El PDECat aposta per reeditar JxCat a les espanyoles i obre la llista als presos

El president de la formació, David Bonvehí, espera tancar en el termini d'una setmana la llista definitiva a Barcelona

El president del PDECat, David Bonvehí, en roda de premsa
El president del PDECat, David Bonvehí, en roda de premsa | PDECat
18 de febrer del 2019
Actualitzat a la 13:50h
Reunió de la direcció executiva del PDECat després de la convocatòria d'eleccions espanyoles per al 28 d'abril. S'hi va arribar després de "molts intents" perquè el PSOE acceptés les condicions negociadores de l'independentisme, que finalment van derivar en la negativa als pressupostos generals de l'Estat. El president de la formació, David Bonvehí, ha apostat per reeditar la fórmula de Junts per Catalunya a les eleccions espanyoles i ha obert les portes de les llistes als presos, com va avançar aquest dissabte NacióDigital. Bonvehí, preguntat sobre si formarà part de la candidatura, ha respost que no perquè està dedicat a la presidència de la formació.

La cita de l'executiva ha servit per decidir que es presentaran a les eleccions, que s'obriran connverses amb tots els actors -de Junts per Catalunya a la Crida- i que hi haurà primàries per trobar candidat. "El PDECat no serà un problema per fer més transversal la candidatura", ha assenyalat el dirigent nacionalista, que en les properes setmanes es desplaçarà a la presó de Soto del Real per tractar la qüestió amb els presos. Els noms de Josep Rull i Jordi Turull apareixen com a actius de cara a les eleccions espanyoles i europees que hi haurà en els propers mesos, i es tractarà amb ells totes les possibilitats. El nom de Turull segueix vinculat a la llista de les europees.

Una de les opcions que hi ha damunt la taula és que Eduard Pujol, portaveu parlamentari adjunt de Junts per Catalunya al Parlament, se sumi a la candidatura de les espanyoles, i es dona per fet que Míriam Nogueras, propera a Carles Puigdemont i vicepresidenta del PDECat, repetirà a la llista. Sergi Miquel és el més ben posicionat per ser candidat a Girona, mentre que a Lleida l'aposta més probable és la de Toni Postius, candidat també a l'alcaldia. A Tarragona, si no hi ha sorpreses d'última hora, Ferran Bel no repetirà com a candidat. L'actual grup parlamentari es va fer l'any 2016, quan encara existia Convergència, i hi ha majoria del PDECat més pragmàtic.

Convenció municipalista i judici

Bonvehí ha anunciat que la convenció municipalista de Junts per Catalunya -marca registrada del PDECat per a les eleccions del 26 de maig- se celebrarà a Vic, on s'hi reuniran els candidats i la direcció executiva. S'hi aprovaran les línies mestres de la campanya i també es presentaran els noms més destacats, amb la vista posada especialment a Barcelona, on s'espera fa setmanes que Elsa Artadi, consellera de la Presidència, faci el pas com a número dos de Joaquim Forn. "El tema està ben encaminat, i em consta que no podem esperar més d'una setmana", ha dit.

A la convenció s'hi arribarà després de la segona setmana del judici de l'1-O, marcada per més declaracions d'exconsellers després de les intervencions d'Oriol Junqueras i Joaquim Forn la setmana passada. "Ens hi vam sentir molt representats", ha apuntat Bonvehí. Dirigents del partit es desplaçaran durant la setmana a Madrid per seguir les declaracions de Turull, Rull, Raül Romeva, Dolors Bassa, Meritxell Borràs i Carles Mundó, a l'espera de quina agenda d'intervencions planifica el Suprem.