frau fiscal

El 80% del patrimoni desviat a paradisos fiscals pertany al 0,1% més ric

Un informe de l'Institut d'Economia de Barcelona exposa que els més rics tan sols declaren una vuitena part dels recursos que envien a països amb fiscalitat baixa o opaca

per NacióDigital, 12 de febrer de 2019 a les 13:06 |
Bitllets de 500 euros. | Flickr
El 80% del patrimoni personal desviat a paradisos fiscals pertany al 0,1% més ric de la població, segons ha conclòs l'Institut d'Economia de Barcelona (IEB) en l'última edició de l'IEB Report. En un comunicat aquest dimarts, el centre d'investigació d'Economia de la Universitat de Barcelona (UB) ha indicat també que l'IEB Report exposa que el 50% d'aquest patrimoni evadit correspon al 0,01% amb més recursos.

L'IEB Report porta com a títol "El present i el futur dels paradisos fiscals" i està dedicat a analitzar el paper actual dels paradisos fiscals i els resultats de les polítiques per minimitzar el seu impacte. També assenyala que les taxes d'evasió fiscal són deu vegades més grans entre la població més rica en comparació amb les mitjanes nacionals.


En contraposició, si s'analitzen els resultats obtinguts a través de les declaracions d'impostos, l'estudi conclou que, de mitjana, només el 10% del patrimoni declarat pertany al 0,1% més ric de la població (una vuitena part del que evadeixen), i el 5% al ​​0,01% amb més recursos (una desena part de la xifra real). Les dades d'aquest informe corresponen a la contribució del professor de la Universitat de Copenhaguen, Niels Johannesen, que ha rescatat la informació obtinguda gràcies a les filtracions sobre els comptes dels clients de l'HSBC Switzerland, els papers de Panamà i les declaracions que es van realitzar a Dinamarca, Noruega i Suècia.

Johannesen ha qualificat d'"èxit modest" els resultats dels programes de transparència, intercanvi d'informació i amnisties fiscals. En aquest sentit, ha sostingut que 100.000 contribuents als Estats Units van declarar comptes en paradisos fiscals per valor de 100.000 milions de dòlars, el que ha alertat que representa un 10% de la riquesa total estimada del país desviada en aquests comptes. També ha defensat que uns sis bilions de dòlars correspon al patrimoni personal evadit i que aquesta xifra representa un 8% de la riquesa de les llars a nivell mundial.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació