La rebel·lió no es manifesta

La Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat no acaben de trobar les escletxes per sostenir els delictes que han motivat el llarg empresonament preventiu. També són notícia la vaga general, el Mobile World Congress, Gerardo Pisarello, Ian Gibson, el World Press Photo i el 25è aniversari del CCCB

22 de febrer del 2019
Actualitzat a les 6:38h
Tanquem la segona setmana de judici al Tribunal Suprem i la rebel·lió no es manifesta. En altres paraules, que no apareix per enlloc. La Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat havien centrat fins ara més esforços a demostrar els delictes de desobediència i malversació -sense cap document concloent, per cert- i havien passat de puntetes per la rebel·lió i la sedició, complicat com resulta per a les acusacions aportar proves sòlides de la violència que requereixen aquests tipus delictius. En la sessió d'aquest dijous, però, el ministeri fiscal va tornar a la càrrega, amb resultats igualment infructuosos.

Javier Zaragoza -el fiscal que més clarament verbalitza el rebuig cap als fets de la tardor del 2017- va intentar conduir l'interrogatori a Jordi Sànchez cap al relat construït durant la instrucció. Tanmateix, l'expresident de l'ANC i actual líder de la Crida va rebatre l'acusació de promoure "tumults" el 20-S i va exhibir mostres de la violència policial durant l'1-O. La Fiscalia va poder esgrimir poc més que els desperfectes contra els vehicles de la Guàrdia Civil i els tuits de Sànchez, arguments que tan sols servirien per sostenir un delicte menor de danys. Oriol March i Aida Morales, que van seguir la declaració de l'exlíder de l'Assemblea, us ho detallen en la seva crònica des de Madrid.

El ministeri fiscal i l'Advocacia de l'Estat no acaben de trobar les escletxes per provar els delictes de rebel·lió, sedició i malversació de fons públics. Només queden per declarar Jordi Cuixart i Carme Forcadell -ho faran dimarts que ve- i, fins ara, els dirigents independentistes han desmuntat la part nuclear de les acusacions que expliquen un procediment al Suprem i el llarg empresonament preventiu. Pel camí n'ha quedat lesionada la transcendència del referèndum i la declaració d'independència, certament, però el judici no acaba de seguir el guió telegrafiat, per exemple, per l'extrema dreta que representa l'acció popular.

Una vaga general amb presència massiva al carrer.Els talls de vies carreteres i autopistes, les nombroses concentracions arreu del territori i el tancament de comerços van fer visible l'impacte de la vaga general, culminada amb una manifestació molt concorreguda a Barcelona. L'aturada impulsada per la Intersindical-CSC, coincidint amb les sessions al Suprem, ha evidenciat la solidaritat de la ciutadania amb els dirigents jutjats a Madrid. La majoria d'eslògans de la jornada d'aquest dijous anaven dirigits als presos. El seguiment de la vaga va ser notable arreu del territori. Segons els convocants, la segona més transcendent dels darrers 15 anys, just per darrere de la del 3 d'octubre del 2017.    

Arriba el Mobile, torna Felip VI. Barcelona acull la setmana que ve una nova edició del Mobile World Congress. Diumenge se celebrarà el sopar d'inauguració del congrés de telefonia mòbil, amb la participació del rei, com acostuma a ser habitual. L'any passat, en un context marcat per l'empresonament dels dirigents independentistes, Felip VI va ser escridassat. També s'esperen protestes per aquest diumenge, encara més tenint present les paraules del monarca aquesta setmana, en què va instar a respectar la llei quan s'apel·la a la democràcia, un relat calcat al que utilitza la Fiscalia en el judici al Suprem. A NacióDigital seguirem amb atenció la prèvia del Mobile i us detallarem com es presenta aquesta edició, que congregarà més de 2.400 expositors, representants de 200 països, 170 delegacions governamentals i més de 107.000 assistents.


Vist i llegit

En una setmana moguda per als comuns -en la qual han tornat a emergir discrepàncies internes-,destaquem un article de qui va ser líder de la formació al Parlament. Xavier Domènechescrivia aquesta setmana sobre la "crisi que vindrà" al diari Ara, una mirada panoràmica sobre l'economia i la política de l'Estat, aterrant en el debat de pressupostos i el posterior avançament electoral que se'n va derivar. Escrivia Domènech, retornat a la universitat, que l'operació l'establishment prepara després del 28 d'abril passa per fer possible un "govern real PSOE-Cs". "Es tracta de reconstruir el règim, però sobretot es tracta d’assegurar la gestió neoliberal de la possible crisi que vindrà. Certament aquesta opció no serà favorable ni en termes socials ni en termes nacionals per als catalans i catalanes", raonava l'historiador i exdirigent dels comuns. En la línia del que detallava Domènech, un executiu espanyol que sumi socialistes i taronges equivaldria a recentralització vestida de reformisme, com us explicava en aquest article de dimarts.

El nom propi

NacióDigital va avançar dilluns en exclusiva que Gerardo Pisarello lideraria la llista dels comuns a les eleccions espanyoles, sempre que les bases de la formació ho avalin. Pisarello està determinat a encapçalar la candidatura -tot i haver-se postulat anteriorment per ser candidat a les europees-, però encara haurà de superar reticències internes, verbalitzades després de la informació publicada per aquest diari, que van ratificar nombrosos mitjans. El primer tinent d'alcalde era des del 2015 la mà dreta d'Ada Colau, però va ser el primer nom propi a caure del projecte de les pròximes municipals. Els comuns eviten relatar en públic les arestes que han deixat quatre anys de gestió a l'Ajuntament, per bé que en l'ecosistema municipal són ben conegudes. En les darreres hores ha tornat a projectar-se la figura de Jaume Asens com a candidat alternatiu a Pisarello, tot i que les persones que coneixen el tinent d'alcalde saben que, un cop es va anunciar que seria el número quatre de Colau a les municipals, havia pres la decisió personal d'esquivar altres responsabilitats. Asens ho havia fet constar de forma explícita als interlocutors que s'interessaven per la situació.

 
La frase de la setmana
 
"Mentre Franco sigui al Valle de los Caídos, Machado ha de continuar a Cotlliure". La reflexió d'Ian Gibson retrata a la perfecció la indignitat que sempre ha significat per a tants exiliats el mausoleu del dictador, així com el dolor interior que va representar per al poeta andalús la derrota de l'Espanya republicana. Gibson ha presentat aquesta setmana el seu últim treball -Los últimos caminos de Antonio Machado. De Collioure a Sevilla (Espasa)-, en el qual reconstrueix el periple vital de l'intel·lectual. En una entrevista al diari Público, l'hispanista recorda que la memòria històrica està encara pendent de completar-se i que, mentre l'estat espanyol no hagi resolt aquest exercici, Machado representa l'exili. Per cert, Gibson fa una aportació rellevant per posar en context la relació de l'escriptor amb Catalunya, no sempre ben explicada: subratlla que va passar els seus últims dies llegint poetes catalans.


Els imperdibles

Les fotografies seleccionades com a millor instantània de l'any pel certamen World Press Photo permeten un viatge pels conflictes més rellevants del planeta. Entre les imatges finalistes de l'edició d'enguany n'hi figura una d'icònica, la que il·lustra les decisions bel·ligerants de l'Administració Trump amb la immigració. John Moore va captar la desesperació de la petita Yana -una nena hondurenya de dos anys- mentre la seva mare se sotmetia a l'escorcoll de la policia fronterera dels Estats Units a Texas. Els guanyadors del World Press Photo 2019 s'anunciaran l'11 d'abril a Amsterdam, però aquesta setmana ja n'hem conegut les imatges finalistes.

Entre les recomanacions de cap de setmana que cada divendres us detalla Arnau Urgell en destaca la celebració del 25è aniversari del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), que ha preparat un ampli programa d'activitats gratuïtes, des de concerts fins a projeccions de cinema, passant per jocs en família i jornada de portes obertes a espais com l'exposició dedicada a la trajectòria de Stanley Kubrick. I ja que parlem del món audiovisual, us deixo les propostes de Víctor Rodrigo a la secció de sèries de cada divendres: avui, Press i The Umbrella Academy. Bon cap de setmana!

 
Joan Serra i Carné
redactor en cap de NacióDigital




Vols rebre "La brúixola" de NacióDigital cada divendres al matí al teu correu electrònic?
 
Fes clic aquí per subscriure't-hi