío", ha expressat Cuixart en to col·loquial. El dirigent sobiranista ha fet veure a la Fiscalia que no és el mateix el canal de whatsapp d'Òmnium per interactuar amb els seus socis i, una altra cosa, la pàgina web de Crida per la Democràcia". "M'agradaria creure que aquesta sala no es criminalitzant la mobilització", ha reblat.

Desconeixement del document Enfocats

Com els altres acusats, Cuixart ha afirmat desconèixer el contingut del document Enfocats, trobat en l'escorcoll al domicili de Josep Maria Jové, alt càrrec de la conselleria pilotada per Oriol Junqueras en l'anterior legislatura. "És un document d'un senyor que no està present en aquesta causa. No és document del qual en pugui respondre. Mai abans havia vist aquest document", ha afirmat. El president d'Òmnium ha detallat que s'han escorcollat tres vegades la seu de l'entitat.

El president d'Òmnium ha decidit respondre les preguntes de la Fiscalia, però no atendrà les qüestions de l'Advocacia de l'Estat, com tampoc de l'acció popular, representada per Vox, que aquesta setmana aspira a tenir protagonisme amb l'aparició dels testimonis. L'advocada de Cuixart, Marina Roig, ha preparat vídeos sobre què va passar el 20 de setembre del 2017 a les portes d'Economia. De fet, Roig ja en va exhibir durant l'interrogatori a Jordi Sànchez per sostenir el component pacífic de la mobilització.

Des que va ser empresonat, Cuixart ha defensat que no es van produir actes violents el 20 de setembre i ha recordat els esforços que es van fer per desconvocar la manifestació a la nit, en la línia del que va expressar l'expresident de l'ANC davant del tribunal. Els lletrats del dirigent sobiranista han recordat que hi va haver col·laboració amb les autoritats i totes les forces de seguretat presents davant la conselleria.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació