El Govern veu Espanya «ingovernable» fins que no afronti el procés català

La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, assegura que el PSOE torna al "tripartit del 155" per haver suspès el diàleg amb Catalunya i haver "cedit" a la dreta

Elsa Artadi, en roda de premsa al Parlament
Elsa Artadi, en roda de premsa al Parlament | Govern
15 de febrer del 2019
Actualitzat a les 12:58h
La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, ha assegurat aquest divendres que la convocatòria d'eleccions espanyoles suposa un "fracàs" de Pedro Sánchez, que ha "malbaratat" la moció de censura i que ja va trencar el diàleg amb Catalunya en clau "preelectoral". En aquest sentit, ha indicat que Espanya és "ingovernable" fins que no s'afronti el problema existent -ara agreujat pel judici- amb Catalunya.

Artadi ha constatat que en l'espai d'una legislatura espanyola hi haurà hagut tres eleccions: 2015, 2016 i 2019, senyal d'inestabilitat. "L'Estat és incapaç de situar el problema amb Catalunya, que és el més important que té i el que els impedeix tenir un projecte de futur. Espanya és ingovernable mentre no afronti el problema polític amb Catalunya", ha remarcat la consellera. Ha considerat un "fracàs" el govern de Sánchez, i l'ha acusat de "malbaratar" la majoria existent des de la moció de censura perquè s'ha basat "en l'estètica i no en els fets".

Segons ella, la decisió de fer eleccions el 28 d'abril és "partidista" i suposa un cost per als contribuents, en la mesura que al cap d'un mes hi ha les europees, municipals i autonòmiques. "Es demostra que el problema de Catalunya no és amb el PP o amb Mariano Rajoy, sinó que és un problema amb l'Estat", ha apuntat Artadi, que veu el PSOE de nou dins del "tripartit del 155" per haver abandonant el diàleg arran de la manifestació de les tres dretes a la Plaza Colón de diumenge passat.

"Treballarem amb el govern que surti" de les urnes, ha recalcat Artadi, malgrat que existeix la possibilitat que governin el PP, Ciutadans i Vox. Preguntada sobre la possibilitat de pactar amb el PSOE i Podem, ha indicat que "no es tornarà a pagar per avançat" -com en la moció de censura- i ha circumscrit qualsevol acord a parlar de "democràcia, drets" i també de l'autodeterminació.

Una "muralla democràtica"

El portaveu adjunt de Junts per Catalunya (JxCat), Eduard Pujol, ha assegurat just després de la convocatòria de les eleccions que l'independentisme ha d'anar a les eleccions amb mentalitat de "muralla democràtica i republicana" que "respongui al fil de tosudesa i resiliència per acabar el procés amb democràcia, urnes, diàleg i sense renunciar a l'autodeterminació". "Sumarem tantes veus com calgui", ha indicat.

"Serem la muralla democràtica, republicana, a favor de Catalunya davant la temptació de l'Estat d'anar endavant amb la cultura de l'a por ellos i de la repressió". El portaveu parlamentari adjunt, però, ha evitat concretar amb quina fórmula anirà l'espai postconvergent a les eleccions, tenint en compte que existeixen tres espais: el PDECat, JxCat i la incipient Crida Nacional per la República de Carles Puigdemont.

"Serem la muralla democràtica, republicana, a favor de Catalunya davant la temptació de l'Estat d'anar endavant amb la cultura de l'a por ellos i de la repressió, assegura Eduard Pujol

"No es pot governar Espanya sense Catalunya", ha apuntat Pujol, en relació a la manera com Sánchez no ha sabut revalidar la majoria de la moció de censura. "El problema de Catalunya amb Espanya no és amb un govern, ni tan sols amb Sánchez: és amb aquesta Espanya incapaç d'asseure's a dialogar de debò. El problema és l'Estat", ha recalcat el dirigent independentista, que veu el líder del PSOE "perdut per l'estètica". "Ha malbaratat la confiança de tirar endavant la moció de censura", ha indicat.

"Obligats" a guanyar les eleccions

"Les convocatòries electorals no ens fan por", ha assegurat Joan Tardà, portaveu d'ERC a Madrid, des de la concentració de suport a Roger Español, el ciutadà que va perdre un ull per una bala de goma en la jornada del referèndum de l'1-O. Tardà ha assegurat que protagonitzaran un "combat al feixisme" des de les urnes, i ha pronosticat que la ciutadania catalana no renunciarà a l'autodeterminació i a la lluita contra la repressió. "Van molt equivocats si pensen això", ha apuntat el dirigent republicà.

"El que acabarà reeixint és l'exercici del dret a l'autodeterminació. Nosaltres només guanyarem si som forts al carrer i electoralment", sosté Tardà

Segons Tardà, és un "error" que el govern espanyol s'hagi plegat a la "ofensiva" de sectors del PSOE i de "l'extrema dreta". "El que acabarà reeixint és l'exercici del dret a l'autodeterminació. Nosaltres només guanyarem si som forts al carrer i electoralment", ha recalcat al portaveu d'ERC, que ha insistit en una sortida dialogada. "Tenim l'obligació de guanyar les eleccions", ha ressaltat.