Judici de l'1-O

Rull rebaixa la DUI a una declaració «política» i nega qualsevol violència

L'exconseller de Territori, en la línia de la resta d'exmembres del Govern, admet que no es va desplegar la República i rebat la malversació de fons públics que defensen la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat

per Aida Morales / Oriol March, Tribunal Suprem (Madrid) | 20 de febrer de 2019 a les 13:45 |
Josep Rull, aquest dimarts al Suprem | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de febrer de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Cinquè dia de judici i tercera jornada d'interrogatoris al Tribunal Suprem. Durant les darreres sessions, els tempos establerts per la sala segona de l'alt tribunal s'han accelerat de cop i el seu president, Manuel Marchena, ja ha anunciat que vol acabar els interrogatoris de tots els acusats abans de dimarts, data en la qual ja ha començat a citar els primers testimonis. Josep Rull, exconseller de Territori i Sostenibilitat, ha indicat que el Govern va complir amb el "mandat democràtic clar" de la ciutadania, i que no es va destinar cap euro públic al referèndum de l'1-O. També ha rebaixat el valor de la DUI -l'ha considerat una declaració "política" i l'ha allunyat de la violència que la Fiscalia intenta atribuir als acusats per bastir el relat de la rebel·lió.

"És una declaració política, formal i solemne. La força important és que és de voluntat política en els termes en els quals el legislador va despenalitzar el 1995. Quan hi ha una declaració política de la independència, en cas de no fer servir la violència, que no s'ha fet servir, no és objecte de retret penal", ha apuntat Rull. Va ser una declaració formal? "Va ser política", ha remarcat l'exconseller de Territori i Sostenibilitat.Rull, en aquest sentit, ha fet com la resta dels acusats que han declarat al Suprem: han restat transcendència a la declaració del 27 d'octubre del 2017 -el primer va ser Joaquim Forn- i s'han desmarcat del relat de la Fiscalia sobre la rebel·lió. També ha marcat distàncies amb els plans que se li atribueixen a la Generalitat per desplegar la República arran d'uns documents trobats a casa de Lluís Salvadó, exalt càrrec d'Economia.


Malversació de fons

Rull, que era diputat durant la legislatura passada, està acusat de malversació de fons públics. Madrigal li ha preguntat per la partida pressupostària -la disposició addicional número 40 dels comptes de la Generalitat- destinada a processos electorals, i l'exconseller ha apuntat que tots els executius tenen previsions similars i que, en aquest cas, la idea era fer un referèndum pactat. Una possibilitat viable, segons l'acusat, si es fa servir l'article 150.2 de la Constitució per transferir competències. En un primer moment, això sí, ha admès que la partida era per al referèndum. Per aquesta qüestió també l'ha inquirit l'advocada de l'Estat, Rosa María Seoane, que ha tornat a fer un interrogatori breu en la línia de "cotxe escombra" que denuncien les defenses.


En preguntes posteriors, preguntat sobre un acord de Govern del 7 de setembre per constituir la Generalitat com a "administració electoral", ha negat que es derivessin despeses cap a activitats declarades "il·legals" per part de el TC. "L'acord no va tenir cap conseqüència en despeses concretes des dels fons públics en l'organització del referèndum. No hi va haver despeses. No n'hi va haver cap. Vaig firmar l'acord i de cap departament es va destinar cap euro públic al referèndum", ha indicat. També ha negat qualsevol factura amb Unipost i ha elogiat el control administratiu de la despesa. Si es trobés alguna factura, seria responsabilitat dels consellers i de ningú més.

"Amb els controls a les finances de la Generalitat imposats pel govern espanyol era impossible desviar un sol euro", ha apuntat l'exconseller, que s'ha queixat de la manera com l'Estat va acabar assumint bona part del control econòmic de les finances catalanes. "Això no es pot fer per decret, tal com va passar", ha insistit.

Avisos per paralitzar la votació

Interrogat sobre els avisos que va rebre de TC durant la legislatura per "paralitzar" el referèndum, s'ha queixat de la "falta de legitimitat" moral arran de la "instrumentalització" que en fa l'Estat amb l'article el 161.2. És el que permet al TC suspendre qualsevol iniciativa si el govern espanyol hi presenta recurs -previ pas, no vinculant, pel Consell d'Estat-. "Això fa que l'autonomia quedi minimitzada. Davant d'això, imperi de la llei o principi democràtic", ha insistit.

