judici de l'1-O

FOTOS Accions dels CDR arreu del territori contra l'inici del judici de l'1-O

Talls de carretera en diversos punts de Catalunya, com l'AP-7, la Gran Via de Barcelona i l'avinguda Diagonal des de primera hora del matí

per NacióDigital, 12 de febrer de 2019 a les 07:50 |
Protesta a l'AP-7 | CDR Vallès
La primera jornada del judici de l'1-O ha començat amb accions dels CDR arreu del territori. Des de primera hora del matí, s'han tallat carreteres en diversos punts de Catalunya, com l'AP-7, la Gran Via de Barcelona i l'avinguda Diagonal. Alguns talls s'han fet amb pneumàtics. A la capital catalana, la Guàrdia Urbana ha hagut de fer desviaments de trànsit per evitar el col·lapse en hora punta.

Els comitès denuncien que la causa que s'enceta aquest dimarts al Suprem és una "farsa" i reclamen fer República per acabar amb el "règim del 78".

Segueix aquí, minut a minut, les accions reivindicatives a tot el país i la resta d'esdeveniments d'una jornada històrica
 13:50 Manuel Marchena suspèn la sessió fins a les 16h, quan han de declarar més agents de la Policia Nacional espanyola. 
 13:49 A preguntes de les defenses, l'agent ha dit que va treure la porra com a "mesura dissuasòria", però no la va fer servir. Sobre l'home que va patir un infart al centre Caparrella, l'agent ha dit que el va veure molt bé. "Crec que quan vam entrar al centre, aquest senyor ja havia estat atès", ha dit.
 13:49 Un dels agents que va intervenir al centre Joan Carles I, més enllà de relatar el mateix que la resta de testimonis, ha destacat la presència d'un cordó de Bombers. "Hi havia una fila de bombers que impedien l'entrada dels agents. Els vam haver de fer fora", ha explicat a preguntes de la Fiscalia. El dotzè testimoni ha assegurat que va patir una distensió a l'espatlla quan "ajudava" la gent a aixecar-se. "Quan intentava aixecar una persona vaig notar una estrebada", ha explicat, i ha dit que va veure "ploure escopinades". 
 13:39 A preguntes de les defenses, el testimoni ha assegurat que a la gent gran que hi havia als centres l'acompanyaven fora com si fossin de la seva família. Ha explicat que va anar al metge per mirar-se la lesió l'endemà del referèndum, i ha insistit que no va veure ningú utilitzar les defenses reglamentàries. Preguntat concretament per l'IES Caparrella, de Lleida, no ho ha pogut assegurar. L'agent ha dit que no va veure que els agents de la Unitat d'Intervenció traguessin gent "llançant-los violentament".
 13:13 Un altre testimoni, un oficial de la policia espanyola que ha estat l'onzè d'aquest dijous, ha insistit en la negativa dels Mossos a ajudar al cos i ha assegurat que hi havia "una atmosfera molt violenta". Ha relatat que van patir "insults, amenaces, agressions, escopinades..." i que ell va patir una lesió. El testimoni ha explicat que l'operatiu era el mateix en tots els centres, i ha assegurat que van trobar "menors i gent gran a primera línia i, darrere, joves". També ha dit que els voatnts van colpejar el cotxe policial i van provocar desperfectes.
 12:57 Dos testimonis més de la policia -el novè i el desè del dia-, també en relació al CAP Cappont, han insistit en el que han dit la resta de policies. "La gent a l'arribada estava més tranquil·la, però durant la intervenció estaven més violents i, a la sortida, molt més", ha assegurat un dels policies. Ha dit també els votants van llançar "pedres, paraigües i ferros petits". L'agent ha dit també que els mossos no van col·laborar i que molts companys van acabar lesionats. L'altre testimoni, que ha declarat minuts després, ha reiterat la mateixa idea: "La gent se'ns abraonava a la sortida", ha relatat.
