Les bicis i motos compartides de Barcelona pagaran la taxa a partir de l'abril

La regidora de Mobilitat, Mercedes Vidal, assegura que el govern municipal ja treballa per estudiar una taxa per als cotxes compartits

22 de febrer del 2019
Actualitzat el 27 de febrer a la 13:26h
Si tot va com està previst, les empreses de motos i bicicletes compartides que operin a Barcelona començaran a pagar a l'abril la taxa aprovada pel ple municipal. Avui el consell municipal ha aprovat definitivament la taxa, després de resoldre les al·legacions presentades, i el següent pas serà l'aprovació dels decrets que establiran la via per demanar les llicències necessàries per operar i per l'estacionament dels vehicles. Segons la regidora de Mobilitat, Mercedes Vidal, el govern municipal preveu que la taxa es comenci a pagar d'aquí a dos mesos.

Les empreses pagaran 71,51 euros per cada moto i bicicleta compartida cada any. El període de vigència de les llicències serà de tres anys, prorrogable un més. Per concedir la llicència, l'Ajuntament obligarà les empreses a instal·lar dispositius de geolocalització als vehicles i a posar a disposició de l'Ajuntament en temps real les dades d'ús per conèixer el grau d'ocupació de la via pública.

Totes les empreses de bikesharing hauran d'instal·lar sistemes d'aparcament, mentre que les motos compartides hauran d'estacionar respectant l'Ordenança de Circulació de Vianants i Vehicles.

L'Ajuntament preveu atorgar 2.650 llicències per a bicicletes i 4.639 per a motos. A més, el consistori habilitarà espais d'aparcament exclusius per a vehicles particulars, que seran senyalitzats amb el color lila. 

Barcelona en Comú, ERC i el PSC han votat a favor de la taxa, mentre que el PP s'ha abstingut i Ciutadans i la CUP han votat en contra. La regidora de Mobilitat, Mercedes Vidal, ha defensat la mesura perquè, segons assegura, permet "ordenar un sector en creixement". Vidal també ha reivindicat l'ús de vehicles compartits, que permet "substituir" els vehicles en propietat.

El pròxim pas serà negociar les bonificacions de la taxa a les quals es podran acollir les empreses de motosharing i bikesharinng. Vidal només ha detallat que un dels aspectes que permetrà l'accés a bonificacions serà la "contractació responsable" i ha assegurat que l'Ajuntament no es planteja establir bonificacions del 100% de la taxa. 

Vidal també ha assegurat que l'Ajuntament està treballant per regular el sector del cotxe compartit. "Requereix més temps perquè implica regular places a la calçada i fora de la calçada", ha argumentat. 

Medalla d'Or per a Arcadi Oliveres

El ple municipal de Barcelona ha aprovat concedir a l'economista i activista Arcadi Oliveres la Medalla d'Or al Mèrit Cívic. Barcelona en Comú, el Grup Demòcrata, ERC, PSC i els dos regidors no adscrits han votat a favor del reconeixement, mentre que la CUP (com sempre fa en l'entrega de medalles) s'ha abstingut i Ciutadans i el PP hi han votat en contra.

El primer tinent d'alcaldia, Gerardo Pisarello, ha defensat l'entrega de la Medalla d'Or a Oliveres per la seva "trajectòria d'home savi i constructor de pau". Per part del Grup Demòcrata, Xavier Trias ha recordat la tasca de l'activista a l'Assemblea de Catalunya i a l'entitat Justícia i Pau. "És un home que ha continuat lluitant contra qualsevol injustícia i contra l'abolició de la persecució de les idees polítiques", ha dit Trias.

Des d'ERC, Montserrat Benedí també ha destacat el seu "compromís" amb la pau i la justícia social" i la regidora del PSC, Carmen Andrés, ha verbalitzat el suport del PSC al reconeixement per la tasca d'Oliveres a favor dels drets humans, tot i la "discrepància" en projectes polítics concrets.

Ciutadans i el PP han estat els dos únics grups que s'han oposat a la concessió de la Medalla d'Or. El portaveu del grup municipal popular, Alberto Fernández Díaz, ha acusat el govern municipal de decidir l'entrega de reconeixements per "finalitats ideològiques".

El plenari també ha aprovat concedir Medalles d'Or a la ballarina i coreògrafa Anna Maleras, el ballarí i coreògraf Cesc Gelabert i l'historiador de l'art Daniel-Giralt Miracle. 
Arxivat a