Les declaracions dels exconsellers centren la segona setmana del judici

Està previst que Jordi Turull i Romeva declarin dimarts, que dimecres ho facin Josep Rull i Dolors Bassa, i que tanquin la setmana Meritxell Borràs i Carles Mundó

Imatge de la primera jornada del judici al Tribunal Suprem
Imatge de la primera jornada del judici al Tribunal Suprem | Pool Efe
17 de febrer del 2019
Jordi Turull, exconseller de la Presidència, obrirà la segona setmana del judici de l'1-O al Tribunal Suprem a partir de dimarts a les deu del matí. Les explicacions de Turull tindran especial rellevància, perquè en el moment del referèndum era portaveu del Govern i va ser un dels que va presentar els detals de l'operatiu de l'1-O, i també un dels que van conèixer de primera mà totes les decisions que van desencadenar la declaració de la independència després del fracàs del diàleg amb l'Estat.

L'exconseller de la Presidència, defensat per Jordi Pina, podria respondre les preguntes de la Fiscalia i de l'Advocacia de l'Estat, però no les de l'acusació popular representada per Vox. En cas d'atendre l'interrogatori dels fiscals i de l'organisme de defensa de l'Estat, seguiria la mateixa estratègia que Joaquim Forn, assessorat en aquest cas per l'advocat Xavier Melero. Forn va ser el segon interrogat al llarg de la primera setmana de judici, i va intervenir després que ho fes Oriol Junqueras, que només va respondre les preguntes de la defensa. Dues estratègies, una de més tècnica i l'altra de caràcter polític, que han estat considerades "complementàries" pels portaveus de la defensa.

Després de Turull, previsiblement també dimarts, serà el moment per a Raül Romeva, exconseller d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència. Assessorat pel mateix lletrat que Junqueras, Andreu Van den Eynde, s'inclina per respondre les preguntes de la defensa i prou. Fa mesos que no s'escolten les veus de Romeva i de l'exconseller de la Presidència, empresonats ininterrompudament des del 23 de març. La mateixa data que Josep Rull, extitular de Territori i Sostenibilitat, que té previst comparèixer davant del tribunal a partir de dimecres al matí.


A la tarda ja seria el torn de Dolors Bassa, exconsellera de Treball, Afers Socials i Famílies, empresonada en dues tandes i ara a Alcalá Meco. Pel que fa a la jornada de dijous, tot indica que es podran celebrar els interrogatoris de Carles Mundó, exconseller de Justícia, i de Meritxell Borràs, extitular de Governació. Seran els primers membres de l'anterior Govern no empresonats en l'actualitat que s'explicaran davant la sala segona del Tribunal Suprem, presidida per Manuel Marchena.