 12:57 Un dels moments més surrealistes de la jornada ha estat quan un inspector de la policia espanyola ha entrat a la sala per declarar com a testimoni. L'advocat Jordi Pina ha fet notar que aquest testimoni ja havia declarat. "Sí, vaig declarar dijous a la tarda...", ha dit l'inspector. "Doncs... què faríem sense vostè senyor Pina?", ha dit Manuel Marchena en to d'humor. La tensió al Suprem s'ha destensat durant uns minuts, davant l'error la sala. Marchena ha acomiadat el testimoni i ha fet passar el següent. Abans que entrés, ha demanat a Pina que estigui atent un altre cop per veure si hi ha cap error.
 12:44 A preguntes de les defenses, l'agent ha explicat que es van utilitzar les defenses per "obrir camí". "Es van utilitzar com a defensa, no com a eina d'agressió", ha explicat per respondre a Jordi Pina. En el replegament, ha dit que no sap què van fer els agents. "L'assetjament era pitjor que a l'entrada", ha apuntat. Al centre Cappont, l'agent ha dit que no va veure cap persona sent atesa per personal sanitari i ha assegurat que no va veure si algun policia va enregistrar l'actuació policial. 
 12:43 El vuitè testimoni que va actuar al CAP Cappont ha ressaltat la presència de gent jove. Ha dit, com la resta d'agents, que la sortida va ser pitjor que l'entrada. També ha explicat que es va demanar col·laboració als Mossos i s'hi van negar. "Durant els enfrontaments, una persona em va treure la caputxa que portava i em a dir que ara veia 'la cara del feixisme'", ha explicat a preguntes de la fiscal Consuelo Madrigal.
 11:53 Manuel Marchena suspèn la sessió fins a les 12.30h. 
 11:53 A preguntes de les defenses, el testimoni ha dit que va explicar als Mossos l'operatiu. "Els vaig demanar que col·laboressin i parlessin amb la gent per treure la gent gran", ha apuntat, i ha afegit que no esperaven que els Mossos "intervinguessin" en l'operatiu, però que només els van demanar "parlar" amb la gent.
 11:53 L'inspector ha explicat que hi havia Mossos a tots els centres on va anar i que alguns "van verbalitzar que no participarien". "Dos agents van demanar que esperéssim a actuar, ho vam fer i quan va arribar el seu superior ens van dir que no participarien", ha assegurat a preguntes de la Fiscalia. A preguntes de l'Advocacia de l'Estat, el testimoni ha afirmat que els van ensenyar la interlocutòria del jutge. "Em van dir que els sabia molt greu però que no podien fer res", ha insistit. 
 11:52 Un dels testimonis del matí -el setè- ha estat un inspector de la policia espanyola que va intervenir al CAP Cappont. Ha dit que va ser el centre més complicat on va intervenir. Quan van arribar hi havia unes 200 persones, amb una "actitud estranya". Ha assegurat que van treure els ciutadans que els impedien entrar al centre "de manera agressiva". Ha especificat que a primera fila hi havia "dones, gent gran i menors". La sortida, ha dit, "va ser molt violenta": "Va costar molt sortir. Hi havia una turba violenta, ens van escopir, ens van insultar i vaig sortir lesionat", ha explicat. 
 11:21 A preguntes de les defenses, l'agent ha assegurat que no va veure cap ciutadà ferit ni tampoc si es va requisar material electoral. El testimoni ha explicat que quan van arribar van utilitzar escuts per evitar que la gent que es treia dels accessos al centre es tornessin a situar davant dels agents. "Hi havia gent que accedia i gent que no volia. Els que no volien els agafaven i els treien", ha dit a preguntes de Mariano Bergés. "Vam trigar una hora i mitja o dues hores, i no vaig veure si la comitiva judicial va poder accedir.  
 10:59 El cinquè testimoni també va intervenir en aquest centre de Lleida. Ha assegurat que la gent els mirava amb "cares d'odi i de menyspreu", i ha admès que no sap si se'ls va llegir l'ordre del jutge d'intervenir el material electoral. Ha explicat que va rebre un cop a la cama que li va provocar un hematoma, i que em moment de la sortida va ser el més complicat. "Hi havia gent que bloquejava el pas. La gent s'asseia, donava cops als vidres... I el cap de l'operatiu va prendre la decisió de sortir marxa enrere", ha explicat. L'agent també ha insistit que els Mossos que hi havia no els van ajudar: "Es van apartar i no van fer res", ha afirmat a preguntes del fiscal. En la resta de centres on va intervenir no va haver-hi complicacions. 
 10:59 En el torn de les defenses, l'agent ha admès que va veure gent amb clavells. També ha explicat que no recorda que cap agent gravés la intervenció amb el mòbil. A preguntes de Benet Salellas, l'agent ha dit que va ser atès de les lesions el dia 1 a la tarda, malgrat que l'advocat ha fet notar que el van atendre el dia 2. 
 10:59 A la sortida, un cop s'havia desallotjat els votant i requisat el material, "la gent impedia que marxéssim del lloc". L'agent, que va intervenir en diversos centres, ha explicat que a tot arreu ve veure la mateixa situació. "Hi havia un efecte crida, el més complicat era quan ens havíem de replegar", ha assegurat. 
 10:59 "Em van lesionar mentre ens replegàvem. Les 200 persones inicials es van triplicar o quadriplicar", ha dit, i ha especificat que va ser lesionat abans de treure la defensa. "Vaig tenir contusions a l'espatlla, crec que van ser puntades, però no ho vaig veure", ha explicat. També ha assegurat que la gent els va rodejar quan volien sortir del centre. El testimoni ha explicat també que va veure agents dels Mossos quan van arribar, però que no els va veure més.
 10:42 El tercer testimoni va intervenir al centre d'atenció primària Cappont de Lleida. Ha explicat que quan van arribar, la gent -unes 200 persones- estava a l'espera "de la reacció" que la gent tingués. "Bloquejaven l'accés al centre", ha dit, i ha assegurat que va veure un home que portava un nen. "Em va sorprendre, perquè no em va semblar lògic que portessin un menor a un lloc on podia resultar ferit", ha relatat al fiscal. L'agent ha explicat que hi va haver gent que va col·laborar, però que en altres casos "no va haver més remei" que utilitzar la força.
 10:42 En el torn de les defenses, Judit Gené ha demanat al testimoni si la persona que el va seguir era un mosso. "La veritat és que no ho vaig saber. Va ser molt amable i em va acompanyar fins a l'ambulatori", ha explicat, i ha lamentat no haver-lo identificat. "L'havia vist en dues o tres ocasions, m'havia fixat en ell", ha assegurat. El testimoni ha admès que no li van dir en quins centres hauria d'entrar. "A mi només em van dir la conselleria d'Agricultura", ha explicat. "Quan els ciutadans es llançaven al terra, s'agafaven entre ells i cridaven 'fora, fora, marxeu d'aquí, volem votar'", ha explicat a preguntes de Benet Salellas.
 10:42 L'agent també ha explicat que van anar a donar suport en un centre on els van amenaçar de mort. "Un senyor amb escuma a la boca ens deia 'us hem de matar, us hem de matar!'", ha relatat l'agent. En aquest centre, ha dit que el replegament va ser "molt complicat" però que ells van poder sortir bé. A preguntes de Vox, l'agent ha dit que els votants "sabien perfectament què havien de fer en cada moment". "Estava totalment organitzats. Miraven el mòbil, era com si rebessin informació. Deien noms de col·legis i sabien què havien de fer", ha assegurat. També ha ressaltat que no va agafar la baixa perquè "feia falta" a Catalunya.
 10:42 El segon testimoni també va intervenir a l'Escola Oficial d'Idiomes. Ha avalat el relat de l'anterior testimoni, explicant que van anar cap a aquell centre per donar suport a un altre grup que hi estava actuant. Ha dit que la gent no els deixava entrar. "Recordo que van treure nens. Els vam intentar treure per protegir-los", ha explicat. "Els agents van anar traient la gent cap a l'exterior", ha afegit. El testimoni ha assegurat a preguntes de la Fiscalia que la gent donava puntades de peu i cops de puny als agents, i quan els policies responien aixecaven les mans i cridaven "som gent de pau". A la sortida, l'agent ha explicat que els votants es llançaven a les rodes dels cotxes. "Era molt perillós, podia haver-hi un atropellament i això era l'últim que volíem", ha relatat. Ell va rebre puntades de peu i cops de puny a les mans. "Se'm va inflar un dit i vaig portar una fèrula durant 15 dies", ha afirmat. També ha explicat que una persona el va seguir quan anava al metge. "Em va dir que volia saber si volíem intervenir en algun centre", ha afirmat.
 10:20 En el torn de les defenses, l'agent ha dit que "aproximadament es van posar quatre taules, unes contra les altres". És el que ell ha anomenat barricada. A preguntes de Benet Salellas, l'agent ha dit que va fer gravacions de l'actuació, però ha assegurat que desconeix si es van incorporar als atestats. "La gent cridava de tot, quasi tot era en català. 'Votarem, feixistes...', això sí que ho recordo", ha explicat.
 10:20 L'agent també ha dit que la gent va fer "barricades" amb taules i cadires per impedir l'accés al centre. "Ells mateixos van trencar els vidres de la porta", ha assegurat. A preguntes del fiscal Fidel Cadena, ha dit que van requisar material electoral i que la sortida va ser més ràpida que l'entrada, però que també van rebre cops i insults. "Jo vaig rebre esgarrapades i cops per intentar retirar els agents", ha assegurat, i ha dit que la gent estava "clarament" organitzada. "Hi havia gent a les cantonades que avisava la gent del centre que arribàvem", ha defensat. També ha explicat que els votants es situaven davant dels cotxes per evitar que avancessin, i també en colpejaven les finestres. "Recordo que es va disparar una salva", ha explicat. A preguntes de Vox, ha dit que no va escoltar amenaces de mort.
 10:20 El primer testimoni ha estat un agent de la policia espanyola que va actuar a Lleida, concretament a l'Escola Oficial d'Idiomes i a l'escola Ronda. Ha relatat que van rebre insults quan van arribar i que la gent no els deixava llegir la interlocutòria del jutge, que demana impedir el referèndum. L'agent ha explicat que de les coses que més li va sorprendre va ser veure "gent vulnerable" intentant impedir l'accés de la policia. "Vaig veure una persona en cadira de rodes agafant una reixa perquè no poguéssim passar", ha explicar a preguntes de la Fiscalia. El testimoni ha assegurat que la gent se'ls va abraonar i van rebre empentes, però ha deixat clar que no va veure cap porra fora de la funda.
 10:19 

Nova sessió del judici i desfilada de policies espanyols que van actuar l'1-O. Avui toca Lledia, després que ahir passessin una vintena d'agents per relatar la seva experiència a Tarragona i Girona el dia del referèndum. La tesi dels policies és clara, i concorda amb el relat de la Fiscalia, que és qui els ha citat: violència dels votants i connivència amb els Mossos.

 19:40 Manuel Marchena suspèn la sessió fins a demà a les 10h. Avui han declarat una vintena de testimonis de la policia espanyola i demà n'han de desfilar més. 
 19:15 El bloc dels agents que van intervenir a Girona s'ha tancat amb el testimoni d'un policia que ha assegurat que van detectar un cotxe que els seguia i els feia fotografies. Quan van intentar parlar amb els ocupants del vehicle, van pujar la finestreta i a un dels policies li va quedar el braç atrapat. Més tard, ha declarat aquest agent, que ha assegurat que va patir "un vessament a l'avantbraç". 
 19:15 Un altre agent que ha declarat al Suprem va intervenir al col·legi Josep Dalmau i Carles de girona. Ha explicat que va resultar ferit per una patada al pit que li va etzibar una persona que després van detenir. A la sortida, el testimoni ha explicat que "la massa" els va perseguir, però que no van intentar prendre'ls les urnes que es volien endur. 
 18:32 L'advocat Benet Salellas ha volgut preguntar per què significa "massa". "Es refereix vostè la gent manifestant-se a la porta del col·legi?" Manuel Marchena ha impedit la pregunta. "Portem 20 sessions parlant de la massa i ara vostè vol saber què és? Aquesta pregunta no és pertinent", li ha dit a Salellas. 
 18:32 El dissetè testimoni també va intervenir a l'escola Verd i ha avalat el testimoni dels altres agents que van actuar en aquest centre. Ha explicat que va resultar ferit pels cops de la gent però que no va haver d'agafar la baixa. Ha assegurat que van intentar "retirar la gran massa de gent" durant 50 minuts abans d'utilitzar les defenses de manera "proporcional". El divuitè testimoni també va actuar en aquesta escola i ha assegurat que va veure com "la massa s'organitzava. "Els bombers portaven la veu cantant", ha apuntat.
 17:48 A preguntes de les defenses, ha dit que la gent estava entrellaçada de braços per impedir que els agents avancessin. "La gent de davant no ens llançava objectes. Els objectes venien de dins dels col·legis", ha dit, i ha afegit que un agent no podia respirar per la pressió de la gent. A preguntes de Benet Salellas, l'agent ha dit que van fer ús de les defenses per apartar els manifestants. "No hi va haver un canvi d'actitud a partir del moment que vam utilitzar les defenses", ha especificat. 
 17:48 L'agent també ha relatat que va intervenir al col·legi Carles Dalmau i al Servei Municipal. "Allà hi havia agents dels Bombers. Duien els equips de protecció i es col·locaven entre nosaltres i els concentrats", ha explicat, i ha afegit que la gent agredia els agents i després s'amagaven darrere dels bombers. 
 17:48 Un altre testimoni que també va intervenir al col·legi Verd -el setzè del dia- ha dit que quan la gent va veure que arribaven les furgonetes policials van tancar la porta. "Vam veure una parells dels Mossos amb actitud passiva", ha assegurat, i ha afirmat que "era impossible" entrar al col·legi directament. "Vaig pensar que era més fàcil obrir un passadís pel lateral per evitar haver de fer servir tanta força", ha apuntat. L'agent també ha explicat que els van llançar objectes i que es donar l'ordre d'utilitzar les defenses. "Perillava la integritat física dels meus homes", ha assegurat, i ha dit que amb les porres van poder evitar les agressions de la gent. El policia ha dit que va ser ferit a la boca. També ha recordat que una persona amb un megàfon animava la gent a resistir davant l'actuació policial. 
 17:48 A preguntes de les defenses, l'inspector ha reivindicat l'ús de les defenses. "Està perfectament legitimat i se'n fa un ús proporcionat", ha assegurat, i ha insistit que van advertir els ciutadans abans d'utilitzar-les. A preguntes de l'advocada Judit Gené, el testimoni ha assegurat que no tenia cap instrucció per coordinar-se amb els altres cossos policials en cas que hi haguessin grans concentracions l'1-O. "No em van donar cap instrucció sobre com coordinar-me amb altres cossos policials", ha admès.
 17:48 A preguntes de l'Advocacia de l'Estat, l'agent ha dit que els antidisturbis van intervenir en 10 llocs a Girona. "En pràcticament tots els col·legis hi va haver intervencions", ha assenyalat. També ha fet referència a un centre on hi havia una resistència "organitzada" amb "molta hostilitat". "Hi ha via una línia de bombers o d'agents forestals", ha dit. També ha explicat que no hi ha cap protocol respecte a les càmeres. "No eren GoPro, eren càmeres que s'havien de dur a la mà i que dificultaven l'actuació", ha dit. 
