El PSOE endureix el to contra Casado: «El seu llenguatge és guerracivilista»

La ministra d'Hisenda compara el líder del PP amb Fraga, denuncia la deriva "autoritària" del seu discurs i l'avisa que un 155 indefinit a Catalunya seria inconstitucional

Pablo Casado, president del PP, al Congrés dels Diputats
Pablo Casado, president del PP, al Congrés dels Diputats | ACN
12 de febrer del 2019
Actualitzat a les 15:57h
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha estat l'encarregada de respondre la intervenció del president del PP, Pablo Casado, en un debat de pressupostos especialment crispat i interromput per acusacions creuades que han obligat la presidenta del Congrés, Ana Pastor, a intervenir. Montero ha denunciat la deriva "autoritària" de Casado, l'ha comparat amb Manuel Fraga -fill de Franco, pare de la Constitució- i l'ha avisat que un 155 indefinit no s'adequaria a la carta magna espanyola. Ha aprofitat per recordar-li que la declaració d'independència i la "fugida" de Carles Puigdemont es van fer amb Mariano Rajoy a la Moncloa. "Fa servir un llenguatge guerracivilista", ha lamentat la dirigent andalusa del PSOE.

"Tenen un model de societat diferent al nostre. Però nosaltres no ens amaguem darrere de l'insult", ha apuntat la ministra per arrencar el discurs, en el qual ha acusat el PP de voler arribar a la Moncloa "des de la crispació. "Em preocupa el caire autoritari de les seves paraules", ha assenyalat just després. "La deriva del seu partit indica que a Espanya no hi cap ningú que no pensi com vostè", ha remarcat la dirigent del PSOE, visiblement molesta. "Només li ha faltat dir la calle es mía [com Manuel Fraga]", ha resumit la ministra d'Hisenda, més política que gestora avui al Congrés.

Segons la ministra, Casado està impedint que la "voluntat popular" s'apliqui al Congrés -en referència a lleis socials-, i ha negat que el PP pugui donar lliçons de constitucionalisme al PSOE. "Això és una broma. Som pares i mares de la Constitució, abans que vostès existissin", ha apuntat la dirigent socialista, entre queixes dels diputats del PP que han obligat -de nou- Pastor a intervenir. 

"Creu que val la pena enfrontar Catalunya amb la resta d'Espanya per un grapat de vots?", s'ha preguntat Montero, que ha indicat que amb el PP de Casado ni tan sols s'hauria legalitzat el partit comunista com va fer Adolfo Suárez durant la Transició. "Quina alternativa té per a Catalunya? No li hem escoltat cap proposta. Un 155 sine die? Intervenir Catalunya per sempre, que no seria constitucional? 

El judici, gràcies al PP

Casado ha fet servir la intervenció en el debat de pressupostos que se celebra aquest dimarts al Congrés per carregar amb duresa contra l'independentisme i contra el govern espanyol que lidera Pedro Sánchez. Segons Casado, Sánchez ha "negociat" amb els qui han fet un "cop d'estat" i ha apuntat que el judici que s'ha obert avui mateix al Tribunal Suprem és "gràcies" al PP, que és qui va recórrer l'Estatut i va encetar la vida judicial contra l'independentisme per frenar el procés.

"Al final, la política pressupostària ha estat vinculada al procés. Precisament avui que arrenca el judici contra el pitjor cop que ha rebut la democràcia espanyola des del 23-F, he de reivindicar la feina del PP. Gràcies a aquest grup es va recórrer l'Estatut i els dirigents del procés estan sent jutjats al Suprem i no a la justícia catalana", ha apuntat Casado, que ha reivindicat la feina feta pel fiscal -mort- José Manuel Maza i per Pablo Llarena, jutge instructor de la causa contra l'independentisme. "El PP sempre ha defensat la justícia, però el govern del PSOE ha intentat treure a la justícia l'espasa per clavar-la a l'oposició per l'esquena", ha remarcat el dirigent conservador.