La Marató de TV3

Les malalties minoritàries centraran «La Marató» d'aquest any

La 28a edició del programa solidari es celebrarà el diumenge 15 de desembre

per NacióDigital, 25 de febrer de 2019 a les 10:04 |
El jardí vertical del plató de La Marató | Laura Estrada
La 28a edició de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio es celebrarà el diumenge 15 de desembre i estarà enfocada a les malalties minoritàries, que afecten mig milió de persones a Catalunya. La temàtica del programa solidari ha estat aprovada pel Patronat de la Fundació a proposta de la Comissió Assessora Científica a partir de les sol·licituds rebudes en l'última convocatòria de propostes de malalties, celebrada el 2017. 

Serà la segona vegada que aquest esdeveniment solidari dedica el seu esforç impulsor a la recerca en l'àmbit de les malalties minoritàries. Moltes d'aquestes malalties són patologies greus, cròniques o discapacitats que molt sovint no estan diagnosticades per la complexitat i el desconeixement de la seva existència.


El 50% d'aquestes malalties es manifesten en el naixement i presenten un mal pronòstic: un 35% dels pacients no superen el primer any de vida i un 22% no arriba als 15 anys. A banda, un cop diagnosticats, el 40% dels pacients no disposen de tractament o en la majoria dels casos, no és el tractament adequat. Aquestes dificultats provoquen un impacte sanitari, social i econòmic molt elevat: una de cada cinc persones té dolor crònic, una de cada tres perd autonomia i una de cada dues presenta algun tipus de discapacitat motora, sensorial o intel·lectual. 

Segons els experts, l'objectiu principal dels recursos recaptats per La Marató 2019 és disposar de proves per fer el diagnòstic i tractaments eficients en vers aquestes malalties minoritàries i desconegudes. A més, el programa i la campanya de sensibilització prèvies permetran visibilitzar un grup molt nombrós de patologies, de baixa incidència i de gran complexitat clínica.

L'any passat l'esdeveniment va batre el record històric amb la recaptació de més de deu milions d'euros contra el càncer
, i des de la primera edició l'any 1992, La Marató ha recaptat més de 185 milions d'euros i ha finançat 829 projectes de recerca que han implicat 7.500 investigadors gràcies a la solidaritat ciutadana.


 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació