Els empresaris lloen Felip VI com a «referent d'estabilitat i moderació»

El monarca subratlla "la prudència" com a valor de la catalanitat entesa "des del conjunt d'Espanya"

Felip VI lliura el premi a Mariano Puig.
Felip VI lliura el premi a Mariano Puig. | @CasaReal
25 de febrer del 2019
Actualitzat a les 20:11h
Després d'haver inaugurat enmig d'una forta tensió amb la generalitat el Mobile World Congress (MWC), Felip VI ha congregat avui el gruix de l'alt empresariat català en la concessió del Premi Regne d'Espanya a la Trajectòria Empresarial a Mariano Puig (Grup Puig). És un guardó creat fa cinc anys pel Cercle d'Empresaris, el Círculo de Empresarios de Madrid i el Cercle d'Empresaris Bascos. L'acte, amb l'absència del Govern català, s'ha celebrat a l'aula magna de l'IESE.

El president del Cercle d'Economia, Juan José Brugera, ha fet una intervenció en l'inici de l'acte en què s'ha referit a Espanya com "una democràcia plena", situant-la fins i tot per davant de països amb més tradició democràtica. Brugera s'ha adreçat al monarca tot dient que la Corona és "la gran referència d'estabilitat i moderació". Unes paraules que enmig del conflicte polític i mentre a Madrid se celebra el judici de l'1-O no poden amagar el seu significat polític.

Mariano Puig ha intervingut després, ha explicat l'origen de l'empresa familiar i s'ha definit com a "molt català" i alhora molt espanyol". Ha explicat que tot i que "moltes empreses han traslladat la seva seu fora, nosaltres continuem aquí. "Potser ens hem equivocat", ha matisat, després de citar els "moments difícils" que es viuen. Com Brugera, ha fet un elogi explícit de la monarquia com a símbol d'"estabilitat", definint com a "èxit" els anys de monarquia, en què s'han succeït els governs de signe diferent.

La vicepresidenta Carmen Calvo ha intervingut per fer un balanç positiu dels 40 anys de Constitució, que ha definit -com va fer fa poc Pedro Sánchez- d'"anys lluminosos". Calvo ha aprofitat que parlava davant d'un auditori empresarial per subratllar els valors d'"estabilitat, seguretat, cohesió social i territorial". Ha advertit contra les visions de "conflicte i curt termini" que poden posar en perill l'estabilitat.

Felip VI: "Puig, un compendi de la catalanitat"

El monarca ha post Puig com a exemple del que "en el conjunt d'Espanya s'ha anat identificant i apreciant com a valors de la catalanitat", com "la prudència i la moderació, la vocació industrial i el respecte a la tradició familiar". El rei s'ha referit a la seva vinculació "a una terra amb una cultura, una llengua, unes tradicions i una manera de ser tan pròpies com les de Catalunya".

El premi d'avui té la seva història. El guardó va ser concedit l'any 2017, però els esdeveniments de la tardor van fer inviable l'acte de concessió. Després, ha estat difícil trobar el moment. La visita de Felip VI amb motiu del Mobile World Congress (MWC) ha permès ara de fer-ho.

L'empresari que va fer befa d'Anna Gabriel

Mariano Puig, de 92 anys, és un empresari de caràcter fort. L'any passat, va protagonitzar una polèmica al comentar amb to de befa l'exili d'Anna Gabriel. En una carta a La Vanguardia, el 24 de febrer del 2018, en què es definia com a "català i espanyol", Mariano Puig va mostrar la seva sorpresa pel fet que la diputada de la CUP s'exiliés a Suïssa: "Jo pensava que es quedaria a Cuba o Veneçuela, pe`ro no, se'ns ha marxat a Ginebra".