Meritxell Lluís: «La millor manera de plantar cara a l'Estat era contestar la Fiscalia»

La dona de Josep Rull, exconseller de Territori i Sostenibilitat, assenyala en una entrevista a NacióDigital que "li agradaria pensar" que la sentència no està escrita

Meritxell Lluís, dona de Josep Rull, en una imatge d'arxiu
Meritxell Lluís, dona de Josep Rull, en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
21 de febrer del 2019
Actualitzat el 22 de febrer a les 12:50h
Porta la maleta al damunt per agafar l'AVE de les sis de la tarda i tornar a casa després d'haver seguit al detall la declaració del seu marit, Josep Rull. Meritxell Lluís (Terrassa, 1974) s'ha convertit en una de les cares visibles dels familiars dels presos i presideix l'Associació Catalana pels Drets Civils, fins al punt que abans de l'arrencada del judici va llegir un manifest des del Pati dels Tarongers acompanyada del president de la Generalotat, Quim Torra. Atén NacióDigital dimecres, el dia en què Manuel Marchena, president de la sala segona del Tribunal Suprem, accelera les declaracions.

- Com ha vist les respostes de Rull?

- He vist en Josep fent de Josep, tal com és ell: serè, tranquil, ferm. Això ho dona el fet de saber-se innocent. Té la convicció que no s'ha comès cap delicte.

- Feia mesos que s'ho preparava?

- Fa molt que s'ho estan preparant. Estem parlant d'una causa que té molts folis, com es diu en el llenguatge jurídic que tots anem aprenent. Amb totes les declaracions que hem vist fins ara, observem que es contesta amb solidesa.

- Quan va prendre la decisió de contestar també la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat?

- S'ha anat treballant amb l'advocat Jordi Pina. Es va considerar que la millor manera de plantar cara a l'Estat era contestar la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat. I, de fet, avui ho hem vist quan hem escoltat el relat no consistent del ministeri públic i també amb els escrits que s'adjunten en l'acusació que no es corresponen amb la realitat.

- Tenen la sensació que s'han mirat més els informes de la Guàrdia Civil que els escrits de defensa?

- No soc llicenciada en dret, però només escoltant les defenses el primer dia [de les qüestions prèvies], venien ganes d'aixecar-se i de dir: "Que no veuen que no hi ha res, aquí? Què estem fent?".

"Els escrits d'acusació de la Fiscalia no es corresponen amb la realitat"

- El relat de violència de la Fiscalia, de moment, no se sustenta amb proves concretes.

- Si agafem proves, les úniques que hi ha són de la violència dels cossos policials de l'Estat sobre la ciutadania. Aquesta és la realitat del que va passar. Hem arribat a sentir que parlaven de set cotxes de la Guàrdia Civil en lloc de dos [davant del Departament d'Economia el dia 20 de setembre]. Només parlen de possibles "danys" a guàrdies civils.

- Us sorprèn el paper de l'Advocacia de l'Estat?

- En contraposició a la Fiscalia, a mi sí. Em sorprèn. Es repeteixen moltes preguntes, a cada acusat nou li fan les mateixes preguntes constantment. Ho dic des de la desconeixença jurídica.

- Rull ha defensat la declaració de la independència, però n'ha rebaixat l'efectivitat. Això pot decebre l'electorat independentista?

- Has de prendre la decisió que s'havia de prendre. El risc era molt important. Les decisions que es van prendre en aquell moment, amb tots els condicionants i les amenaces reals que hi havia, eren les que s'havien de prendre. Van ser les que van considerar més escaients veient tot el que podia passar. Tenim un 1-O que ens va marcar moltíssim: mai ens hauríem imaginat una violència tan bèstia contra la ciutadania i una resposta tan repressora i opressora de l'Estat davant del fet de demanar a la ciutadania que decideixi sobre el futur polític del país i què en pensa. Em costa molt d'entendre.

"El risc era molt important. Les decisions que es van prendre en la declaració d'independència, amb tots els condicionants i les amenaces reals que hi havia, eren les que s'havien de prendre"

- Com esteu vivint el judici com a família?

- El règim penitenciari ens fa tenir dues visites al mes. Una familiar i una íntima. Els locutoris, que són un cop per setmana, el cedim a amics perquè el puguin visitar. I al judici els veiem d'esquena.

- Però tenen algun tipus de contacte directe al Suprem?

- Quan s'acaba la sessió, per recés o perquè finalitza, abans que surti la família i el públic, surten els encausats. I tens allà uns minutets per poder intercanviar alguna paraula. És el contacte que tenim.

- I què li passa pel cap quan veu el seu marit, d'esquena, afrontant el judici?

- M'ho miro pensant que hi ha el meu Govern plantant cara a l'Estat, i que està desmuntant les falses acusacions. Jo m'acuso d'haver demanat a l'executiu que fes el que va fer. Hi ha un component personal obvi, però també en clau de Govern. L'autodeterminació no és un delicte, estem davant d'un judici-farsa.

"Jo m'acuso d'haver demanat a l'executiu que fes el que va fer"

- La sentència està escrita?

- M'agradaria pensar que no. En tot cas, entenc que l'única sentència possible hauria de ser l'absolució. Tal com ha anat el procés i la instrucció, i que portem més d'un any de presó preventiva injustificada, fa la sensació que si no està la lletra i la música escrites, al cap d'algú ja hi és bastant relatada i no en el sentit que seria lògic.

- Rull serà candidat al Congrés dels Diputats per JxCat?

- No n'hem parlat. Les informacions en aquest sentit ens han agafat per sorpresa.