 17:04 Un dels testimonis -el quinzè del dia- ha estat l'inspector en cap de la policia espanyola que va participar en l'operatiu policial de l'1-O a l'escola Verd de Girona. Ha explicat que quan va arribar va veure que els agents patien cops de puny i puntades de peu. "Vaig ordenar l'ús de les defenses", ha explicat al Fiscal, que ha assegurat que es trobaven "confinats". Ha explicat que ell va patir una lesió al dit petit i ha assegurat que els votants "interposaven" nens entre la gent i els agents. El testimoni ha admès que van disparar salves "com a mitjà dissuasiu". L'agent ha explicat que una persona dalt d'un mur estava animant la gent perquè resistissin davant l'actuació policial. 
 17:04 A preguntes de les defenses, ha dit que la gent insultava els policies en català i en castellà. Ha especificat que la gent els va començar a llançar objectes quan van entrar. "A última hora, quan estava el cordó policial, la gent es posava davant de la unitat d'intervenció i realitzaven càntics", ha explicat a preguntes de Marina Roig. També ha explicat que van intervenir material i que va veure companys sortint amb material. "Es va arribar a un acord amb la gent perquè lliuressin material", ha explicat.
 16:40 El catorzè testimoni del dia també va intervenir a l'IES Tarragona. Ha explica que l'accés va ser fàcil al recinte del centre va ser fàcil, però que un cop dins del pati "la intervenció es va complicar". "Ens van començar a llançar ampolles d'aigua i a escopir. Ens van insultar", ha relatat a la Fiscalia. L'agent ha dit que ell va resultar lesionat per una puntada de peu als testicles. "No vaig agafar la baixa i em van donar antiinflamatoris", ha explicat, i ha afegit que altres agents van rebre cops i agressions. A preguntes de Vox, l'agent ha dit que quan van entrar al col·legi va veure un home amb un casc al colze. "Alguna persona duia passamuntanyes a mitja altura", ha dit. 
 16:40 A preguntes de les defenses, l'agent ha dit que les unitats d'intervenció van entrar al mateix moment que ell. "No em consta que els meus companys utilitzessin les defenses. No sé si les portaven desenfundades", ha explicat, i ha afegit que es dedicaven a aixecar la gent amb les mans. "No duien escut. Van utilitzar-lo durant el replegament per fer la línia de seguretat", ha afirmat. A preguntes de Marina Roig, ha admès que "pot ser que alguna persona caigués al terra". "No va volar ningú", ha insistit, i ha dit que no va veure persones ferides al terra.
 16:40 Un altre testimoni ha explicat la seva versió de la intervenció a l'IES Tarragona. Ha assegurat que quan van arribar al centre hi havia poca gent fora. "A dins, unes 200 o 300 persones", ha explicat, i ha assegurat que van rebre insults i els van llançar objectes. L'agent ha dit que miraven de retirar la gent, però que es tornaven a col·locar. "Els apartàvem cap a un costat del pati per crear una zona de seguretat. Estàvem sobrepassats", ha admès l'agent, que ha recordat que va patir una lesió. "No sé com va passar", ha dit. A la sortida ha dit que hi havia molta gent cridant i amenaçant. "No ens van donar cops al cotxe", ha apuntat, i ha dit que a l'arribada va veure una parella dels Mossos amb actitud "tranquil·la". 
 16:40 L'agent també va intervenir a l'Institut Pont del Diable. "La dinàmica va ser semblant: bloquejar-nos l'accés a les urnes, amb resistència passiva forta o insultant-nos o increpant-nos", ha explicat. A preguntes de Vox, el testimoni ha dit que hi havia gent que utilitzava mocadors i caputxes per cobrir-se la cara, i que van rebre amenaces de mort. "No recordo si hi va haver referències a ETA", ha dit. 
 16:19 L'onzè testimoni també va intervenir a Tarragona, concretament a l'IES Tarragona. Ha explicat que quan van arribar "hi havia molta gent", tant dins com fora de l'institut. "Ens insultaven i també vam rebre alguna amenaça", ha assegurat. Un cop dins del centre, ha dit que hi havia gent asseguda fent resistència passiva. "En el moment d'entrar vam tenir força problemes fins que es va normalitzar la situació. Hi va haver agressions, puntades de peu... A mi em van pegar una puntada als testicles", ha dit a preguntes de la Fiscalia. El testimoni ha dit que mentre negociaven amb els votants per confiscar material, la gent continuava "insultant i cantant". "Els Mossos no van intervenir, l'actitud va ser passiva", ha assegurat.
