«Expliqueu la veritat»: comença el gran judici al procés

Els presos arriben al Suprem pocs minuts després de les vuit del matí i Lesmes, amfitrió de la causa, escenifica una salutació formal amb Quim Torra al despatx de presidència de l'alt tribunal

Quim Torra, Roger Torrent, i representants de partits i entitats, davant el Suprem
Quim Torra, Roger Torrent, i representants de partits i entitats, davant el Suprem | Aida Morales
Joan Serra Carné / Aida Morales
12 de febrer del 2019
Actualitzat a les 12:32h
A les 7.20 hores del matí -un matí fred a Madrid-, els set dirigents independentistes presos a Soto del Real han sortit del centre penitenciari en el qual estan reclosos per fer el recorregut fins a les dependències de l'Audiència Nacional i el Tribunal Suprem. Ho han fet en l'autobús de la Guàrdia Civil específic per a trasllat de reclusos. Uns minuts més tard, a les 7.28 hores, les dues preses que han passat els darrers dies a Alcalá Meco, han fet el mateix trajecte, en furgonetes més petites. Abans que la premsa s'acredités per entrar a les dependències judicials, tots ja esperaven als calabossos. Els espera el judici més transcendent de les quatre últimes dècades de democràcia.
 
A l'exterior del Suprem, completament blindat d'agents policials i tanques que delimiten l'espai de la premsa, també s'hi han aplegat curiosos. "Expliqueu la veritat", deia una senyora als periodistes que feien cua per entrar a l'edifici del Suprem. Minuts després, diputats, representants d'entitats del sobiranisme civil i líders de partits sobiranistes -d'ERC, PDECat, Junts per Catalunya i els comuns- han començat ha arribat a l'esplanada de la plaça Villa de París, que connecta l'Audiència Nacional i el tribunal on es jutjarà els líders del procés. Com els familiars, amb problemes per entrar al recinte, la majoria havien fet nit a Madrid, com el president del Parlament, Roger Torrent, que ahir va agafar un dels darrers AVE en direcció a la capital espanyola. A Madrid també hi és el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, que és a punt de ser pare.
 
Pocs minuts després de les nou del matí, han començat a desfilar els advocats, protagonistes de la primera jornada del judici, dedicada a les qüestions prèvies. En paral·lel, els representants polítics i les entitats han convocat el primer acte reivindicatiu davant el Suprem. "Decidir no és delicte", resava la pancarta desplegada pel president de la Generalitat, Quim Torra, i la resta de dirigents que avui donen suport als presos presencialment. Quan ha accedit a l'alt tribunal, Torra ha rebut la salutació del president del Suprem, Carlos Lesmes. L'escena s'ha produït al despatx de Lesmes, amb la presència del vicepresident del tribunal, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i el delegat de la Generalitat a Madrid, Ferran Mascarell.

"Saber escoltar és l'acte més revolucionari", diu en un escrit gravat a l'asfalt a escassos metres del Suprem. Un missatge oportú per sintetitzar els dies que ens esperen. Comença el gran judici al procés. 
 
Arxivat a