ERC aposta per una aliança amb Alamany i Nuet: «No podem deixar que es perdi cap vot republicà»

Els republicans mantenen la porta tancada a una candidatura amb l'òrbita post-convergent: "Unitat d'acció sí però uniformitat no"

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa
La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa | @Esquerra_ERC
25 de febrer del 2019
Actualitzat a les 15:35h
ERC explora una aliança amb el moviment d'Elisenda Alamany i Joan Josep Nuet, que estan ja fent passos al marge dels comuns. La portaveu dels republicans, Marta Vilalta, ha explicat aquest dilluns que estan en converses per teixir "complicitats i consensos" amb l'espai que representa Sobiranistes, que es transformarà en el partit Nova. "No podem deixar que es perdi cap vot republicà", ha assegurat la Vilalta, que ha precisat que el tempteig és tan a curt termini tenint present les eleccions del 28-A i les municipals i europees del maig com a "mig i llarg termini". 

Els republicans, que han posat ja en marxa el procés per triar el seu cap de llista, han volgut deixar clar que les seves candidatures defensaran la independència encara que acabin incloent a les llistes dirigents provinents dels comuns que no són explícitament independentistes. Insisteixen que volen seguir sent "la porta d'entrada" a l'independentisme d'altres sectors i exercint un paper de "ròtula". Amb tot, ERC no aclareix si estaria disposada a presentar-se en coalició amb la plataforma d'Alamany i Nuet, una de les condicions que han posat sobre la taula de negociació, com va explicar NacióDigital.

"Unitat d'acció sí però uniformitat no"

Això sí, un cop més, els republicans han insistit que malgrat que busquen sumar amb altres sectors d'esquerres segueixen mantenint la porta tancada a una llista unitària amb l'òrbita post-convergent per poder presentar cadascú "el seu projecte amb tots els matisos".  

La seva premissa per prioritzar aliances, ha insistit Vilalta, és "unitat d'acció sí però uniformitat no". Es tracta d'una afirmació per defensar, un cop més, la presentació d'una candidatura separada de la que presenti l'espai post-convergent. De fet, la Crida va demanar la setmana passada que tot l'independentisme es presentés en una sola llista a les eleccions del 28-A, una aposta descartada pels republicans.  

La portaveu d'ERC ha insistit que el pla del seu partit és explorar una "suma" amb dirigents que marxen dels comuns i, en paral·lel, teixir a nivell global una "estratègia conjunta" amb totes les formacions independentistes, una entesa que podria ser també a nivell programàtic. "Els matisos són importants, i la uniformitat electoral ens fa perdre força. Creiem que la millor manera d'optimitzar vots i sumar és forjar aliances i acompanyar-ho amb els acords necessaris per treballar plegats", ha dit.