 16:19 El testimoni també ha dit que va intervenir a l'Institut Torreforta, on va enregistrar l'actuació policial "dins del que vaig poder". A preguntes de les defenses, ha dit apareix un agent agafat per la cama, però no un votant agredint un policia.
 16:19 Un altre agent, el desè testimoni del dia, també ha explicat la intervenció a l'Institut Comte de Rius de Tarragona. Ha dit que hi havia "molta tensió" i la gent, "unes 150 persones", els insultava. El seu objectiu era assegurar les portes del centre perquè els agents hi poguessin entrar. "Amb tanta gent era difícil. No ens van detectar fins que les intentaven tancar i nosaltres ho impedíem", ha relatat. Ha explicat que va resultar ferit quan intentava aguantar la porta. "Ens va costar però vam aconseguir assegurar la porta. El mateix dia vaig anar a l'hospital", ha dit. En aquest centre, l'agent ha dit que no recorda si hi va veure Mossos. 
 16:19 El novè agent -el primer de la tarda- ha estat un policia espanyol que va actuar l'1-O a l'Institut Comte de Rius de Tarragona. A preguntes de la Fiscalia ha explicat que quan van arribar l'actitud de la gent era d'"espera". Ha dit que quan van accedir al col·legi van poder confiscar diversos objectes i material electoral. Ha relatat que ell va resultar ferit aquell dia: "Vam rebre empentes i cops, i en un moment determinat jo vaig rebre un cop de puny a la cella". Com la resta d'agents, ha assegurat que l'actitud dels Mossos era passiva. 
 12:32 Un vuitè testimoni també ha relatat què va viure a l'Institut Torreforta. "Quan vam arribar la gent es va asseure a terra de manera molt organitzada. Van formar una muralla humana", ha explicat, i ha dit que els van insultar. "Ens agafaven dels peus, ens pessigaven... L'ambient era molt hostil", ha dit a preguntes de la Fiscalia. Ha dit també que va intentar requisar una urna però que li van treure, i ha denunciat la passivitat dels Mossos.
 12:24 El setè agent també va intervenir a Torraforta i ha passat pel Suprem per explicar un cop a la cara quan havien requisat material electoral. "Es va formar un petit tumult amb el tema de les urnes", ha explicat a la Fiscalia. Ha explicat que ell enregistrava la intervenció i que no va veure "les agressions" a altres agents. "Vam haver de deixar les urnes allà perquè l'ambient estava molt violent a dins", ha afirmat. A preguntes de les defenses, ha explicat que la gravació la va donar al cap de l'operatiu i que desconeix si es va incorporar en els atestats. "No vam identificar la persona que em va colpejar", ha dit. 
 12:21 A preguntes de les defenses, ha explicat que no tots els membres de la policia judicial van poder accedir al centre. Preguntat per si un agent va intentar entrar al centre saltant per sobre de la gent, la fiscal Consuelo Madrigal ha demanat aturar l'interrogatori. "S'està convertint l'interrogatori en un judici a l'actuació policial", ha dit la fiscal. Manuel Marchena li ha donat la raó al ministeri públic i ha demanat no fer preguntes sobre premisses que no estan provades. "Sabrem què va passar", ha assegurat el president del tribunal.
 12:16 El sisè agent ha anat en la mateixa línia. Ha explicat a la Fiscalia que va rebre un cop al cap amb una urna. "Vaig caure al terra i em van agafar per les cames", ha explicat, i ha dit que hi havia una setantena de persones assegudes al terra. L'endemà, ha dit, va anar al metge però no va tenir més transcendència. A la sortida, el testimoni ha explicat que quatre companys van patir lesions per cops. "Dos van rebre cops de puny, un altre va rebre una puntada, també esgarrapades...", ha dit, i ha denunciat la passivitat dels Mossos.
Entrades anteriors »

 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació