«Green Book» guanya l'Oscar a millor pel·lícula en una gala gris i molt repartida en premis

Una gala insípida també premia "Bohemian Rhapsody" amb 4 estatuetes, "Roma" i "Black Panther" amb 3 premis més

Els responsables de Green Book, a la gala
Els responsables de Green Book, a la gala | Europa Press
25 de febrer del 2019
Actualitzat a les 14:39h
Sorpresa, confusió i avorriment. Aquests serien els tres adjectius per definir la 91a gala dels Premis Oscar que es va celebrar ahir a la matinada al Dolby Theatre de Los Angeles. Obviant tots els pronòstics, Green Book s'ha emportat el guardó a millor pel·lícula, a més del millor actor secundari (Mahershala Ali, és el seu segon) i millor guió. Una de les grans perdedores de la nit va ser La favorita, que optava a 10 nominacions i només se'l va endur Olivia Colman com a millor actriu. Roma, que també n'optava a 10, va endur-se tres premis, amb un Cuarón com a millor director.

L'Acadèmia de Hollywood, definitivament, s'ha rendit als designis del públic, que tenia com a preferides (i taquilleres) Black PantherBohemian Rhapsody i Green Book. Netflix és una de les reconegudes de la nit, gràcies a les estatuetes que s'ha endut el film de Cuarón. La plataforma de streaming més famosa del món va invertir el doble de diners en publicitat del que va costar produir la pel·lícula en si mateixa.
 

Rami Malek, com a guanyador al millor actor Foto: Europa Press
 

Spike Lee ha tornat a ser reconegut per l'Acadèmia del Cinema de Hollywood, amb l'Oscar a Millor Guió Adaptat. El Dolby Theatre li ha dedicat una ovació a peu dret a un dels directors més prolífics però que feia molt de temps que no trepitjava la catifa vermella dels premis. És el primer Oscar "oficial" que rep, després de l'honorífic el 2015.

Els guardonats a millors actors i actrius han ballat entre la sorpresa i la claredat evident. Olivia Colman se l'ha endut per un excels paper a La favorita i Rami Malek per la seva caracterització de Freddie Mercury a Bohemian Rhapsody, qui també va guanyar el Globus d'Or. En els papers secundaris, Mahershala Ali per Green Book i Regina King per l'únic reconeixement a una de les oblidades dels Oscar, El blues de Beale Street.


Una cerimònia amb polèmiques diverses

​Aquesta edició ha estat problemàtica per molts motius, però l'Acadèmia ha provocat un malestar general en moltes de les seves decisions, la majoria d'elles modificades amb el pas dels dies previs a la cerimònia, marcant un to d'improvisació que ha deixat un regust amarg. Com per exemple ni tan sols incloure el nom de Stanley Donen, mític director de cinema de pel·lícules com Singing in the rain, que va morir dissabte.

Una gala marcada, a més, per l'absència d'un presentador, fet que no passava des de feia 30 anys. L'humorista Kevin Hart va renunciar a ser el conductor de la cerimònia després que es fessin públics diversos acudits homòfobs del seu passat. Hart va declinar-ho voluntàriament. La paritat també va ser un dels problemes de la nit, ja que gairebé tres quartes parts de les nominacions eren homes.

Tot i això, la gala ha patit els seus clàssics problemes de discursos eterns i reivindicacions diverses.

 
Tots els guanyadors dels Oscar 2019
Millor pel·lícula
Green Book

Millor director
Alfonso Cuarón per Roma

Millor actor
Rami Malek per Bohemian Rhapsody

Millor actriu
Olivia Colman per La favorita

Millor actor de repartiment
Mahershala Ali per Green Book

Millor actriu de repartiment
Regina King, per El blues de Beale Street

Millor guió original
Green Book

Millor guió adaptat
Infiltrado en el KKKlan

Millor pel·lícula animada
Spider-Man: Into the Spider-Verse

Millor pel·lícula de parla no anglesa
Roma, d'Alfonso Cuarón

Millor fotografia
Roma

Millor disseny de producció
Black Panther

Millor vestuari
Black Panther

Millor muntatge
Bohemian Rhapsody

Millors efectes especials
First Man

Millor maquillatge i perruqueria
El vicio del poder

Millor muntatge de so
Bohemian Rhapsody

Millor mescla de so
Bohemian Rhapsody

Millor banda sonora
Black Panther

Millor cançó
Shallow, de Lady Gaga i Bradley Cooper a A Star is Born

Millor documental
Free Solo

Millor curtmetratge documental
Period: End of sentence

Millor curtmetratge de ficció
Skin

Millor curtmetratge animat
Bao
 

A NacióDigital hem realitzat la crítica de cada una de les nominades a millor pel·lícula:

«Green Book»: la música no discrimina races (crítica)

En un moment en què el racisme, la xenofòbia, l'homofòbia i els dogmes carregats d'odi poblen mig planeta, arriba aquesta pel·lícula senzilla, fresca i plena de missatges extrapolables als nostres dies. El viatge en què ens transporten Viggo Mortensen i Mahershala Ali és una catarsi en companyia de l'espectador, llimant totes aquelles carències que gairebé tots tenim, sense voler-les admetre, en un món com el nostre.

«La favorita»: l'ambició dins la cort de la Reina d'Anglaterra (crítica)

Una oda enverinada de cinisme, ironia i acidesa que relata la vida de la cort d'una reina titella del segle XVIII. Yorgos Lanthimos es consagra amb aquesta pel·lícula com un dels millors directors de cinema del món, amb el seu perfilat i acurat estil tan peculiar de rodar.

«Roma»: les dones silenciades i oblidades (crítica)


La nova pel·lícula d'Alfonso Cuarón és un homenatge al cinema i un dels millors títols de l'any, a més de ser una joia de la cultura cinematogràfica mexicana. Un film fet amb la cura, el tacte i la calma d'un pintor que no té gens de pressa per construir la seva obra, carregar-la de detalls, silencis i intimitats.

«Infiltrado en el KKKlan»: el supremacisme blanc que no desapareix (crítica)

Spike Lee, un dels més icònics directors de cinema afroamericans, torna a saltar a la primera línia després de gairebé dues dècades de produccions menors. BlacKkKlansman és un cop de puny a la galta més racista, xenòfoba i trumpista dels Estats Units en l'actualitat. Aquesta història, basada en fets reals dels anys 60, es fusiona amb els enfrontaments entre nazis i antifeixistes.

«El vicio del poder»: Dick Cheney, el peix gros i malèfic de Washington (crítica)

En un 2019 on el país dirigit per Donald Trump està amb un bloqueig federal a l'administració, Adam McKay recupera la figura de Dick Cheney, interpretat per un insuperable i irreconeixible Christian Bale, un dels últims dinosaures vius de la vella política de Washington.

«A Star is Born»: la consagració musical de Bradley Cooper i Lady Gaga (crítica)

El quart remake de A Star is Born, de Bradley Cooper, compleix amb nota. El musical de rock and roll explica la història d'una estrella consagrada de la música, interpretada pel mateix Cooper, que s'enamora d'una noia en escoltar-la cantar (Lady Gaga) i decideix ajudar-la en la seva carrera.

«Black Panther»: el símbol afroamericà dels superherois de Marvel (crítica)

És l'oportunitat aprofitada per la gegant Marvel per crear una entitat pròpia, un personatge únic (que evidentment ja existia en els còmics) i de vertebrar un capítol més de la megasaga de pel·lícules de l'univers de superherois. Un homenatge cinematogràfic al continent africà, sense desmerèixer, sense estigmes, elevant els actors i actrius a un panorama mundial mainstream.

«Bohemian Rhapsody»: l'eco de Freddie Mercury a Wembley (crítica)

La pel·lícula biogràfica sobre una de les bandes més icòniques de la història de la música i un dels millors cantants que ha trepitjat el planeta Terra és, segurament, un dels èxits de l'any 2018. El triomf del film britànic es consolida de la mà de Rami Malek, que interpreta brillantment a Freddie Mercury, mimetitzant els seus gestos, estil i actuacions a sobre de l'escenari.

La llista completa de nominats la podeu consultar en aquest enllaç.