Rull, com Forn i Turull, ha decidit contestar les preguntes de la Fiscalia i de l'Advocacia de l'estat, però no les de Vox, a qui ha definit com un partit d'ultradreta. Ha arrencat queixant-se del fet de no poder parlar en català i, a preguntes de Consuelo Madrigal, exfiscal general de l'Estat, ha començat a parlar del full de ruta signat el 30 de març del 2015 entre CDC, ERC, l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural. "Va ser la base d'un programa electoral", ha apuntat. Junts pel Sí va agafar l'estratègia signada per anar a les plebiscitàries del 27 de setembre després del fracàs de la consulta pactada del 2014 i de l'elaboració de la llei de consultes catalans, així com també el 9-N.


"Vam intentar més de 20 vegades els mecanismes" per acordar una votació, ha ressaltat. "El sistema ha de trobar els mecanismes per canalitzar la voluntat de la gent. Si es neguen aquestes opcions, quin mecanisme més diàfan hi ha que unes eleccions amb caràcter plebiscitari? El millor mandat no són les eleccions, sinó un referèndum. Dins la Constitució es pot fer un referèndum", ha apuntat, al mateix temps que recordava que el full de ruta del 2015 va ser signat per set persones i sis entitats. La Fiscalia, per exemple, parla de "Josep Maria Foigé", una persona que no existeix i que confón amb Josep Maria Roigé, en aquell moment vicepresident de l'AMI.

L'exconseller de Territori ha justificat que es complís -o almenys hi hagués aquesta voluntat- el programa electoral. "El Govern està vinculat per un mandat popular i per un mandat del Parlament. És un bon costum que els partits compleixin el que la gent vota", ha assenyalat Rull. També ha justificat l'acció exterior de la Generalitat, comandada en l'anterior executiu per part de Raül Romeva. "El volum econòmic que es genera als països on hi ha representació és extraordinari", ha indicat. "Seria una temeritat que el Govern renunciés a tenir una actuació exterior en benefici de la seva cultura", ha dit.

Convocatòria de l'1-O

Rull ha reivindicat la signatura del decret de convocatòria de l'1-O. "Va ser molt emotiu", ha apuntat. La llei del referèndum s'acabava d'aprovar, estava publicada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i no estava impugnada. "La llei era legal i emanada d'un parlament legítim", ha indicat. El dia 12 de setembre del 2017 es va comunicar la suspensió del referèndum i una querella per desobediència. No hi ha sentència del Tribunal Constitucional fins al 31 d'octubre, quan el referèndum ja s'havia fet. La fiscalia ha apuntat que ja tenien advertències per frenar la votació.

"La celeritat parlamentària inusual era per aprovar la llei abans de la suspensió?", ha preguntat Madrigal. "Intentar vincular el dret d'un parlament a legislar a una resolució és intentar plantejar el dret parlamentari en uns termes no homologables en una democràcia a l'ús. La iniciativa legislativa és independent de qualsevol proposta de resolució, de qualsevol tipus d'iniciativa amb caràcter d'impuls d'acció de Govern", ha defensat l'exconseller. "Hi havia un mandat democràtic clar de la ciutadania i nosaltres el vam complir", ha apuntat el dirigent independentista, citant el precedent del Québec. "Per això vaig actuar com vaig actuar", ha indicat.


La fiscal li ha retret que coneix la doctrina del tribunal constitucional canadenc, però no de l'espanyol, a la qual cosa Rull ha indicat que el TC estatal no té "autoritat moral". Marchena no l'ha deixat llegir una part de la llei de consultes no referendàries aprovada el 2014 a la cambra catalana, de la qual en va ser relator. "No cal que reforci la resposta amb un discurs parlamentari que està al diari de sessions", ha indicat. "Jo no he parlat de falta de legitimitat moral, sinó d'autoritat moral", ha ressaltat Rull.

Caràcter "pacífic i pacifista"

Rull ha estat preguntat també sobre la presència d’observadors internacionals –la fiscal l'ha interrogat sobre qui va pagar les seves despeses-, així com per “l’escarni” a un grup de membres de la Policia Nacional a Reus. Sobre aquest últim incident, ha recordat que ell sempre ha denunciat aquest tipus d’accions, i ho ha sentenciat amb un aclariment: “El meu compromís amb la política és insubornablement pacífic i pacifista”. 

Sobre els fets de l’1 d’octubre, però, ha volgut aclarir que els observadors que ell va veure “van quedar escandalitzats” pel “nivell de violència” que van usar els cossos i forces de seguretat de l’Estat, i que allò en què coincidia la major part de premsa internacional era en la “vergonya”: “El que vaig veure que publicava la major part de la premsa estrangera eren notícies que tenien en comú la paraula shame”. I ha afegit: “Mai m'hagués imaginat que la policia desplegués el nivell de violència que es va desplegar davant de gent absolutament pacífica”.

L’exconseller de Territori també ha precisat –de la mateixa manera que ho va fer Jordi Turull- que no va veure, ni coneixia on es van fabricar o d’on es van portar les urnes que es van usar per votar el dia del referèndum, i ho ha atribuït a “la força de l’esperança” de la gent, perquè aquestes urnes finalment fossin una realitat: “Jo no sabia on s’havien construït ni on estaven, però tenia la confiança íntima i profunda que les urnes hi eren”.

20-S

Sobre els fets del 20 de setembre davant de la conselleria d’Economia, Rull s’ha remès a les declaracions “detallades” de l’exconseller d’Interior Joaquim Forn, que ja va declarar la setmana passada. No obstant això, sí que ha volgut aclarir que era una “mobilització en favor de la llibertat i la democràcia”, que protestava per les detencions que alguna gent considerava “arbitràries” i un gest del seu dret de manifestació. A més, ha negat el relat de la Fiscalia, que considera la manifestació com un “tumult, turba, multitud, massa o instrument coactiu”, i ha afirmat: “Usar aquests conceptes per denigrar els ciutadans que legítimament es concentren, em sembla com a mínim sorprenent”. 

Vinculat a això, també ha recriminat a Madrigal que el concepte que el ministeri públic té “d’escarni” sigui tan diferent del seu, i ha lamentat que hi hagi un “problema de percepcions” entre la part acusadora i els acusats. Per altra banda, i sobre el paper de la policia espanyola, ha volgut puntualitzar un altre incident: quan els agents van intentar entrar a la seu de la CUP sense ordre judicial. 

El vaixell de la discòrdia

L'exconseller ha negat que fos ell personalment qui negués l'entrada del vaixell que allotjava policies Moby Dada -conegut com el Piolín- al Port de Palamós el setembre de 2017. Ha afirmat que la decisió va ser dels responsables del port, que va ser "encertada" i nega que fos "arbitrària". A preguntes de la fiscalia ha dit que ni l'Estat va demanar atracar com a buc d'Estat ni tampoc el consignatari del vaixell va fer una "sol·licitud formal" a través de l'aplicació digital.

Rull ha defensat que només hi va haver una "comunicació verbal" amb el port i que, inicialment, es va dir que era per atracar 20 dies per reparar camarots. Rull ha sostingut que el moll estava ocupat per creuers i que se'ls va negar entrada perquè sinó caldria "desactivar tota l'operativa del port". Segons sosté, es va assabentar de l'assumpte quan el buc ja anava cap a Barcelona.

366 dies a la presó

Rull va ser empresonat el 2 de novembre del 2017 i va ser alliberat just el dia en què començava la campanya de les eleccions del 21-D. No obstant això, pocs mesos després el Suprem va tornar a dictar l'ordre de presó provisional contra ell, així com per a Romeva, Bassa, Turull i Carme Forcadell. La Fiscalia demana per a ell 16 anys de presó per rebel·lió agreujada amb malversació mentre que l'Advocacia de l'Estat en sol·licita 11 i mig per sedició i malversació. L'acusació atribueix a Rull el fet d'haver prohibit "arbitràriament" que un vaixell de la policia atraqués a Palamós.


La declaració de Rull, un dels incondicionals de l'1-O, arriba en ple moment àlgid de les declaracions. Junqueras i Romeva -assessorats pel seu lletrat, Andreu Van den Eynde- han confrontat el relat de la Fiscalia des del prisma polític, declarant-se des del primer moment presos polítics, justificant el referèndum i el dret a l'autodeterminació. L'interrogatori de Forn, malgrat moderar el to, s'ha centrat en la voluntat de diàleg del Govern amb l'Estat, sense defugir del compromís polític, i en assegurar que no havia existit cap ordre política envers el cos de Mossos d'Esquadra. La declaració de Turull, la més llarga fins el moment, ha rebutjat la malversació, ha posat l'accent en el diàleg i ha emmarcat la declaració d'independència en el "pacifisme".

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació