El govern espanyol barra el pas a l'autodeterminació: «Ni podem, ni volem»

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, assegura en el debat de pressupostos que el PP, Ciutadans i Vox són una oposició "retrògrada" i avisa que no hi ha "lletra petita" favorable a l'independentisme en els comptes

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, aquest dimarts al Congrés dels Diputats
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, aquest dimarts al Congrés dels Diputats | PSOE
12 de febrer del 2019
Actualitzat a les 15:58h
El govern espanyol ha volgut deixar clar des del primer moment del debat de pressupostos al Congrés dels Diputats que no pensa "cedir" davant del "xantatge" de l'independentisme. "No admetrem el dret a l'autodeterminació. No ho farem. Ni podem, ni volem", ha remarcat la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que ha fet una intervenció especialment política en la qual també ha carregat contra el PP per haver generat la situació actual amb Catalunya. Cap missatge, en tot cas, en clau de recuperar la negociació trencada divendres entre la Generalitat i la Moncloa.

"No hi ha cap lletra petita en aquests pressupostos que beneficiïn l'independentisme. Això és una fal·làcia. No hi ha res que rebi Catalunya que no pugui ser homologable a Andalusia o a Extremadura", ha apuntat Montero, que ha acusat els populars, Ciutadans i Vox de crear una "intolerable escalada" en les últimes setmanes que va culminar diumenge amb una manifestació a la Plaza Colón de Madrid. "Són una oposició retrògrada", ha remarcat la dirigent del PSOE andalús. 

A diferència del que assenyalen els grups independentistes, Montero ha apuntat que s'ha ofert debatre sobre el contingut dels pressupostos. Només Podem, però, s'hi ha volgut sumar. "Al PP i a Ciutadans no els ha interessat el més mínim", ha assenyalat la ministra d'Hisenda, molt dura contra els populars per les retallades pressupostàries de Mariano Rajoy mentre va ser a la Moncloa. També ha remarcat la "legitimitat" de Pedro Sánchez davant les crítiques de les tres dretes.
 
En tot cas, però, Montero també ha volgut insistir que tant PP, Ciutadans i Vox com l'independentisme estan interessats en fer perviure el conflicte. "L'obligació d'un governant és que les coses vagin el millor possible", ha apuntat la ministra, que ha indicat que aquesta voluntat de diàleg és incompatible amb demanar "coses alienes a la Constitució", com és el cas de l'autodeterminació. Una demanda que, en cas de ser acceptada, seria "nociva" per a Catalunya.  "La Constitució és patrimoni de tots els espanyols", ha apuntat Montero, defensora de Sánchez en nombroses ocasions.

La dinàmica judicial no és aliena a la celebració del debat dels pressupostos al Congrés. De fet, la ministra d'Hisenda ha indicat que possiblement el calendari judicial "no ha ajudat" a la negociació dels comptes. Això, segons ella, suposa una mostra de la independència de la justícia en un moment en què al Tribunal Suprem ja s'ha vist la imatge dels encausats independentistes al banc dels acusats.

Negociació "fins al final"

Abans del discurs de Montero, el portaveu del PDECat al Congrés, Carles Campuzano, ha assenyalat que seran "fins al final" a la taula de negociació. En les últimes hores hi ha hagut contactes discrets, però de moment no hi ha cap possibilitat oberta i palpable que l'independentisme aprovi els comptes. De fet, en privat pren cada vegada més cos la possibilitat d'un avançament electoral "al qual només cal posar data", segons detallen fonts parlamentàries consultades.

"El diàleg hauria de continuar en qualsevol circumstància", ha assegurat el vicepresident Pere Aragonès en declaracions a TV3 abans d'arribar al judici. Malgrat això, la portaveu parlamentària del PSOE, Adriana Lastra, ha donat per fet que l'independentisme no aixecarà les esmenes a la totalitat -malgrat que així ho defensen en privat diputats sobiranistes- i que la legislatura, per força, s'escurçarà.

Aitor Esteban, portaveu del PNB, ha estat el primer en reclamar a Sánchez que no faci coincidir les espanyoles amb les municipals i autonòmiques del 26 de maig, i la petició ha estat secundada per Ana Oramas, de Coalició Canària, i per Joan Baldoví, cap de files de Compromís. Sostenen que cal separar els motius pels quals es va a votar.